A început bătălia electorală. Prefectul și Piti, cu tunurile pe primărie. Pe cei doi îi leagă afacerea „Ciurul”

2
3561

Printre norii de praf care au înghițit orașul Piatra-Neamț, aflat într-un lung, hulit și complex proces de transformare, la finalul căruia își va atârna eticheta de „smart city”, se întrezăresc alegerile locale de anul viitor, iar bătălia se anunță a fi dură. Se poate spune că, deja, campania a început, aspect confirmat și de atacurile din ce în ce mai dese la adresa actualului primar de Piatra-Neamț, Andrei Carabelea. Acesta este criticat sistematic, în special pe rețelele de socializare, de aproape toată lumea, dar și de o parte a presei care face jocurile unor potențiali candidați la primăria pietreană, prin publicarea unor materiale critice la adresa actualei administrații pietrene. Unii „deontologi” au uitat foarte repede că, în trecutul nu foarte îndepărtat, au încasat bani de la primărie pentru a promova tocmai proiectele pe care le critică acum cu nesimțire.

Printre personajele care își doresc să ajungă să conducă primăria pietreană se află actualul prefect de Neamț, Adrian Niță, și Vasile Panaite, zis și „Piti”, cu nume de cod la securitate „Edmond sau Eduard”. Pe cei doi buni amici îi trădează acțiunile din ultima perioadă, pe care le-au promovat și pe rețelele de socializare.

În urmă cu câteva zile, Niță a mers la primărie, în calitate de prefect, pentru a-i urechea pe salariați, pe motiv că nu au răspuns, în termenul legal, unei solicitări făcute de Instituția Prefectului. Foarte frumos din partea prefectului, însă nu ar fi rău dacă ar avea același comportament și cu alți primari din județ, care refuză să răspundă în baza Legii 544/2001. Prefectul Niță se putea autosesiza, de exemplu, în cazul Anei Ancuța, primărița de Poiana Teiului, cu grave probleme cu legea, care refuză să pună la dispoziție documentele solicitate de atacul.ro. Și a făcut-o în mai multe rânduri. De asemenea, prefectul poate să le ceară, dacă tot este atât de sensibil cu acest subiect, celor de la Drupo SA, companie aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț, să răspundă publicației atacul.ro la adresele formulate în baza Legii 544/2001. Sau, dacă vrea să-și impresioneze șefii din MAI, poate să-i anunțe că al său coleg de la Suceava nu vrea să răspundă publicației atacul.ro unei solicitări formulate tot în baza Legii 544/2001. Dacă tot vrea să fie corect …

Observațiile asupra comportamentului angajaților Primăriei Piatra-Neamț, pe motiv că nu au răspuns unei adrese a Prefecturii Neamț, au iz electoral, ceea ce confirmă informațiile conform cărora Adrian Niță își dorește să îi ia locul lui Carabelea.

Aceeași intenție o are, cel mai probabil, și unul dintre prietenii săi – Vasile Panaite, fost primar de Dragomirești, fost prefect, fost prieten al lui Ionel Arsene, infractorul fugar. „Piti” a dorit să candideze la primărie și în 2020 (din partea PNL), însă nu a reușit. Asta nu înseamnă că a renunțat, mai ales că până la alegerile de anul viitor mult nu mai este. Așa se explică cum de Panaite și-a amintit, și a făcut și un filmuleț pe care l-a postat pe o rețea de socializare, de stațiile inteligente din Piatra-Neamț, care au costat 50.000 de euro, investiție pe care o critică vehement. Stațiile zac nefolosite de mai bine de un an, iar asta numai o noutate nu e!

Ciururile lui Piti, cumpărate de firma primăriei condusă de Niță

Niță și Piti se cunosc de mult timp, de pe vremea când făceau parte din aceeași echipă a PDL-ului condus de Gheorghe Ștefan – Pinalti. În 2017, firma Publiserv, societate a Primăriei Piatra-Neamț, unde Niță era director, a cumpărat de la firma Izopoint SRL, a familiei lui Piti, două mașini, pentru care au plătit o sumă substanțială. Vorbim despre zeci de mii de lei pentru niște ciururi.

Despre această afacere, atacul.ro a scris pe larg. Tranzacția a fost verificată și de către autorități, însă acestora li s-a părut absolut normal ca un ciur să coste atât de mulți bani. Probabil că așa ar fi procedat și ei (sanchi!).

Izopoint SRL a obținut 25.000 de euro pe cele două masini vândute  către Publiserv. Afacerea a fost excelentă, mai ales că cel puțin unul dintre autovehicule era numai bun de aruncat la fier vechi. Tranzacția a fost încheiată în aprilie 2017, iar în toamna anului 2018, când polițiștii au întocmit dosar penal, un expert a evaluat cele două autovehicule vândute de Izopoint SRL societății Publiserv cu suma totală de 25.000 de euro.

