FOTO Albia pârâului Izvorul Muntelui, transformată în depozit de lemne. „În cazul unor debite crescute, buștenii pot bloca cursul apei!”

2
1737

Când legiuitorul a interzis depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă ale canalelor, lacurilor, bălților, pe baraje și diguri sau în zone de protecție a materialelor de orice fel a știut foarte bine de ce.

Raportându-ne la fotografiile de mai jos, în care se observă cum lucrarea hidrotehnică „Captarea secundară de la Izvorul Muntelui” (un mic baraj) a fost transformată într-o adevărată rampă de depozitare a materialului lemnos exploatat din pădurile Bicazului, avansăm următorul scenariu la pachet cu o întrebare: ce s-ar putea întâmpla dacă, într-un timp scurt, ar ploua torențial, iar debitul pârâului ar crește?

Specialiștii care ne-au atras atenția cu privire la această situație, ne-au explicat că într-un astfel de scenariu albia pârâului ar fi blocată de bușteni, iar apa acumulată în amonte s-ar putea transforma într-un adevărat val devastator, distrugând totul în cale, incluzând chiar și pierderi de vieți omenești.

Nu este un scenariu absurd, ci unul care oricând ar putea deveni realitate în condițiile unor precipitații abundente. Iar cum zona este una cunoscută pentru astfel de fenomene, autoritățile ar trebui să se trezească, mai ales că nu este pentru prima dată când pe malul pârâului și în interiorul lucrării hidrotehnice sunt depozitate cantități mari de lemn.

Un al doilea expert, pe care l-am rugat să comenteze situația prezentă în fotografii, a fost la fel de tranșant.

„Nu e prima dată cand cel care desfășoară lucrări în domeniul forestier nu respectă legislatia specifică exploatărilor forestiere. Ceea ce se vede acolo nu poate fi o platformă primară, reglementată de legislația din silvicultură. Mai mult, acea amenajare hidrotehnică aparține companiei Hidroelectrica, dar ei o folosesc după bunul plac și mai ales implicând riscuri majore în cazul unor debite crescute, buștenii depozitați acolo putând bloca cursul apei în cazul unei viituri, generând inundații pentru locuințele din zonă. Categoric NU au voie să depoziteze lemn în zona respectivă! E o atitudine sfidătoare! Iar cursurile de apă din zona de munte au debite cu o viteză foarte mare în caz de precipitații însemnate cantitativ”.

Deși depozitul ilegal este vizibil din drumul care duce din Izvorul Muntelui spre Durău, nimeni de la Hidroelectrica SA, care administrează lucrarea, nici de la Apele Române, Garda de Mediu, Jandarmerie, Primărie etc nu a luat măsuri. Dimpotrivă, depozitul a acaparat întreaga albie a pârâului Izvorul Muntelui din dreptul lucrării hidrotehnice.

Conform Legii apelor 107/1996, depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă ale canalelor, lacurilor, bălților și pe faleza mării, pe baraje și diguri sau în zonele de protecție ale acestora a materialelor de orice se sancționează cu amendă cuprinsă între 75.000 la 80.000 lei, în cazul persoanelor juridice, și amendă cuprinsă între 25.000 și 30.000 lei, în cazul persoanelor fizice.

Oare lucrarea hidrotehnică de la Izvorul Muntelui, aflată în grija Hidroelectrica S.A. – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, când a fost controlată ultima data de către inspectorii de la „Apele Române”?

Sigur nu au făcut-o în ultimii ani, pentru că dacă ar fi mers pe teren în zona respectivă ar fi descoperit acest depozit de bușteni.

Datele atacul.ro arată că în zonă exploatează masă lemnoasă două firme cunoscute în domeniu, care își au sediul în comuna Bicaz Chei.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. lica 9 august, 2022 at 21:14 Răspunde

    Din nou Atacul a fost ca intotdeauna prompt si atent la implicatiile celor care nu vor sa respecte prevederile Legii Apelor 107/1996 dar si a legislatiei de mediu ! Ar fi corect ca Institutiile statului cu atributiuni in aplicarea legislatiei de ape si mediu dar si Hidrolectrica sa cerceteze situatia prezentata si sa prezinte punctele de vedere legale ! Oare mai functioneaza Inspectia Apelor si Garda de Mediu – Comisariatul Judetean NEAMT????? sau se preleveaza probe de apa pentru analiza din acumularile de pe raul BISTRITA, pentru a preveni bacteria Clostridium Perfingens !!!!

  2. Liviu 10 august, 2022 at 08:52 Răspunde

    Personajul care face lucrari în zonă a distrus majoritatea locurilor care erau o oaza de verdeata in zona Izvoru Muntelui. Cu stiinta Ocolului silvic Bucaz, cu nepasarea garzii de mediu si cea forestiere. E un individ care se lauda ca-i are pe toti in solda. Uitati-va si pe DN 15 la Stejaru, in apropierea canalului de fuga, este un alt smecher cu gater si nu-l deranjeaza nimeni in conditiile in care aduce toata mizeria pe DN 15 cu camioanele. Pe Gîrbulet (asa cred ca se numeste) nici macar politia nu-l deranjeaza. Cred ca nu are niciun fel de aprobare sa faca acolo mizeria pe care, de altfel, o vad toti turistii care tranziteaza zona.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.