Șefii de la Drupo ascund informații despre o afacere care pute. Operațiunea a fost executată când director general era infractoarea Monda

5
3676

Conducerea societății Drupo SA, unde asociat unic este Consiliul Județean Neamț, refuză să facă publice informații referitoare la o tranzacție de pe urma căreia una dintre firmele controlate de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, a intrat în posesia unui teren proprietatea companiei județene.

Despre această tranzacție efectuată în perioada în care Drupo SA era condusă de infractoarea Ana Monda, în prezent, director tehnic al aceleiași companii, atacul.ro a relatat pe larg.  

Date suplimentare au necesitat solicitarea de noi informații pe care, însă, Drupo SA le ține sub cheie. Trei luni și jumătate au trecut de la cererea  transmisă de atacul.ro către firma Consiliului Județean.

Astfel, în data de 14 martie, am solicitat conducerii companiei Drupo să ne pună la dispoziție copii în format electronic ale mai multor documente, respectiv: 

– factura nr. 2758/22.04.2020, menționată în Raportul Administratorilor privind activitatea desfășurată în perioada 01.01.2019 – 31.12.2019; 

– documentul privind evaluarea terenului și a clădirii care au făcut obiectul cesiunii către SC Ștef Edil SRL; 

– decizia Consiliului de Administrație privind aprobarea acestei tranzacții;

 – procesele verbale ale lucrărilor executate de SC Stef Edil CDP SRL pentru SC Drupo SA și neachitate, situație care a dus la cesionarea către Ștef Edil, în contul datoriilor, a terenului de 859 mp și a unei magazii în suprafață de 219 mp (str. Arcului nr.6); 

– contractul încheiat de SC Drupo cu SC Troleibuzul SA privind dezafectarea rețelelor de cabluri aeriene; 

– contractul încheiat de SC Drupo SA prin care aceste lucrări au fost subcontractate unei alte societăți comerciale; 

 În acest moment, la aproximativ 3 luni și jumătate de la data trimiterii adresei menționate, conducerea Drupo SA Neamț nu ne-a transmis nici un răspuns, deși am reușit să discutăm telefonic, în câteva rânduri, cu directorul interimar Ionel Ana care a confirmat primirea solicitării.  

Ultima dată, pe 30 aprilie, Ionel Ana s-a arătat uimit că atacul.ro nu a primit răspunsul la solicitare, precizând că fusese însărcinată cu acest lucru infractoarea Ana Monda, care e director tehnic.

Monda a aterizat pe acest post, după ce a fost condamnată de magistrații Curții de Aopel Bacău definitiv pentru corupție. Cum nu mai putea ocupa funcția de director general, s-a înființat special pentru ea postul de director tehnic.

Faptul că interimarul Ionel Ana a menționat că Ana Monda trebuia să se ocupe ca să primim răspunsurile la întrebările noastre are logică, pentru că terenul Drupo a fost cesionat celor de la Ștef Edil CDP SRL în perioada în care tocmai ea era director.

Discuția cu Ionel Ana, de la finele lunii aprilie, a fost ultima, pentru că nici el, dar nici Ana Monda (foto) nu au binevoit să răspundă la apelurile telefonice ale redactorului atacul.ro.

Refuzul tacit de a răspunde solicitării arată cum conducerea Drupo SA ascunde informații privind o afacere suspectă pe care firma CJ-ului a făcut-o cu firma controlată de Ginel.

Drupo SA este o companie de stat, nu este firma lui Ionel Ana sau a Anei Monda. Atât cei doi, cât și membrii Consiliului de Administrație sunt obligați să dea socoteală pentru deciziile pe care le iau.

Este clar că autoritățile trebuie să se implice și să verifice cu atenție informațiile pe care conducerea Drupo SA vrea să le țină departe de ochii cetățenilor.

Drupo SA nu a specificat de unde provin datoriile pe care le avea către Ștef Edil, compensate cu cedarea unui teren situat într-o zonă bună a orașului.

