Atacul.ro a pus la treabă autoritățile! Albia pârâului Izvorul Muntelui a fost eliberată de bușteni

1
2435

După ce ani la rând firmele de exploatare a masei lemnoase, care licitau partizi în pădurile din zona Izvorul Muntelui – Bicaz, au depozitat buștenii pe malurile pârâului și chiar în incinta unei lucrări hidrotehnice, autoritățile au pus piciorul în prag. Nu au făcut-o în mod voluntar, ci numai după publicarea, în ziua de marți, 9 august, a articolului „Albia pârâului Izvorul Muntelui, transformată în depozit de lemne. „În cazul unor debite crescute, buștenii pot bloca cursul apei!”.
Două zile mai târziu, la fața locului s-a deplasat o echipă mixtă formată din inspectori de la „Apele Române”, comisari de la Garda de Mediu și reprezentanți ai Hidroelectrica și ai Primăriei Bicaz.
Avertizați că urmează un control, muncitorii societății din Bicaz Chei, care a depozitat buștenii în interiorul captării secundare de la Izvorul Muntelui (un baraj de captare a apei), se apucaseră deja de treabă și, la sosirea autorităților, reușiseră să extragă mare parte din lemnul depozitat ilegal.
Nu a fost aplicată nicio amendă, însă reprezentanților firmei li s-a pus în vedere ca până pe data de 13 august să scoată buștenii din zona albiei și să curețe zona.
De asemenea, li s-a pus în vedere să nu mai depoziteze masa lemnoasă în locuri ilegale, altfel vor fi amendați.
Ca să nu ajungă la sancțiuni, angajații firmei au curățat zona până la finele săptămânii, astfel încât sâmbătă, 13 august, în interiorul lucrării hidrotehnice nu mai exista niciun buștean.

 

Depozitarea buștenilor în interiorul barajului, o obișnuință pentru lemnari

Cu o săptămână înainte, redactorii atacul.ro au surprins cantități uriașe de lemn de fag depozitat în „Captarea secundară de la Izvorul Muntelui”, transformată într-o adevărată rampă de depozitare a materialului lemnos exploatat din pădurile Bicazului.


Specialiștii de mediu ne-au explicat că depozitarea unei cantități atât de mari de lemn în albia unui pârâu de munte, poate provoca pagube imense în situația unor ploi torențiale. Într-o astfel de situație, albia pârâului ar fi blocată de bușteni, iar apa acumulată în amonte s-ar putea transforma într-un adevărat val devastator ce va distruge totul în cale.
Un specialist dintre cei cu care am discutat cunoștea situația de la izvorul Muntelui, afirmând că nu este prima dată când exploatatorii de lemn din zona respectivă își depozitează marfa ilegal, în interiorul bărăjelului și pe malul pârâului.
„Nu e prima dată când cel care desfășoară lucrări în domeniul forestier nu respectă legislația specifică exploatărilor forestiere. Ceea ce se vede acolo nu poate fi o platformă primară, reglementată de legislația din silvicultură. Mai mult, acea amenajare hidrotehnică aparține companiei Hidroelectrica, dar ei o folosesc după bunul plac și mai ales implicând riscuri majore în cazul unor debite crescute, buștenii depozitați acolo putând bloca cursul apei în cazul unei viituri, generând inundații pentru locuințele din zonă. Categoric NU au voie să depoziteze lemn în zona respectivă! E o atitudine sfidătoare! Iar cursurile de apă din zona de munte au debite cu o viteză foarte mare în caz de precipitații însemnate cantitativ”.

Legea apelor prevede amenzi uriașe pentru depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă ale canalelor, lacurilor, bălților și pe faleza mării, pe baraje și diguri sau în zonele de protecție ale acestora a materialelor de orice fel. Amenzile sunt cuprinse între 75.000 la 80.000 lei, în cazul persoanelor juridice, și între 25.000 și 30.000 lei, în cazul persoanelor fizice.
Lucrarea hidrotehnică de la Izvorul Muntelui se află în grija Hidroelectrica S.A. – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, astfel că salariații companiei sunt responsabili pentru tot ce se întâmplă cu captarea.
Este greu de crezut că niciun angajat de la „Apele Române”, Garda de Mediu, Hidroelectrica, Primăria Bicaz, cetățenii din zonă nu au observat grămezile de bușteni depozitate ilegal. Mai ales că această ilegalitate devenise obișnuință pentru exploatatorii de lemn.

D.MURARU

Citește și:

FOTO Albia pârâului Izvorul Muntelui, transformată în depozit de lemne. „În cazul unor debite crescute, buștenii pot bloca cursul apei!”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. sorin 17 august, 2022 at 11:21 Răspunde

    Din nou Atacul a reusit sa faca ce trebuia sa faca Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT, Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Neamt, biroul Inspectia Apelor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT, serviciul Inspectia Apelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa SIRET – BACAU si nu in ultimul rand Agentia de Protectia Mediului NEAMT ca si ST ARII PROTEJATE NEAMT a carei activitate nu se prea vede in cadrul activitatii balastierelor de pe Judetul NEAMT !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.