Medicul Chirițescu rămâne în arest. Procurorii îl acuză că a încasat bani de la Centrul pentru pacienți cu dizabilități din Bozieni fără să presteze niciun serviciu
Medicul Leonard Chirițescu va sta în arest preventiv cele 30 de zile, adică exact cum a dispus Judecătoria Roman în urmă cu câteva zile. Astăzi, Tribunalul Neamț a respins ca nefondată contestația medicului împotriva deciziei judecătorilor romașcani.
„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul inculpat Chiriţescu Eugen-Leonard, împotriva încheierii nr. 60 din data de 18.10.2023, pronunţate de Judecătoria Roman în dosarul nr. 8195/291/2023. Menţine ca legală şi temeinică încheierea atacată. Ia act că inculpatul contestator a fost asistat de avocaţi aleşi. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul contestator să plătească statului suma de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în contestaţie. Definitivă. Pronunţată azi, 23.10.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia subiecţilor procesuali şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia Tribunalului Nemț.
Eugen Leonard Chirițescu este unul dintre inculpații din dosarul concediilor ilegale pentru bolnavi închipuiți de TBC și cu „probleme” cardiologice.
Săptămâna trecută, medicul a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, iar în data de 18 octombrie, judecătorii l-au fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Inculpatul este anchetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcționarul public a primit pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual în formă continuată, fapte comise în perioada 01.04.2023 – 21.07.2023)
Chirițescu este acuzat de procurori că a încasat câteva zeci de mii de lei de la Centrul de Îngrijire Bozieni (aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – DGASPC Neamț ), fără să presteze niciun serviciu.
Alături de doctor mai sunt cercetați directorul, și fostul director din cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență Bozieni, unde sunt îngrijite persoane adulte cu handicap. Banii ar fi fost încasați de medicul specialist fără ca acesta să treacă pe la muncă, iar acest lucru a fost făcut cu ajutorul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul instituției.
În cauză sunt vizați asistenta medicală şefă (Ionela Porumbița) în cadrul Centrului Bozieni, care este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcţionarul public a primit pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi fals intelectual în formă continuată (acte materiale din intervalul 01.04.2023 – 21.07.2023), dar și directorul Centrului (Mariana Mancaș), care este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcţionarul public a primit pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual în formă continuată.
Din cercetările anchetatorilor a reieșit că Ionela Porumbița, în perioada 01.04.2023-14.05.2023, când era director interimar al Centrului, a aprobat plata drepturilor salariale către Chirițescu, angajat în cadrul instituţiei publice în calitate de medic specialist, deși cunoștea faptul că acesta din urmă nu s-a prezentat la serviciu decât sporadic (în unele zile stând maxim 2 ore, iar în altele nu venea deloc) și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul de muncă și fișa postului. În acest sens, „directorul interimar a întocmit și semnat diverse documente (pontajul pentru asistență/ asistență socială, grafic de lucru și stat de plată) prin care s-a atestat în mod necorespunzător, prezența inculpatului la locul de muncă conform programului de muncă; demersurile de mai sus au avut ca urmare crearea unui prejudiciu în dauna persoanei vătămate – instituţia publică-, prin acordarea de foloase patrimoniale necuvenite celui de-al treilea inculpat (medicul specialist), constând în plata drepturilor salariale lunare calculate la un salariu brut lunar: 12.082 lei (la care se adaugă sporul pentru condiții deosebite în cuantum de 6.645 lei și indemnizația de hrană în cuantum de 347 lei), fiind totodată prejudiciate interesele beneficiarilor din cadrul centrului (persoane adulte încadrate în grad de handicap aflate într- o situație de dependență), prin neîndeplinirea de către medic a actului medical la care era obligat prin fișa postului (respectiv, diagnosticare, monitorizare, prescriere tratament, consultații pacienți)”, au arătat procurorii.
Ulterior, respectiv în intervalul 15.05.2023-21.07.2023, Porumbița, în calitate de asistentă medicală șefă, coordonator special de personal, în înțelegere cu noul director al Centrului (Mariana Mancaș), a întocmit diverse documente (pontajul pentru asistență/asistență socială, grafic de lucru), pe care le-a înaintat spre aprobare inculpatului – director al instituţiei publice, atestând, în mod necorespunzător, prezența medicului Chirițescu la locul de muncă conform programului de muncă.
În plus, noul director (Mancaș), în perioada 15.05.2023-21.07.2023, a aprobat plata drepturilor salariale către medicul Chirițescu, angajat în cadrul instituţiei publice în calitate de medic specialist, deși cunoștea faptul că acesta din urmă „nu s-a prezentat la serviciu decât sporadic (în unele zile stând maxim 2 ore, iar în altele nu venea deloc) și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul de muncă și fișa postului. Astfel, în cunoștință de cauză, directorul a semnat, spre aprobare, diverse documente (pontaje și statul de plată), întocmite de coinculpata -asistent medical șef, coordonator special de personal-, prin care s-a atestat în mod necorespunzător, prezența medicului la locul de muncă conform programului stabilit; demersurile de mai sus au avut ca urmare crearea unui prejudiciu în dauna persoanei vătămate, prin acordarea de foloase patrimoniale necuvenite inculpatului medic specialist, constând în plata drepturilor salariale lunare calculate la un salariu brut lunar: 12.082 lei (la care se adaugă sporul pentru condiții deosebite în cuantum de 6.645 lei și indemnizația de hrană în cuantum de 347 lei), fiind totodată prejudiciate interesele beneficiarilor din cadrul centrului (persoane adulte încadrate în grad de handicap aflate într- o situație de dependență), prin neîndeplinirea de către medic a actului medical la care era obligat prin fișa postului (respectiv, diagnosticare, monitorizare, prescriere tratament, consultații pacienți, etc)”, mai arată anchetatorii.
Ancheta este desfășurată de Parchetul Roman cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Neamț și lucrătorii Biroului Operaţiuni Speciale Bacău.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Verificați voi câți medici stau noaptea în centrele de permanență,unde rămâne doar asistenta cu parafa…..si banii sunt încasați din patul cald de acasă. Verificați centrele noaptea!
Admin.: Sesizează autoritățile, dacă ai suspiciuni, și lasă jos tonul imperativ!