Cine sunt greii economiei locale. Afaceri de miliarde de lei și mii de angajați

0
2487

Economia județului Neamț este susținută, într-o proporție covârșitoare, de o mână de companii care derulează afaceri de miliarde de lei și la care lucrează mii de salariați. Este vorba despre 22 de companii nemțene, multe dintre ele cu notorietate, care contribuie considerabil la bugetul consolidat al statului și care sunt administrate de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Lista marilor contribuabili este întocmită în funcție de anumite criterii de selecție, precum criteriul de bază valoric agregat rezultat al asocierii a trei indicatori: cifra de afaceri, volumul obligaţiilor fiscale datorate, volumul cheltuielilor cu personalul, după care sunt incluse în această categorie toate firmele din Neamț, cu o singură excepție. Potrivit ANAF, lista este supusă modificării continue și ca urmare a fuziunilor, divizărilor, înființărilor sau desființărilor de grup fiscal unic.

La nivel național, sunt, potrivit listei DGAMC, 3.280 de mari contribuabili.

Din Neamț sunt 22 de companii care au 7.676 de angajați și o cifră totală de afaceri ce se apropie de 6 miliarde de lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, cele mai multe companii își concentrează activitățile în zona Piatra-Neamț și Roman.

Cel mai mare angajator este TRW Airbag System SRL Roman, cu 1.626 de salariați, cea mai mare cifră de afaceri a fost realizată de Autonom Services SA Piatra-Neamț, de peste 636 de milioane de lei, iar cel mai mare profit a fost înregistrat de Danlin XXL, de peste 68,6 milioane de lei, potrivit situațiilor financiare aferente anului 2022.

Dintre cele 22 de companii, numai una, Compania Județeană Apa Serv SA, a înregistrat pierderi, restul realizând profituri însemnate.

Cei mai mari angajatori din mediul privat

ADF Prod SRL Piatra-Neamț se află pe lista marilor contribuabili de la nivel național, companie cunoscută pentru produsele din PVC și aluminiu pentru construcții pe care le fabrică, care, în 2022, a realizat o cifră de afaceri de peste 175 de milioane de lei, un profit net de 33,86 de milioane de lei, cu 269 de angajați, în medie.

Adridan SRL Piatra-Neamț este cunoscută pietrenilor în special pentru magazinele pe care le deține, iar anul trecut a realizat din comerțul cu ridicata de produse alimentare, băuturi și tutun, cu 150 de angajați, o cifră de afaceri de peste 172 de milioane de lei și a obținut un profit net de 9,36 de milioane de lei.

Antrepriza de construcții drumuri și autostrăzi SRL, Slobozia (Roznov) face parte din categoria marilor contribuabili, iar în 2022, a realizat o cifră de afaceri de peste 298 de milioane de lei, un profit net de 860.452 de lei, cu 148 de angajați, în medie.

Din lista marilor contribuabili din Neamț se desprinde Autonom Services SA Piatra-Neamț, care a reușit să obțină o cifră de afaceri de peste 636 milioane de lei și un profit net de peste 5,7 milioane de lei, în 2022, cu 416 salariați, din activități de închiriere și leasing autoturisme și autovehicule rutiere ușoare.

Banesto SRL Piatra-Neamț are vechime în această categorie, a marilor contribuabili. Compania are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata de componente și echipamente electrice și de telecomunicații, din care, în 2022, a realizat o cifră de afaceri de peste 130 de milioane de lei și un profit net de 1,48 de milioane de lei, cu 40 de salariați.

Cersanit România SA Roman, cunoscută pentru obiectele sanitare din ceramic pe care le fabrică, este un mare contribuabil care a realizat, în 2022, o cifră de afaceri de peste 205 milioane de lei și un profit de peste 8,73 de milioane de lei, cu 598 de angajați.

Din Piatra-Neamț, dintre marii contribuabili, Compania Județeană Apa Serv SA are cei mai mulți angajați, în 2022 înregistrând, în medie, 521 de salariați. Deși a obținut o cifră de afaceri de peste 79,72 de milioane de lei, din cauza cheltuielilor considerabile, a înregistrat o pierdere de 11,11 milioane de lei, fiind, de altfel, și singurul mare contribuabil din Neamț cu pierderi.

Profituri substanțiale din cele mai diverse activități

 Danlin XXL SRL, din comuna Horia, este de notorietate datorită lucrărilor de construcții a drumurilor pe care le-a realizat în județul Neamț și nu numai. Din activitățile desfășurate, această companie a realizat o cifră de afaceri de peste 331 de milioane de lei, în 2022, un profit de peste 68,6 milioane de lei, având, în medie, 323 de angajați.

Și compania Dinamic 92 Distribution SRL, din Piatra-Neamț, face parte, de multă vreme, din categoria marilor contribuabili. În 2022, această companie a obținut, din comerțul cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule, peste 386 de milioane de lei cifră de afaceri și 23,7 milioane de lei profit, cu 229 de salariați.

Farmaciile Ardealul prea cunoscute pietrenilor pentru serviciile farmaceutice oferite, funcționează sub compania Farmacia Ardealul SRL, care este, potrivit ANAF, pe lista marilor contribuabili. Anul trecut, firma, cu 140 de angajați, a realizat o cifră de afaceri de peste 82 de milioane de lei și un profit de peste 2 milioane de lei.

