Jucării periculoase

0
1099

Recent, autorităţile au emis avertizări asupra unor jucării care pot pune în pericol  sănătatea și chiar viaţa micuţilor, produse ce trebuie retrase imediat din comerţ. Părinţii care au cumpărat jucăriile cu probleme trebuie să le înapoieze comercianţilor, fie că le-au achiziționat fizic sau online.

Este vorba despre jucării periculoase ce conţin substanţe care pot cauza probleme serioase de sănătate, însă sunt şi jucării care conţin părţi mici pe care copiii le pot băga în gură şi se pot sufoca, ori sunt prevăzute cu șnururi cu care se pot ștrangula, potrivit RAPEX. Toate provin din China şi, în multe cazuri, nu sunt înregistrate sub un nume sau marcă.

 

Autorităţile au emis alertă de risc asupra păpușilor „Light Mermaid”, fabricate dintr-un material plastic care conține o cantitate excesivă de staniu organic (valoare măsurată până la 26 mg/kg). TBT este potențial persistent, bioacumulativ și toxic pentru mediu. 

 

 

 

Periculoasă pentru copii este și jucăria „Autobuz școlar”, din plastic dur albastru, la care roțile se pot detașa cu ușurință, iar un copil mic ar putea să le bage în gură și să se sufoce.

 

 

 

Autoritățile avertizează și asupra arbaletei din lemn care poate trage proiectile improvizate, cum ar fi un creion, cu energie cinetică excesivă, ceea ce poate provoca răni.

 

 

Periculoasă poate fi și mașina de pompieri „Aiden”, prevăzută cu un cablu lung care poate rămâne prins în zona gâtului în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la strangulare.

 

 

Jucăria sub formă de caracatiță prezintă un risc de sufocare deoarece materialul fibros cu care este umplută jucăria poate fi scos din cauza cusăturilor slabe. Un copil mic poate pune materialul de umplutură în gură și se poate sufoca.

 

 

 

La vopseaua pentru degete în diferite culori, comercializată și online, autoritățile au constatat că vopseaua portocalie conține formaldehidă, un sensibilizant al pielii și poate declanșa reacții alergice și poate provoca cancer.

 

 

 

 

 

Jucăria laser cu cap mobil le poate deteriora copiilor vederea deoarece raza laser este prea puternică și vizualizarea directă poate afecta vederea.

 

 

 

Autoritățile avertizează și asupra rie, vândut și online, la care au descoperit că plasticul din care sunt fabricate anvelopele eliberează o cantitate excesivă de substanțe N-nitrozabile (valoare măsurată până la: 1,57 mg/kg). Compușii nitrozabili pot fi transformați în nitrozamine, care sunt cancerigeni genotoxici prin inhalare, ingestie sau expunere cutanată. Un copil ar putea fi expus la acestea prin introducerea produsului în gură.

 

Păpușa interactivă „Aimantine” prezintă un risc de sufocare din cauza materialului fibros cu care este umplută, deoarece este ușor accesibil din cauza unor cusături slabe, iar un copil mic îl poate pune în gură și se poate sufoca.

 

 

Motocicletă de jucărie „Aprilia”, alimentată cu baterii, este considerate periculoasă din cauză că piciorul unui copil poate rămâne prins de suport, ducând la vânătăi sau răni.

 

 

Avertismente sunt și în cazul păpușii îmbrăcată în rochie, la care autoritățile au constatat că are o cantitate excesivă de bis (2-etilhexil) ftalat (DEHP) (valoare măsurată: până la 13,2 % în greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând posibil daune sistemului reproducător.

 

 

 

 

Periculos este considerat și jocul de-a pescuitul, cu bază în formă de pisică, care conține o piesă mică ușor detașabilă (vârful undiței) cu un flux magnetic ridicat. Un copil mic îl poate pune în gură și se poate sufoca. În plus, dacă un copil înghite aceste bucăți, acestea s-ar putea atrage unul pe altul provocând blocaj intestinal sau perforație.

 

 

Jucăria sub forma unui animal de companie este considerată periculoasă deoarece materialul plastic al capului jucăriei are o concentrație excesivă de bis(2-etilhexil)ftalat (DEHP) și di-‘isononil’ftalat (DINP). Acești ftalați pot dăuna sănătății copiilor, provocând posibil leziuni ale sistemului reproducător și ficatului.

 

 

 

 

Sursa foto: ec.europa.eu/safety-gate-alerts

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.