Gafă monumentală a anchetatorilor în dosarul șpăgarului de la Silvic. Probele obținute de investigatorul sub acoperire au fost eliminate
Procesul în care Gheorghe Sorin Bădărău, fost angajat al Ocolului Silvic Târgu-Neamț, este judecat pentru fapte de corupție, respectiv dare de mită, se anunță a fi foarte interesant. Și nu din pricina acuzațiilor aduse inculpatului, ci dintr-un alt punct de vedere, cel al probatoriului administrat. Procesul se află pe rolul Tribunalului Neamț în faza procedurii preliminare, unde, printre altele, se verifică și legalitatea administrării probelor.
Surpriza descoperită este una de proporții, întrucât judecătorul de cameră preliminară a constatat că cele mai importante probe (înregistrări audio/video, fotografii) au fost obținute ilegal, adică fără un mandat de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, așa cum prevede legea. La prima vedere este vorba despre o gafă monumentală a anchetatorilor, însă, cel mai probabil, acest aspect va fi clarificat de superiorii procurorului care a instrumentat cazul.
Situația, care îl avantajează enorm pe inculpat, este foarte gravă, întrucât acuzațiile la adresa lui Bădărău se bazează foarte mult pe probele obținute de către investigatorul sub acoperire (înregistrările audio/video și fotografiile).
„Admite în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Bădărău Gheorghe Sorin, şi anume, doar cele referitoare la nulitatea absolută a ordonanţei de autorizare a utilizării de către investigatorul sub acoperire a dispozitivelor tehnice, precum şi la nulitatea absolută a înregistrărilor video, audio şi prin fotografiere (atât a procedeelor probatorii, cât şi a mijloacelor de probă) efectuate cu încălcarea dispoziţiilor art. 148 alin 3 C.p.p. de către investigatorul sub acoperire”, se arată în decizia instanței.
Ca urmare a celor constatate, pe 28 noiembrie, judecătorul a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț cu privire la decizia luată: „nulitatea absolută a ordonanţei de autorizare a utilizării de către investigatorul sub acoperire a dispozitivelor tehnice, precum şi la nulitatea absolută a înregistrărilor video, audio şi prin fotografiere”, procurorul urmând să comunice judecătorului de cameră preliminară, în 5 zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Așadar, procurorul de caz poate solicita restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale (ceea ce, probabil, se va și întâmpla) sau poate să lase lucrurile așa.
În hotărârea luată, judecătorul de camera preliminară menționează faptul că investigatorul sub acoperire a utilizat dispozitivele tehnice cu încălcarea dispozițiilor art. 148 alin 3 C.P.P. care stipulează că: „ În cazul în care procurorul apreciază că este necesar ca investigatorul sub acoperire să poată folosi dispozitive tehnice pentru a obţine fotografii sau înregistrări audio şi video, sesizează judecătorul de drepturi şi libertăţi în vederea emiterii mandatului de supraveghere tehnică. Dispoziţiile art. 141 se aplică în mod corespunzător”.
Investigatorul sub acoperire a folosit aparatura de înregistrare audio/video/foto în baza unei ordonanțe a procurorului, ceea ce nu este corect, după cum a concluzionat judecătorul de cameră preliminară.
Cum probele obținute ilegal nu pot fi folosite în proces, judecătorul de cameră preliminară a dispus înlăturarea lor de la dosar.
„În baza art. 102 alin. 2 şi 3 C.p.p. dispune excluderea de la dosar a înregistrărilor video, audio şi prin fotografiere ( suporţi optici, procese verbale de redare în formă scrisă a convorbirilor înregistrate, procese verbale de redare rezumativă şi procese verbale întocmite în baza art. 150 alin 5 Cp.p. ) realizate astfel: -la data de 02.08.2023-proces verbal aflat la fila 180-183 vol.I d.u.p; -la data de 03.08.2023 – procese verbale aflate la f.184-188 vol.I d.u.p. -procesele verbale de redare în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video şi planşele foto din cuprinsul acestora, ambele din data de 16.08.2023, filele 4-20 şi 21-54, vol.III d.u.p.; -procesele verbale din data de 04.08.2023, de redare rezumativă în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video din datele de 02.08.2023 şi 03.08.2023, filele 220-222 şi rspectiv, 223-226 vol.I d.u.p. -următorii suporţi optici (probe digitale): –-(care conţine aceleaşi fişiere inscripţionate pe suportul optic tip DVD, –). În temeiul art. 102 alin.2 C.p.p., dispune înlăturarea din cuprinsul Ordonanţei de extindere a urmăririi penale nr. 304/P/2023 din data de 03.08.2023 şi a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale nr. 304/P/2023 din data de 04.08.2023, a tuturor referirilor la probele nelegal administrate, respectiv, înregistrări video, audio şi prin fotografiere”, se arată în decizia judecătorului de camera preliminară.
