Chitic, Apopii & Co nu au scăpat încă de emoții. Ce a decis Curtea Supremă în dosarul privind schimbul ilegal de terenuri

0
2970

Deși au sperat că astăzi vor primi vestea cea mare, respectiv instanța să anunțe că a constatat încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția, inculpații din dosarul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț” au avut parte de o surpriză neplăcută. Completul care judecă dosarul a decis amânarea pronunțării pentru data de 22 martie. Este a doua amânare a pronunțării din acest dosar, ceea ce înseamnă că inculpaților nu le-a rămas decât să spere că peste o lună magistrații vor lua o decizie favorabilă în ceea ce-i privește.

Cei șase inculpați din dosar (Dragoș Chitic, Mihai Apopii, Marin Bordei, Vasile Zăpor, Vasile Vișan și Alexandru Casapu) au fost condamnați în primă instanță, la Curtea de Apel Bacău, la câte 3 ani de închisoare pentru fapte de corupție, însă, cel mai probabil, vor scăpa de probleme, pentru că a intervenit prescripția faptelor. Asupra acestui aspect se vor pronunța magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se judecă apelul, procesul depășind bariera de 30 de termene de judecată.

Conform DNA, cei șase au comis faptele în perioada 2009-2010, ceea ce înseamnă că ele s-au prescris din 2018. Situația este valabilă în contextul deciziilor Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și de Deciziei pronunțată, la finele anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale. Aceste decizii le sunt favorabile celor 6 inculpați care, din datele obținute de atacul.ro, au cerut instanței încetarea procesului penal ca urmare a prescripției penale. Cel mai probabil, judecătorii asta și vor constata, că a intervenit prescripția.

Anunțul va fi făcut după mai bine de 3 ani (30 octombrie 2019) de când apelul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pe fond, la Curtea de Apel Bacău, magistrații au avut nevoie de mai puțin de un an și jumătate (inclusiv procedura camerei preliminare) ca să se pronunțe în acest dosar de corupție. Astfel, inculpații au fost trimiși în judecată de DNA în februarie 2018, iar în iunie 2019 erau condamnați fiecare la câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

O expertiză și multe termene de judecată

Soluția Curții de Apel Bacău a fost atacată cu apel de condamnați, iar dosarul a luat calea Bucureștiului, fiind înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție după aproape 4 luni de la pronunțare. Dosarul a fost repartizat Completului nr. 8, compus, conform informațiilor ÎCCJ, din judecătoarele Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu și Ana-Hermina Iancu.

În iulie 2020, instanța a admis în parte cererile de administrate a probelor formulate de inculpați, respectiv audierea mai multor martori, proba cu înscrisuri (documente propuse de Chitic), dar și o expertiză tehnică judiciară imobiliară de evaluare, pentru a se stabili, printre altele, dacă valoarea de piață a terenurilor menționată în rapoartele de evaluare ale lui Zăpor a fost corect stabilită, suprafețe ce au făcut obiectul schimbului dintre Primăria Piatra-Neamț și Mihai Apopii. Expertiza a fost finalizată în vara anului 2021, iar la termenul din 11 iunie, i s-a solicitat expertului să vină cu o serie de clarificări.

Pe portalul instanței nu se menționează când a răspuns expertul obiecțiunilor, însă, din acel moment, termenele au început să fie date la distanță din ce în ce mai mare între ele.

Astfel, după termenul de 11 iunie 2021, a fost un altul scurt, pe 16 iunie, iar următoarea întâlnire a fost fixată abia peste aproape 3 luni și 2 săptămâni, respectiv pe 29 septembrie, când cauza a fost amânată pentru 10 noiembrie 2021. Au urmat alte două luni până la termenul din 12 ianuarie 2022, când cauza a fost amânată pentru 23 februarie 2022. Următoarele termene de judecată au fost în datele de 23 martie, 6 aprilie, 18 mai 2022. La acest ultim termen, instanța l-a acordat pe următorul la (atenție!!!) o distanță de aproape 4 luni , pe 14 septembrie 2022. Următorul a fost fixat pentru 9 noiembrie 2022, adică după aproape 2 luni. Iar pe 9 noiembrie, cauza a fost amânată pentru 25 ianuarie, adică 2 luni și 16 zile.

La termenul de ieri, instanța a anunțat pronunțarea pentru data de 22 martie.

De la termenul din 11 iunie 2021, când au fost cerute lămuriri pe marginea raportului de expertiză, și până la termenul de ieri, au fost 11 termene. Asta înseamnă, în medie, un termen la aproape 2 luni. Anterior datei de 11 iunie, media a fost de un termen la o lună.

