Trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri nerambursabile de peste 3 milioane de lei

0
2459

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, la data faptei reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În judecată a fost trimisă și Asociația Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, județul Neamț, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2016-2020, inculpatul, reprezentant legal al Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată. În realitate, la datele depunerii celor cinci cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele susmenționate nu ar fi fost membri ai Asociației Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig și nu și-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plată la APIA de către Asociație. În aceste condiții, Asociația Crescătorilor de taurine Stânișoara Pipirig nu ar fi îndeplinit una dintre condițiile de eligibilitate (nu ar fi asigurat încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha) necesară pentru obținerea fondurilor. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.125.910 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.