Totodată, magistratul a constatat „neregularitatea rechizitoriului nr. 304/P/2023 emis la data de 22.09.2023 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ , fundamentat pe probe nelegal administrate şi, în baza art. 102 alin. 2 şi 3 C.p.p.”, a dispus „excluderea din cuprinsul acestuia a tuturor trimiterilor făcute la înregistrările ambientale audio, video sau prin fotografiere anterior excluse”
Bădărău este în arest la domiciliu
Gheorghe Sorin Bădărău (foto) a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant, la începutul lunii august, în timp ce lua mită 1.000 de lei de la un individ care fusese depistat transportând lemn fără acte. În schimbul banilor, inginerul Bădărău i-a calculat o cantitate de lemn, pe care o transporta ilegal, mai mică de 10 metri cubi, situație în care nu se mai lua măsura confiscării autovehiculului. Legea prevede, în situațiile în care cantitatea de masă lemnoasă ilicită transportată este mai mare de 10 metri cubi, măsura confiscării mijlocului de transport.
În ziua de 2 august, Bădărău a fost solicitat de polițiști, în calitatea sa de inginer silvic, să măsoare cantitatea de masă lemnosă transportată de un camion, pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale. Camionul fusese oprit pentru control de un echipaj al Poliției Rurale Urecheni, iar verificările au stabilit că lemnul transportat nu avea documente legale. Polițiștii au luat măsura transportării materialului lemnos la Ocolul Silvic Târgu Neamț, iar a doua zi au cerut sprijinul lucrătorilor silvici pentru a calcula masa lemnoasă. Aici a intrat în scenă Bădărău, care a cerut și luat o mită de 1.000 de lei pentru a măsura o cantitate sub 10 metri cubi, situație în care mașina nu ar fi fost confiscată. Silvicultorul a fost prins de autorități imediat după ce a încasat banii cu titlu de mită.
Bădărău a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior, Tribunalul Neamț a admis cererea procurorilor și a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Silvicultorul are 38 de ani. Inițial, Bădărău a lucrat ca pădurar la OS Târgu-Neamț, iar de câțiva ani era încadrat ca inginer silvic. Tatăl silvicultorului a lucrat tot în sistem, unde a activat ca pădurar.
Direcția Silvică Neamț l-a concediat invocând prevederile Codului Muncii, care permit angajatorului să ia o astfel de decizie dacă salariatul a fost arestat preventiv sau la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală.
În acest moment, Bădărău se află în arest la domiciliu.