Autoritățile trebuie să afle mai multe necunoscute, și anume:

  • Ce servicii a prestat Ștef Edil către Drupo SA de a ajuns să aibă de recuperat sume considerabile de la compania județeană?
  • De ce datoriile nu au fost plătite cu bani în condițiile în care Drupo SA a avut un profit, în 2020, de aproape 2,3 milioane de lei?
  • De ce nu s-a ajuns la o înțelegere de plată, o eșalonare a datoriilor, cu toate că cifra de afaceri a Drupo SA, în 2020, a fost de 15 milioane de lei, i-ar fi permis să-și achite datoriile?
  • De ce terenul nu a fost scos la licitație, unde era posibil să obțină un preț mai mare pe bunurile cesionate, mai ales că era bunuri publice, ale județului, nu aparțineau, în nume personal, membrilor CA sau conducerii companiei? O licitație ar fi oferit posibilitatea tuturor celor interesați să participe la o valorificare corectă și transparentă.
  • Cum au ajuns să compenseze bunurile publice cu datorii către o firmă privată? Cine a avut această idee? Este una legală?
  • De ce nu au fost cedate alte suprafețe de teren ale Drupo SA, situate în alte zone ale județului, dacă autoritățile constată că aceasta a fost o operațiune legală?
  • Este prima compensare de acest gen sau Drupo SA cedează bunurile publice ori de câte ori are datorii la diverși?
  • Ce firme au mai beneficiat de cesionări de bunuri publice în contextul stingerii datoriilor Drupo SA?
  • De ce Ana Monda, care este condamnată pentru fapte de corupție, mai lucrează într-o firmă a CJ-ului în care se vehiculează bani publici?

 

Ștef Edil construiește pe terenul primit de la Drupo

Pe terenul pe care Drupo SA l-a cesionat celor de la Ștef Edil SRL în schimbul unor datorii pe care compania județeană le avea la firma controlată de Ginel, urmează să fie construit un bloc care va avea 45 de apartamente, 42 cu o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați, iar 3 cu o suprafață mai mare de 100 de metri pătrați.

Aproape jumătate din viitoarea construcție a celor de la Ștef Edil CDP va fi ridicată pe terenul care a aparținut companiei județene până în aprilie 2020, în plină stare de urgență generată de pandemia de Covid-19.

Datele noastre indică faptul că Drupo SA a cesionat în favoarea companiei Ștef Edil, cu acordul membrilor Consiliului de Administrație, din care, la acea dată, făcea parte și directoarea Monda, o suprafață de 859 de metri pătrați de teren și o magazie de 219 metri pătrați, care, în trecut, a adăpostit popicăria celor de la Drupo. Valoarea totală a tranzacției a fost de 335.000 de lei, din care terenul 294.165 de lei, iar construcția 40.835 de lei. Banii nu au fost încasați de Drupo SA, pentru că aceasta avea datorii la Ștef Edil CDP SRL. Așa că datoria pe care Drupo o avea către Ștef Edil SRL a fost stinsă prin cesionarea celor două imobile, care se află exact lângă sediul firmei de stat.

Daniel MURARU

Citește și:

Cum a ajuns o firmă controlată de Ginel să construiască un bloc în curtea unei societăți a Consiliului Județean Neamț

Sentință definitivă în dosarul finanțării ilegale a clubului de fotbal FC Ceahlăul. Ce pedepse au primit Pruteanu, Vișan și Monda

Numai „profesioniști” în ale drumurilor, în Consiliul de Administrație de la Drupo

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Nica Stefan 27 iunie, 2022 at 14:36 Răspunde

    După ce l-a slujit cu credință pe infractorul Pinalti, inftactoarea penala Monda a fost vânfută lui Șosetă pe același post: să fure pentru (***) Șosetă. Din lotul de slugi binecredincioase date de Pinalti (***) Șoseta mai făceau parte Vișan, Andrița, Vârlan, Panaite, Norocel, Bulai,Mocanu si alți băsisti nenorociți care au distrus județul.

  2. Dreptate 27 iunie, 2022 at 21:38 Răspunde

    Un singur lucru e sigur…daca as avea puterea aceasta infractoare AR MURI IN PUSCARIE!!!
    Dar sper sa nu inchis ochii pana nu voi ajunge sa dau condamnari la moarte pentru toti borfasii acestui oras!

  3. geotehnicianul 3 iulie, 2022 at 14:57 Răspunde

    Este cardasie intre (***). La drumuri se fac bani din piatra seaca. Bitum ieftin in dozaj insuficient, straturi turnate cu grosime micsorata fata de proiect, pietris de rau in loc de piatra sparta de cariera de munte. Dar la podul de la Lutca a fost grav daca s-au dat tunuri. Un sir de greseli inceput cu executie gresita in anul 1971, lipsa lucrari de reparatii 50 de ani, expertiza tehnica si proiect gresite, firma de constructii incompetenta in poduri, diriginte de santier si ingineri de executie nepregatiti, inspectorat in constructii in genunchi in fata politicienilor si a firmelor de casa. Inspectorul sef de la inspectoratul in constructii este numit de politicieni ca sa le asigure protectie firmelor de drumuri.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.