Amendă pentru firma care a depozitat bușteni în albia pârâului Izvorul Muntelui. Angajați ai Ocolului Silvic Bicaz suspectați că au furat balast
Societatea comercială care își făcuse un obicei din a depozita masa lemnoasă exploatată în albia pârâului Izvorul Muntelui, a fost sancționată drastic de autorități.
Firma Silvex SRL Bicaz Chei, căci despre ea este vorba, a fost amendată cu 40.000 de lei după ce, în data de 12 decembrie 2022, inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț au găsit bușteni depozitați în albia pârâului, dar și în zona de protecție a acestuia. Ulterior, societatea fusese sancționată cu avertisment.
Anterior acestui control, Silvex SRL fusese depistată săvârșind aceeași faptă, în vara anului 2022, când în albia pârâului a fost identificat un adevărat depozit de material lemnos. La acea dată, cei de la Apele Române și Garda de Mediu au aplicat sancțiuni blânde, reprezentanții firmei fiind sancționați cu avertisment și obligați să elibereze albia de lemnul depozitat. Numai că, după ce acest episod, angajații societății au revenit la vechile metehne, depozitând masa lemnoasă exploatată fix pe cursul apei.
Lucrările au fost oprite o perioadă, dând răgaz celor de la Ocolul Silvic Bicaz să organizeze o altă platformă primară, astfel încât firma care exploatează lemn în zonă să nu-l mai depoziteze în albia pârâului.
Silvex SRL Bicaz Chei a fost deținută, până de curând (septembrie 2022), de Alina Dumitrina Panțîr (22,30% din părțile sociale) și de Iulian Panțîr (77,70% din părțile sociale), cel din urmă fiind judecat în așa zisul proces al „Mafiei lemnului”.
Anterior, societatea a aparținut familiei fostului primar al orașului Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti.
De-a lungul timpului, asociați au fost și copii, dar și unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Pinalti.
În 2018, Ștefan Gabriel (77,63%), fiul lui Pinalti, și Viorel Măstăcăneanu (22.23%) au cesionat părțile sociale pe care le dețineau la Silvex SRL lui Iulian și Alinei Dumitrina Panțîr.
În anul 2021, societatea a reușit o adevărată performanță: o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei, un profit de aproape 200.000 de lei cu 0 (zero) angajați.
Suspiciuni de furt de balast
Mai rămâne ca autoritățile să clarifice și ce s-a întâmplat exact în urmă cu mai bine de o săptămână, când două camioane Kamaz ale Ocolului Silvic Bicaz au fost văzute de săteni în timp ce erau încărcate cu balast din albia pârâului Izvorul Muntelui, pe care îl transportau pe un drum forestier situat în aceeași localitate.
La vremea respectivă, autoritățile au fost sesizate, însă mare lucru nu au făcut. Polițiștii din Bicaz au constatat că fapta nu există, fără să ceară măcar înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă sau să stea de vorbă cu cetățenii. Inspectorul de la SGA Neamț, care a fost în control, a găsit utilajele Ocolului Silvic Bicaz în zona indicată, dar, spune acesta, nu transportau balast furat din albie, ci „mutau niște tuburi care erau pe cursul de apă”. Această variantă putea fi confirmată cu minime verificări, însă este evident că nu s-a dorit.
Verificările atacul.ro indică faptul că cele două camioane ale Ocolului Silvic Bicaz au transportat balastul scos ilegal din pârâu într-o zonă situată la câțiva kilometri, spre Cabana Izvorul Muntelui. De asemenea, din datele pe care le avem rezultă că există un interes deosebit ca acest subiect să fie „îngropat”.
Poate că noul șef al Poliției Neamț este curios să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și să dispună o verificare serioasă.
Anual, Direcția Silvică Neamț cumpără balast în valoare de milioane de lei de la firmele de profil, special pentru a-l folosi la amenajarea drumurilor forestiere.
În anumite situații, așa cum s-a întâmplat la Bicaz, nu este folosit balastul cumpărat, ci materialul luat direct de pe cursurile apelor fără niciun drept. Fapte de acest gen sunt considerate infracțiuni și ar trebui investigate ca atare.
D.MURARU
Citește și:
Atacul.ro a pus la treabă autoritățile! Albia pârâului Izvorul Muntelui a fost eliberată de bușteni
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Din nou felicitari domnule Muraru, pentru exactitatea si perseverenta in a se respecta prevederile Legii Apelor nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare, acest ministru al Mediului si Apelor, domnul TB, ar trebuie sa acorde Diplome de Excelenta , ziaristilor care ajuta direct sau indirect, la scoaterea la lumina a problematicii complexe, din domeniul gospodaririi apelor! a depistarii furturilor de agregate minerale, distrugerii zonelor de protectie a apelor, afectarea masiva a fronturilor de captare apa, pentru polpulatie, si de ce nu, sa sanctioneze directorii corupti , sefi de servicii, salariati manjiti, care emit acte de gospodarire a apelor care afecteaza apele !! Sau chiar pe unii dintre acestia sa ii dea pe mana organelor statului , in speta DNA !!