SH Bistrița nu mai are manager. „Înlocuitorul” e secretos. Nu vrea să-și spună numele decât dacă îi trimitem solicitare scrisă
De câteva zile, SH Bistrița – sucursala cu sediul în Piatra-Neamț a companiei de stat Hidroectrica, nu mai are manager.
Isabela Maria Nedelcu, care, la începutul acestui an, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), ce o declarase în conflict de interese, a fost înlăturată din funcție, iar în locul ei a fost numit un alt salariat al companiei.
Probabil, cel din urmă va sta pe scaunul de director până când în funcție va fi numit un alt manager de sucursală agreat de mahării de la centru.
Înlocuitorul nu vrea să-și spună numele decât dacă îi trimitem o solicitare scrisă, semn că se crede la propriul SRL și nu la o companie a statului. Bunul simț lipsește cu desăvârșire în cazul acestuia, asta nu doar pentru că a refuzat să se prezinte, ci și pentru că a închis apelul telefonic brusc și, evident, deranjat.
Ulterior, am aflat că acest individ se numește Vasile Stahie, iar din 2022 este șeful unui serviciu din cadrul SH Bistrița. Soția sa lucrează tot în domeniul, la societatea Hidroserv. În declarația de avere a „înlocuitorului” de manager, veniturile salariale sunt anonimizate. Nu este ceva singular, ci un obicei la Hidroelectrica și la alte companii de stat. Pentru ca muritorii de rând să nu se îmbolnăvească de invidide, Agenția Națională de Integritate (ANI) a acceptat, în urmă cu câțiva ani, ca veniturile celor care prestează la companiile de stat, locuri unde risipa este la ea acasă, să fie ținute la secret.
Cu toate acestea, atacul.ro a aflat că fostul manager al SH Bistrița, Isabela Nedelcu, a câștigat aproape 20.000 de lei medie/lună, în anul 2021.
Constatarea ANI și procesul
Maria Isabela Nedelcu a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) care a declarat-o în conflict de interese în urmă cu 5 ani, pentru o faptă din aprilie 2013, când era consilier local în comuna Pângărați.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, în aprilie acest an, recursul Isabelei Nedelcu ca nefondat, astfel că a rămas valabilă decizia Curții de Apel Bacău care a respins contestația depusă împotriva deciziei Agenției Naționale de Integritate, prin care actuala șefă a SH Bistrița a fost declarată în conflict de interese administrativ.
În aprilie 2018, Agenția Națională de Integritate a anunțat că Isabela Nedelcu se află în conflict de interese administrativ, deoarece, în calitatea sa de consilier local, a votat, în aprilie 2013, o hotărâre, deși avea clar un interes personal.
„A votat în mod favorabil pentru adoptarea unei Hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria comunei Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pîngărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către Asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul Asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator)”, se arată în comunicatul ANI.
Nedelcu avea posibilitatea să anunțe, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă, însă nu a făcut-o și nici nu s-a abținut de la vot.
Inspectorii de integritate au afirmat în raportul pe care l-au întocmit că Isabela Nedelcu a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii nr.27/04.04.2013 privind aprobarea concesionarii suprafeței de 688,88 hectare pășune comunala din proprietatea publică a comunei Pângărați, în baza căreia a fost încheiat un contract de concesiune între Primăria Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați , unde soțul său deținea calitatea de membru fondator. Cum la mijloc era vorba despre obținerea de subvenții substanțiale de la APIA, Isabela Nedelcu ar fi trebuit să se abțină de la vot. Inspectorii afirmă că Nedelcu a avut posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale, prin atribuire directă către Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați, prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație, situație care se încadrează perfect la categoria conflictelor de interese. În prezent, soțul Isabelei Nedelcu este viceprimar la Primăria Pângărați.
Raportul ANI a fost contestat la Curtea de Apel Bacău, iar magistrații au respins contestația ca fiind neîntemeiată. Nedelcu nu a renunțat și a atacat cu recurs decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 18 decembrie 2019. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru martie 2022, adică după mai bine de doi ani de la înregistrarea recursului. Recent, magistrații ÎCCJ au respins recursul ca nefondat, decizia fiind definitivă.
D. MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Important este ca s-a anulat hcl privind concesionare fara ca APIA Neamt sa deschda actiune pentru sumele incasate in baza unui contract anulat de instanta de judecata.Lucrurile si abuzurile nu s-au oprit aici deoarece pasunea in cauza este concesionata direct de nedelcu si incaseaza anual peste 176.000 eu fara nici un efort.Sa nu va inchipuiti ca banii incasati sunt investiti pentru imbunatatirea pasunilor.