Expertiza arăta că cele două autovehicule cumpărate de Publiserv de la Izopoint  SRL, o camionetă DAF și o autoutilitară Fiat Ducato (FOTO), nu valorează mai mult de 16.000 de lei, adică 3.400 de euro, în condițiile în care firma primăriei plătise 25.000 de euro. În plus, expertul a mai constatat, în toamna anului 2018, că nu fusese semnat contractul, deși mașinile se aflau în curtea Publiserv SA, iar Izopoint își încasase toți banii pe ciurucurile vândute.

În momentul încheierii afacerii, director la Publiserv SA era Adrian Niță (numit cu sprijinul PSD), prieten la cataramă la acea vreme cu Vasile Panaite, ambii fiind buni amici de-ai lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț la acea vreme. Cei doi, Niță și Panaite, au fost chiar prieteni la cataramă. Despre fostul prefect Panaite, procurorii DNA afirmă că el era cel care controla firma Izopoint, unde asociat unic și administrator, la momentul tranzacției, era soția sa.

Cronica scurtă a unei super afaceri cu bani publici

Afacerea despre care un expert a afirmat că a prejudiciat firma Publiserv cu peste 20.000 de euro, a fost încheiată doar în câteva minute. În data de 21 aprilie 2017, firma primăriei și-a exprimat, pe SEAP, disponibilitatea de a cumpăra două autovehicule: un DAF 45.310 basculabil, cu macara, și un Fiat Ducato cu 7 locuri. La ora 9.09 apărea pe SEAP anunțul societății Publiserv în care anunța că dorește să cumpere o autoutilitară Fiat Ducato, cu cabină dublă, caroserie BA suprastructură deschisă, sarcină utilă 1.228 kg, număr locuri – 7, capacitate motor 2.287 cmc, diesel. La ora 10.31 era inițiat anunțul, iar la, atenție!, 10.33, apărea oferta Izopoint acceptată de Publiserv. Astfel, Publiserv a cumpărat de la firma familiei lui Panaite un Fiat Ducato, an de fabricație 2007, cu prețul de 41.933 lei. Cum prețurile de pe SEAP nu conțin TVA, rezultă că Publiserv a plătit pentru mașina celor de la Izopoint 49.900 lei, ceea ce în euro înseamnă, la cursul din ziua respectivă, 10.991 euro, cu TVA inclus.

A doua mașină, o adevărată catastrofă pe patru roți, care a ajuns în curtea Publiserv a fost o autoutilitară DAF, echipată (sic!) cu macara și basculantă, an de fabricație 2001. Anunțul a fost publicat pe SEAP la ora 10.38, în data de 21 aprilie, și a fost inițiat la ora 10.41. Atribuirea avea să se facă un minut mai târziu, respectiv la 10.42. Publiserv a achitat 67.500 lei, cu TVA inclus, adică 14.867 euro pentru această autoutilitară DAF.

Nefuncțională, autoutilitara DAF a stat o vreme  în curtea Publiserv. Cu bena susținută de un dulap din lemn, autoutilitara, ce are volanul pe dreapta, a fost reparată pe banii Publiserv SA. Și deloc puțini. Vorbim de 13.100 lei (vezi lista), fără TVA, bani dați numai pe piese, pentru că manopera nu a mai fost pusă la socoteală, deoarece mașina a fost reparată de muncitorii Publiserv.

Lista cu piesele cumpărate de Publiserv pentru reparația autoutilitarei DAF:

Toate aceste aspecte li s-au părut corecte celor care au anchetat tranzacțiile, polițist și procuror.

O glumă de dosar penal, soluționat cu o clasare de tot râsul. Normal că nimeni nu s-a autosesizat pentru a verifica cum au reușit anchetatorii să claseze această țeapă de proporții. Și de ce ar face-o, din moment ce anchetele privind jaful din banul public au avut, aproape în toate cazurile, aceeași soluție: CLASARE.

D.MURARU

Citește și:

Sub ce nume conspirativ „ciripea” ex-prefectul Piti la Securitate și câte note informative a furnizat

Șefii de la Drupo ascund informații despre o afacere care pute. Operațiunea a fost executată când director general era infractoarea Monda

Țehaniuc, un ofițer pensionar MAI, „Dumnezeul” Prefecturii Suceava

Prăpăd la Primăria Poiana Teiului! Constituire de grup infracțional organizat și mită pentru lucrări. Spagă în mașini scumpe

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Satul de prosti 8 mai, 2023 at 09:11 Răspunde

    Stau și ma întreb…atât de mulți prosti sunt în Piatra Neamț de nu reușiți sa va alegeri niște oameni capabili?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.