Lista marilor contribuabili din Neamț continuă cu Forestar SA Stejaru (menținut în această categorie pe baza crieriului de continuitate), care a înregistrat o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei, un profit de 846.112 de lei și, în medie, 5 angajați, cu activitate în transporturile rutiere de mărfuri, arată situațiile financiare aferente anului 2022.

Jiffy Packaging SA Piatra-Neamț este un alt mare contribuabili care, în 2022, a realizat o cifră de afaceri de peste 111 milioane de lei și un profit de peste 8,55 milioane de lei din fabricarea plăcilor, foliilor, tuburilor și profilelor din material plastic, cu 183 de angajați.

Kober SRL Dumbrava Roșie nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cei mai mare angajatori din județ, cu 782 de salariați, în 2022, iar din fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor, compania a obținut o cifră de afaceri de peste 498 de milioane de lei și un profit de peste 62 de milioane de lei.

Compania Rifil SA Săvinești este parte a categoriei marilor contribuabili care duc greul economiei, iar în 2022, a reușit să obțină o cifră de afaceri de peste 403 milioane de lei și un profit de peste 1,9 milioane de lei, cu 715 angajați, în medie.

Maralex Com SRL Dumbrava Roșie continuă lista marilor contribuabili, companie care, din activitățile de comerț cu ridicata a produselor alimentare, băuturilor și tutunului, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 97,5  milioane de lei și un profit de peste 2,6 milioane de lei, cu 42 de salariați.

Mare contribuabil, Marsat SA Roman a obținut, anul trecut fiscal, o cifră de afaceri de peste 320 de milioane de lei și un profit de peste 23 de milioane de lei, cu 60 de salariați, din depozitări.

Yarneea SRL Săvinești este cunoscută nu doar la nivel local, din pregătirea fibrelor și filarea fibrelor textile compania reușind să realizeze o cifră de afaceri de peste 244 de milioane de lei, un profit net de peste 4,6 milioane de lei, cu 353 de angajați.

Cel mai mare angajator din mediul privat este la Roman

Cel mai mare angajator din județul Neamț, din mediul privat bineînțeles, TRW Airbag System SRL Roman, a avut încadrați în muncă, anul trecut, în medie, 1.626 de salariați. Compania, care fabrică alte piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, a obținut, în 2022, o cifră de afaceri de peste 428 de milioane de lei și un profit net de peste 4,7 milioane de lei.

Tot la Roman regăsim și compania Arcelormital Tubular Products Roman SA ca mare contribuabil, cunoscută  ca producător de tuburi, țevi și profiluri tubulare și accesorii din oțel. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de peste 616 milioane de lei și un profit de aproape 10 milioane de lei, cu 340 de angajați

Aproape de Roman, la Cordun, o altă companie, mare contribuabil, Mithras Build SRL, avea, în 2022, 231 de salariați, an în care obținuse o cifră de afaceri de peste 240 de milioane de lei și un profit net de peste 7,3 milioane de lei din lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor.

Moldocor SA Piatra-Neamț se numără printre marii contribuabili ai țării, care, în 2022, avea 297 de salariați, an în care a realizat o cifră de afaceri de peste 53 de milioane de lei și un profit de peste 3 milioane de lei, având ca activitate alte lucrări speciale de construcții.

Lista marilor contribuabili care activează în Neamț este încheiată de Suinprod SA Roman, cunoscută pentru activitățile de creșterea porcinelor, care, în 2022, cu 208 angajați, a realizat o cifră de afaceri de peste 106 milioane de lei și un profit de peste 4 milioane de lei.

Economia județului, susținută și de contribuabilii mijlocii

Cele 22 de companii, alături de firmele mijlocii (183 de persoane juridice din această categorie în judeţ, potrivit listei publicate de ANAF), sunt cei mai importanți contribuabili pe care statul îi are în judeţul Neamț.

Pe lista contribuabililor mijlocii regăsim companii la fel de puternice și cu notorietate în lumea afacerilor, precum Comes SA Săvinești (201 salariați, peste 79 de milioane de lei cifră de afaceri, profit net – peste 1,5 milioane lei, în anul 2022, activitate –  fabricarea altor mașini și utilaje specifice), Rocri Trade SRL Piatra-Neamț (168 de angajați, peste 39,5 milioane de lei cifră de afaceri, peste 3 milioane de lei profit, în anul precedent fiscal, activitate – alte activități de creditare), Conservfruct SRL Bălțătești (salariați – 91, cifră afaceri – peste 20 de milioane de lei, profit net – peste 1,3 milioane de lei, în 2022, activitate – prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor), Teodan Com SRL Bicaz (angajați – 29, cifră de afaceri – peste 14 milioane de lei, profit net – peste 1 milion de lei, activitate – comerț cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun).

Cele mai recente date publicate de Direcţia Regională de Statistică Neamț arată că întreprinderile mari, cu peste 250 de salariaţi, au participat la realizarea cifrei de afaceri totală în proporţie de 50,01%, iar întreprinzătorii mijlocii (cu între 50 şi 249 de angajaţi) şi-au adus aportul la cifra de afaceri totală în proporţie de 45,85%.

Sursa foto: wall-street.ro

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.