Rușinos! Conducerea Spitalului Județean Neamț, la mila publică. Roagă cetățenii să doneze pentru reabilitarea secției ATI, deși bani există. O fundație a început lucrările

2
2712

În ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț nu a dus lipsă de fonduri. Dimpotrivă, bani au fost din belșug, numai că au lipsit proiectele fezabile pentru ca ei să fie cheltuiți. A spus-o public fostul manager Alexandru Filimon, dar și mai multe voci din lumea politică locală și din Consiliul Județean Neamț. Adică, bani există, dar nu sunt în stare să-i cheltuie, fie din pricina lipsei proiectelor bine întocmite, fie din cauza birocrației, după cum afirmă unii mai nou.

Așa se explică de ce conducerea SJU Piatra-Neamț solicită sprijinul cetățenilor pentru reabilitarea secției ATI, distrusă în incendiul din noiembrie 2020. Într-o declarație publică, șefii celei mai mari unități medicale din județ afirmă că: „în loc să așteptăm luni întregi pentru proiecte, hotărâri de consiliu și licitații, un ONG dedicat, Fundația pentru Copii Alex Zamfir, a luat inițiativa de a strânge fonduri pentru a accelera procesul de reabilitare”.

Cu ce se mai ocupă bugetarii dacă fundația le face treaba?

Inițiativa ONG-ului este lăudabilă, însă nu la fel se poate spune despre cei care gestionează fondurile publice. Pentru că este clar că există o problemă, și una deloc mică, atunci când se ajunge la mila publică, în condițiile în care statul are bani pentru lucrarea respectivă.

Șefii spitalului vorbesc despre luni de așteptare pentru proiecte, hotărâri de consiliu (județean) și licitații, însă de ce este  atât de anevoioasă concretizarea acestor proceduri?

Consiliul Județean Neamț are compartiment special care se ocupă de proiecte, dar are și firme specializate cu care colaborează. Consilierii județeni, care încasează indemnizații aproape cât un salariu minim pe economie, ar putea să pună puțin umărul la treabă și să urnească procesul legislativ care dă viață proiectului de reabilitare a secției ATI. La fel, dacă ar exista voință, licitația ar putea fi făcută într-un timp scurt, iar lucrările ar putea să înceapă cât mai repede.

Nu este normal ca aceste treburi, ale bugetarilor plătiți regește, să cadă tot în sarcina cetățenilor plătitori ai contribuțiilor sociale, unde este inclusă și cea de sănătate, ai taxelor și impozitelor. 

De cealaltă parte, cei care gestionează fondurile trebuie să accelereze procedurile atunci când sunt situații ca aceasta. 

Fundația a demarat lucrările, bugetarii au încropit anunțul

Este de-a dreptul incredibil că, din vară, de când procurorii au ridicat sigiliile de pe secția care a luat foc în noiembrie 2020, responsabilii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și cei ai Consiliului Județean Neamț să nu facă NIMIC pentru a o reabilita. Nu este vorba despre proiectul unui nou spital, a vreunei secții noi, ci de refacerea unei secții deja existente.

Care mai este rolul responsabililor din Spitalul Județean și din Consiliului Județean dacă de aceste lucrări se ocupă ONG-urile? De ce mai sunt plătiți? Să lase locul ONG-rilor să rezolve problemele.

În mesajul public al reprezentanților Spitalului de Urgență se face mențiunea că Fundația pentru Copii „Alex Zamfir” a demarat deja reabilitarea secției ATI

Ce poate să fie mai jenant pentru angajații statului român decât un astfel de anunț? Este cu atât mai rușinos cu cât fundația „a luat inițiativa de a strânge fonduri pentru a accelera procesul de reabilitare a secției ATI”!

Lăudabilă este acțiunea Fundației pentru Copii „Alex Zamfir”, însă este trist că a ajuns să facă treaba angajaților și a celorlalți plătiți de stat, ceea ce arată în cel mai evident mod, negru pe alb, că nu sunt în stare în stare să repare nici măcar stricăciunile produse. 

Apelul SJU Neamț de pe Facebook:

 

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. FLORIN 27 noiembrie, 2023 at 21:20 Răspunde

  Asteptam ”donatii” de la hotii si impostorii din CJ si Prefectura care au fost complici cu jaful petrecut in Judetul Neamt pe vremea lui Arsene cand banii publici au fost furati cu asfaltari in sate si comune parasite iar fondurile EU au fost marginalizate sau abandonate pentru ca nu puteau fi furate in proportie de 30-40% ca cele din PNDL/BUGET.
  Din aceasta cauza,a spagilor din aceste institutii,favorizate de incompetentii care lucreaza la CJ, angajati numai pe baza de pile si relatii, NU avem SPITAL/APA-CANAL SI DRUM EXPERSS spre Bacau.
  O alta cauza este institutia praf de nemunca,incompetenta si coruptie ,DNA Bacau, care nu face absolut nimic pentru a ancheta hotiile de zeci de milioane euro petrecute la CJ Neamt.In aceste conditii,nu este de mirare ca la CJ si Prefectura nu a fost NICIODATA vreo prioritate in a face lucruri importante pentru cetatenii acestui Judet cum ar fi SJ.
  Daca SJ ar fi fost facut cu bani de la BUGET,pe care puteau sa-i FURE LEJER,era terminat pana acum.
  Asta e motivul REAL si nu BALIVERNELE pe care IMPOSTORII DIN CJ/PREFECTURA le vantura pe la TV/RADIO.
  A vota PSD in Neamt este o CRIMA.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.