Cei șase inculpați condamnați în primă instanță de judecătorii Curții de Apel Bacău, în iunie 2019:

Dragoș Chitic – fost primar al orașului Piatra-Neamț, în prezent, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț

Vasile Vișan – fost secretar al municipiului, în prezent consilier personal al șefului Consiliuliui Județean Neamț – inculpatul Ionel Arsene

Marin Bordei – fost șef Serviciu Administrare Patrimoniu din primărie

Alexandru Casapu – notar

Vasile Zăpor – evaluator

Mihai Apopii – om de afaceri, președinte al Camerei de Comerț și Industrie Neamț

Dosarul 62/32/2018 nu mai poate fi găsit pe portalul Curții de Apel Bacău, deși dosarul încă se află pe rolul instanței supreme.

Traseul dosarului

La data de 1 februarie 2018, procurorii DNA anunțau că cei șase inculpați au fost trimiși în judecată:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHITIC DRAGOȘ VICTOR, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț, în prezent primar al aceluiași oraș,

VIȘAN VASILE, la data faptei, secretar al municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,
fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BORDEI MARIN, la data faptei, șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, județul Neamț,

ZĂPOR VASILE, expert evaluator,

CASAPU ALEXANDRU, notar public,

APOPII MIHAI, om de afaceri,
fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.
În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.
Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității.
Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.
Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai.
Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului. În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor”, se arată în comunicatul DNA.

Un an mai târziu, în 11 iunie 2019, Curtea de Apel Bacău pronunța sentința, inculpații fiind găsiți vinovați de fapte de corupție.

Condamnările pronunțate de Curtea de Apel Bacău:

Dragoș Chitic – 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si 3 ani pedeapsă complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b,g C. pen. 

Vasile Vișan – 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 lit. a,b, g C. pen.

Bordei Marin – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C.pen. 

Zăpor Vasile – 3 ani închisoare cu suspendare și 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevazute de art. 66 lit. a,b C. pen. 

Casapu Alexandru – 2 ani si 8 luni închisoare cu suspendare si 2 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b, g C. pen.

Apopii Mihai – 3 ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit  si 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a,b C. pen.

Persoanele condamnate au atacat decizia cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind înregistrat aici în data de 30 octombrie 2019, unde încă se judecă și acum, după mai bine de 3 ani.

 

La termenul de azi, instanța a anunțat pronunțarea pentru data de 22 martie.

29.09.2021 10:30
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 29.09.2021
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie:
10.11.2021 09:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 10.11.2021
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza la data de 12 ianuarie 2022
12.01.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 12.01.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza la data de 23.02. 2022, ora 13,00
23.02.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 23.02.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: 1. Amână pronunţarea asupra cererilor de schimbare a încadrării juridice la data de 23.03.2022. 2. Amână cauza pe fond la data de 06.04.2022, ora 13:00.
06.04.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 06.04.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza şi acordă termen la data de 18.05.2022, ora 13,00.
23.03.2022 9:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8 AP
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 23.03.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Având nevoie de timp pentru a delibera asupra cererilor de schimbare a încadrării juridice formulate în cauză, amână pronun?area la data de 6 aprilie 2022.
18.05.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 18.05.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza şi acordă termen la data de 14.09.2022, ora 13,00.
14.09.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 14.09.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza şi acordă termen la data de 09.11.2022, ora 13,00.
09.11.2022 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 09.11.2022
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere de şedinţă
  • Soluție: Amână cauza
  • Detalii soluţie: Amână cauza şi acordă termen la data de 25.01.2023, ora 13,00.
25.01.2023 13:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare: 25.01.2023
  • Tipul documentului de soluționare: Încheiere – Amânare iniţială a pronunţării
  • Soluție: Amână pronunţarea
  • Detalii soluţie: Stabileşte termen pentru pronunţare la data de 22.02.2023.
22.02.2023 9:00
  • Complet de judecată: Completul nr. 8 AP
  • Numărul documentului de soluționare:
  • Data documentului de soluționare:
  • Tipul documentului de soluționare:
  • Soluție:
  • Detalii soluţie: Amână pronunţarea la data de 22.03.2023.

 

D.MURARU

Citește și:

Dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri” – mic tratat de corupție și slugărnicie. Cine i-a „îngropat” pe inculpații Chitic, Apopii & Co. la Curtea de Apel Bacău.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.