Țehaniuc, un ofițer pensionar MAI, „Dumnezeul” Prefecturii Suceava

2
14747

Prefecturile din țară sunt pline de rezerviști, care au activat în structurile Ministerului de Interne, unii la Poliție, alții la Jandarmerie, ISU sau Serviciul de Protecție Internă (SPI)serviciul secret al Poliției.

În Neamț, de exemplu, cancelaria prefectului Adrian Niță este condusă de Victor Costinel Vlad, fost ofițer de poliție. Pensionat pe motive medicale, Vlad face față cu brio noului post din prefectură, boala nemaifiind un impediment pentru desfășurarea activității.

Situații similare sunt întâlnite și în alte prefecturi, cum ar fi cea din județul vecin – Suceava. La Prefectura Suceava, șeful cancelariei prefectului este tot un fost ofițer MAI, dar care a lucrat ISU. Emilian Țehaniuc (foto), fost colonel de pompieri, este nu numai șeful cancelariei, ci și purtătorul de cuvânt al prefecturii sucevene, din această poziție gestionând relația cu presa.

Totodată, Țehaniuc gestionează nu doar imaginea instituției la care lucrează, fiind extrem de sensibil și la anumite subiecte, cum ar fi cele legate de poliția secretă a Poliției, adică Serviciul de Protecție și Informații, cunoscut în trecut ca UM 025 – Doi ș`un sfert, SIPI.

Angajatul statului a uitat că principala sa sarcină, în calitatea de șef de cancelarie prefecturală și purtător de cuvânt, este aceea de a răspunde tuturor celor care interpelează instituția invocând Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Omul a uitat că a pus tulumba-n cui, iar acum are cu totul alte responsabilități.

Prin definiție, prefectul este garantul respectării legii la nivel local, ceea ce înseamnă că așteptările sunt extrem de mari. Nu vorbim despre vreo primărie condusă de un vătaf care nu respectă legea, pentru că așa vrea el, ci de prefectură, o instituție care ar trebui să fie exemplu în respectarea legii.

Pe cine protejează șeful cancelariei Prefecturii Suceava?

Modul în care Emilian Țehaniuc a tratat o solicitare transmisă de redactorii atacul.ro în baza Legii 544/2001 nu face cinste prefecturii sucevene, iar prefectul liberal Alexandru Moldovan ar trebui să-l demită imediat pe acesta.

În data de 29 septembrie 2022, atacul.ro a înaintat Prefecturii Suceava o adresă prin care solicita mai multe informații privind un concurs organizat de Prefectura Suceava, în luna iulie 2022, pentru ocuparea funcției de consilier clasa I, grad profesional asistent – Structura de Securitate.

În Neamț, funcția similară este ocupată de soția șefului Serviciului de Protecție și Informații (SPI), după susținerea unui concurs organizat de prefectură în luna iunie 2022.

Două zile mai târziu, pe adresa redacției a venit și mesajul de confirmare, cu mențiunea că  va răspunde în termenul legal. De atunci și până în prezent au trecut fix 109 zile, iar Prefectura Suceava nu ne-a răspuns, deși legea o obliga.

Am atras atenția purtătorului de cuvânt Țehaniuc în patru rânduri, de două ori prin e-mail și de două ori telefonic, însă degeaba.

În prima discuție telefonică, Țehaniuc a confirmat primirea mesajului, însă, surprins de întrebările noastre, a încercat să ne convingă că informațiile pe care le-am solicitat nu ar fi destinate publicității, că el a fost ofițer și că știe cum stau lucrurile cu informațiile secrete etc., deși informațiile pe care le-am solicitat sunt de interes public.

După alte câteva săptămâni, la finele lunii noiembrie 2022, l-am contactat din nou pe fostul colonel de pompieri, care, acum, e purtătorul de vorbe al prefectului de Suceava, și i-am reamintit că au trecut două luni de când am transmis adresa. Și-a cerut scuze, spunând că în câteva zile ne va trimite răspunsul. Au mai trecut peste 40 de zile, iar Țehaniuc nu s-a ținut de cuvânt și nu a răspuns la adresa din 29 septembrie 2022.

Așadar, fostul colonel de pompieri a optat pentru încălcarea legii pentru a ascunde informații despre organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de consilier la structura de Securitate a Prefecturii Suceava.

Sursa foto: suceavalive.ro

D.MURARU

Citește și:

Informațiile clasificate ale Prefecturii, gestionate de soția șefului Serviciului Secret al Poliției  Neamț

Polițist angajat ca șef al Cancelariei prefectului, deși s-a pensionat pe caz de boală

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Joker 18 ianuarie, 2023 at 09:23 Răspunde

    Până la el,vedeți ca au revenit la treabă cu acte in regulă hotii de la Ambulanța. Cum este posibil sa furi si sa te întorci la furat cu permisiunea unui judecator de asta data? Si se mai mira lumea de ce se ia mită. ..

  2. Mos Craciun 18 ianuarie, 2023 at 16:23 Răspunde

    Tov Tehaniuc este Odrasla fostului comunist si membru PCR care a lucrat si a iesit la pensie din cadrul consiliului judetean Suceava Tehaniuc Gheorghe,purtatorul de sacose si lingaul unui alt fost comunist notoriu,fostul presedinte al consiluilui judetean Suceava,Marza Gavril….niste lepre comuniste toti

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.