Orașul Bicaz: Sătenii din Secu și Izvorul Alb, cu noroiul până-n gât

0
2994

În fiecare an, în special primăvara, când solul de dezgheață, străzile din anexele (n.red. satele) Secu și Izvorul Alb, care, din punct de vedere administrativ, aparțin orașului Bicaz, devin impracticabile, iar cei care se avântă în marea de noroi dau dovadă de un curaj nebun. Dacă se nimerește, în această perioadă, ca vreo firmă să scoată lemn din zonă, situația este și mai gravă deoarece, în afară de camioane și autoturismele de teren, celelalte autovehicule au șanse foarte mici să ajungă în cele două sate în care locuiesc câteva sute de locuitori. Pentru aceștia, o deplasare până la biserică sau magazinul din sat reprezintă o adevărată aventură pe străzile înghițite de noroi.

Problema ar putea fi rezolvată, dar, așa cum am constatat în ultimii ani, autoritățile prezintă zero interes pentru a crea condiții de viață un pic mai bune pentru locuitorii din Secu și Izvorul-Alb. Dezinteresul fățiș poate fi explicat prin faptul că cetățenii din cele două sate nu sunt nu reprezintă, cantitativ, o masă de vot, drept urmare, nimeni nu-și bate capul să facă drumurile practicabile.

În ultimii ani, atacul.ro a prezentat de mai multe ori condițiile în care acei oameni sunt nevoiți să trăiască, precum și „durerea-n cot” a celor care ar trebui să le facă viața mai ușoară. Nu există niciun interes pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a sătenilor din Secu și Izvorul Alb. 

Drumul de lângă Lacul Bicaz, pe malul drept, care face accesul spre satul Secu, este forestier, așa că responsabilitatea întreținerii lui cade în sarcina Direcției Silvice Neamț. Căile de acces dintre sate sunt considerate „străzi” ce ar trebui să fie întreținute de Primăria Bicaz. Pozele ilustrează foarte clar grija celor din primărie pentru locuitori.

Porțiunea de drum dintre Secu și Izvorul Alb arată, pe multe segmente, mult mai rău decât drumul forestier care, la rându-i, are secțiuni ce se află într-o stare jalnică. Numai că Direcția Silvică Neamț are interes doar ca drumul forestier să fie accesibil camioanelor care transportă bușteni.

Primăria, în schimb, are obligația să intervină pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor din cele două sate. 

Toți cei care s-au perindat la conducerea orașului Bicaz, fără nicio excepție, au promis că vor face demersuri pentru a transfera drumul din administrarea Direcției Silvice Neamț către Primăria Bicaz. Pentru că numai așa respectivul drum ar putea fi modernizat cu bani de la județ, de la Ministerul Dezvoltării sau cu bani europeni. Unii edili au încercat, alții au mimat interesul față de subiect, singura certitudine din momentul de față fiind aceea că drumul este tot forestier și arată mai rău ca niciodată.

De curând, localnicii au cerut ajutor prefectului de Neamț, pentru ca drumul forestier să fie transferat în administrarea Primăriei Bicaz, pentru ca cea din urmă să acceseze fonduri pentru modernizarea lui. Este puțin probabil că se va întâmpla ceva până anul viitor când politicienii vor vărsa din nou sacul cu promisiuni sătenilor din Secu și Izvorul Alb.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.