Soluția pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Neamț:
„În baza art. 345 alin. 1 şi 2 C.p.p., admite în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Bădărău Gheorghe Sorin, şi anume, doar cele referitoare la nulitatea absolută a ordonanţei de autorizare a utilizării de către investigatorul sub acoperire a dispozitivelor tehnice, precum şi la nulitatea absolută a înregistrărilor video, audio şi prin fotografiere (atât a procedeelor probatorii, cât şi a mijloacelor de probă) efectuate cu încălcarea dispoziţiilor art. 148 alin 3 C.p.p. de către investigatorul sub acoperire Ciobanu Nicolae Cosmin şi în consecinţă: În baza art. 281 alin. 1 lit b C.p.p. constată nulitatea absolută a Ordonanţei nr. 304/P/2023 din data de 28.07.2023 (f.168-170, vol.I D.u.p.) prin care s-a dispus autorizarea utilizării pe o perioadă de 15 zile a dispozitivelor tehnice puse la dispoziţie de DGA-Centrul Operaţional 1 Iaşi şi DGA-S.J.A. Neamţ, pentru a obţine fotografii sau înregistrări audio şi video în legătură cu faptele cercetate, de către investigatorul cu identitate conspirată Ciobanu Nicolae Cosmin. În baza art. 281 alin. 1 lit b C.p.p., constată nulitatea absolută a înregistrărilor efectuate în urma activităţii de supraveghere video, audio şi prin fotografiere a activităţilor presupus a fi fost realizate de făptuitoriul Bădărău Gheorghe Sorin (atât a procedeelor probatorii, cât şi a mijloacelor de probă administrate) realizate de investigatorul sub acoperire Ciobanu Nicolae Cosmin, în baza ordonanţei procurorului nr. 304/P/2023 din data de 28.07.2023, sus-menţionată, prin intermediul dispozitivelor tehnice puse la dispoziţie de DGA-Centrul Operaţional 1 Iaşi şi de DGA-S.J.A. Neamţ, în lipsa mandatului de supraveghere tehnică emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi conform art. 148 alin 3 Cp.p.. În baza art. 102 alin. 2 şi 3 C.p.p. dispune excluderea de la dosar a înregistrărilor video, audio şi prin fotografiere ( suporţi optici, procese verbale de redare în formă scrisă a convorbirilor înregistrate, procese verbale de redare rezumativă şi procese verbale întocmite în baza art. 150 alin 5 Cp.p. ) realizate astfel: -la data de 02.08.2023-proces verbal aflat la fila 180-183 vol.I d.u.p; -la data de 03.08.2023 – procese verbale aflate la f.184-188 vol.I d.u.p. -procesele verbale de redare în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video şi planşele foto din cuprinsul acestora, ambele din data de 16.08.2023, filele 4-20 şi 21-54, vol.III d.u.p.; -procesele verbale din data de 04.08.2023, de redare rezumativă în formă scrisă a înregistrărilor ambientale audio-video din datele de 02.08.2023 şi 03.08.2023, filele 220-222 şi rspectiv, 223-226 vol.I d.u.p. -următorii suporţi optici (probe digitale): –-(care conţine aceleaşi fişiere inscripţionate pe suportul optic tip DVD, –). În temeiul art. 102 alin.2 C.p.p., dispune înlăturarea din cuprinsul Ordonanţei de extindere a urmăririi penale nr. 304/P/2023 din data de 03.08.2023 şi a ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale nr. 304/P/2023 din data de 04.08.2023, a tuturor referirilor la probele nelegal administrate, respectiv, înregistrări video, audio şi prin fotografiere. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 304/P/2023 emis la data de 22.09.2023 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ , fundamentat pe probe nelegal administrate şi în baza art. 102 alin. 2 şi 3 C.p.p. dispune excluderea din cuprinsul acestuia a tuturor trimiterilor făcute la înregistrările ambientale audio, video sau prin fotografiere anterior excluse. În temeiul art. 345 alin.1 C.p.p., respinge celelalte cereri şi excepţii formulate de inculpat. Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ în vederea remedierii actului de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară, în 5 zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei(…)”
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nu e nici o mirare,incompetenta si coruptia din institutiile”speciale” esuate si platite degeaba din aceasta tara nu are limite.
Nu exista nici un fel de coincidente.
Totul e”aranjat”astfel incat,dupa interese sau spagi ,ancheta sa ia o directie sau alta,sa fie o”portita”de scapare ….
Si atunci incep manarelile:bagatelizarea anchetei,compromitere si trimiterea in derizoriu.
Si copii de gradinita cunosc procedurile cu aceste probe”.Faptul ca nu s-au”respectat”arata prostie cosmica sau ”portita de scapare”…..care este cea mai plauzibila….
Pai nu trebuie sa aiba si”baietii”niste bani la saltea cand ies la 40 de ani la ”pensia”speciala mai mare decat salariu dupa o viata ”grea”de anchete ca cea de mai sus?
E plin orasul de acesti (***) pensionati la 40 de ani,judecatori,procurori si militieni pe care ii vedem la cafenele toata ziua sau in masini de lux sau bronzati in miezul iernii in urma concediilor in locuri exotice.
Votati prostilor PSD/PNL,votati in continuare pe cei care au creat statul securisto”specialo”mafiot si care il intretine cu privilegii aberante.
PS
Avem la primaria lui Carabelea un (***) pensionar special la 50 de ani de la Jandarmerie care a fost angajat pe post de consilier sa se ocupe de fondurile UE,va dati seama ce bataie de joc este?