Achitări pe linie în procesul angajărilor pe criterii politice de la Apele Române

1
2195

 

Astăzi, magistrații Tribunalului Bacău s-au pronunțat în procesul privind angajările aranjate de la Administrația Națională „Apele Române”, printre cei vizați în cauză fiind și consilierul județean Marius Nechita, cel care a fost numit director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, deși nu respecta condițiile legale pentru a ocupa această funcție.

Atât Nechita, cât și ceilalți doi inculpați din dosar, Marius Andrei Rîznic, și Ioan Tănasă, au fost achitați în baza art. 16 alin. 1 litera b Cod procedură Penală, care stipulează că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Interesant este că Răzvan Găină, la vremea respectivă director al ABA Siret, a fost trimis în judecată, în acealași dosar, pentru comiterea a două infracțiuni pentru abuz în serviciu. El a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, recunoscându-și vina. În consecință, a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare.

Cei trei inculpați au fost judecați pentru „complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Instanța a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Marius Nechita, care a ocupat aproape un an scaunul de director la SGA Neamț, a fost trimis în judecată de procurorii DNA la finele anului 2021. Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Marius Andrei Rîznic, numit la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, și Ioan Tănase, care ar fi semnat mai multe documente în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în cursul anului 2020, Răzvan Găină, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc) prin care inculpații Marius Nechita și Marius Andrei Rîznic ar fi fost numiți provizoriu la conducerea  Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, respectiv a Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.
O parte dintre documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.

Așa cum atacul.ro a dezvăluit AICI, Marius Nechita, anterior ocupării funcției de șef al SGA Neamț, a trecut pe la cabinetul fostului secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Gelu Puiu. Și Marius Andrei Rîznic, înainte de a fi șef la Sistemul Hidrotehnic Pașcani, a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TĂNASĂ IOAN, la data faptelor șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ din cadrul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,

RÎZNIC MARIUS ANDREI, la data faptei șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

NECHITA MARIUS MIHAI, la data faptei consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț și director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care inculpații Rîznic Marius Andrei și Nechita Marius Mihai ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.
O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.
Precizăm că, anterior numirii în acele funcții, inculpatul Rîznic Marius Andrei a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași, iar Nechita Marius Mihai și-a desfășurat activitatea ca și consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ulterior, aceștia ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret și mai departe ar fi fost numiți, în maniera de mai sus, pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 – februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).
Prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajați.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de Găină Răzvan Grigore.
Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul GĂINĂ RĂZVAN GRIGORE, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor. Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău”.

Despre manevrele prin care Marius Nechita a ajuns să ocupe funcția de director al SGA Neamț, dar și despre alte angajări la ABA Siret, atacul.ro a scris nenumărate articole care au constituit punctul de plecare a anchetelor procurorilor DNA. 

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. FLORIN 29 noiembrie, 2023 at 07:18 Răspunde

  Nici o mirare.
  Anchetele de 2 bani ale DNA au ajuns de rasu curcilor.
  Inca 2 anchete ca astea”serioase”si procurorii de acolo ies la pensia speciala de 40 de ani.
  In acest timp Judetul Neamt a fost (***) de grupul infractional Arsene/Ginel/CJ/Prefectura cu zeci de milioane euro iar noi nu avem nici o ancheta.
  (***) date de PSD/PNL sub forma salariilor aberante si a pensiilor speciale la 40 de ani acestor institutii praf de coruptie si incompetenta care se fac ca lucreaza si-au atins scopul:nici un politician sau asociat nu va face puscarie pentru devalizarea banilor publici.
  A vota PSD/PNL este o CRIMA.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.