Clasic românesc. Podurile construite ilegal vor fi legalizate

4
3843

În ultimii 30 de ani, în România au fost construite mii de poduri, multe fără acte de reglementare, nefiind autorizate așa cum impune legea.

O anchetă demarată la nivel național, după ce, în comuna Alexandru cel Bun (Neamț), au fost identificate mai multe poduri ilegale, a evidențiat o realitate cruntă: în țară, sute de astfel de construcții nu dețineau acte de reglementare. Pentru astfel de situații, legile prevăd amenzi și …. demolarea podurilor.

Disperat, primarul comunei Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, direct interesat ca lucrurile să se rezolve, mai ales că primăria condusă de el a investit sume consistente (în general, pentru reparații în urma unor viituri) în obiective ilegale, a cerut ajutorul partidului. Cum situația este gravă nu numai la Alexandru cel Bun, ci în întreaga țară, cererea primarului Rotaru a găsit înțelegere printre parlamentarii PNL, care au inițiat un proiect de lege de modificare a Legii Apelor. Dacă va fi votat, proiectul va legaliza infracțiunile comise prin construirea ilegală a podurilor.

Privită dintr-un anumit unghi, cel al a politicianului român, demolarea a sute de poduri ilegale nu ar fi cea mai bună soluție, care nu ar fi primită bine de electorat, de cei din administrația publică și de anumite instituții ale statului cu atribuții de control pe acest segment.

Clar este că Legea Apelor prevede că podurile fără acte de reglementare trebuie demolate.

Nu a fost demolat niciunul și, probabil, nici nu se va întâmpla asta, pentru că legea va fi modificată astfel încât cei care au construit ilegal vor avea posibilitatea să intre în legalitate.

În acest context a apărut proiectul de lege de modificare a Legii Apelor, proiect inițiat de parlamentarii liberali Ervin Molnar și Laurențiu Leoreanu. În expunerea de motive, cei doi parlamentari arată că actuala lege nu permite emiterea autorizației de gospodărire a apelor pentru un pod dacă nu există aviz de gospodărire a apelor, document care trebuie solicitat înainte de demararea lucrărilor.

Dar dacă podul a fost ridicat, iar avizul nu a fost solicitat, este evident că nu poate fi obținută autorizația de gospodărire a apelor, iar construcția trebuie demolată.  Pentru cei care nu respectă legea, amenzile sunt usturătoare și se poate ajunge și la dosar penal.

Prin modificarea legii se urmărește ca autorizația de gospodărire a apelor să poată fi emisă și pentru lucrările care nu dețin avize de gospodărire a apelor, dar cu o condiție: efectuarea unei expertize tehnice care să constate că totul este în regulă din punct de vedere al gospodăririi apelor. Construcțiile în regulă ar urma să fie autorizate, iar cele cu probleme, demolate în termen de 24 de luni de la adoptarea legii, dacă nu vor îndeplini prevederile Legii Apelor.

Proiect – sprijin pentru cei care oricum calcă legea în picioare

Inițiativa parlamentară vine în sprijinul celor care au încălcat legea construind ilegal și cărora statul le mai oferă o șansă, deși toți ar fi trebuit să suporte consecințele. Inclusiv funcționarii primăriilor care s-au prefăcut că nu văd ce se întâmplă în comunele lor, respectiv că sunt ridicate construcții fără avize/autorizații. Cei de la Apele Române/inspectoratele județene de stat în construcții au partea lor (mare) de vină pentru că au tolerat astfel de comportamente, deși ei știu cel mai bine care sunt riscurile care derivă din construirea podurilor neautorizate.

Tocmai de aceea, personalul acestor instituții ar trebui tras la răspundere pentru lipsa de acțiune.

Este greu de crezut că angajații Primăriei Alexandru cel Bun, cei de la „Apele Române” sau de la Inspectoratul de Stat în Construcții nu știau că în comună au fost ridicate ilegal poduri.

Nu vorbim despre unul, două, ci despre 17 poduri, multe construite în urmă cu mai bine de 5, chiar 10 ani.

Pe de altă parte, responsabilii din primăria lui Rotaru trebuie să răspundă și pentru sumele de bani alocate reparațiilor acestor poduri neautorizate.

Așa ar fi firesc să se întâmple într-o țară în care instituțiile funcționează normal, respectând legislația. Însă nu este cazul.

Legiuitorul a prevăzut corect că niciun pod nu poate fi construit fără obținerea documentelor legale emise de specialiști. Nu poate ridica fiecare poduri după cum dorește, pentru că există riscul ca acestea să devină pericole pentru comunitate. Cei de la „Apele Române” emit avizul de gospodărire a apelor, act care are la bază un proiect tehnic redactat de o persoană acreditată (de un specialist). Cea din urmă, prin lucrarea pe care o realizează, garantează că podul ce urmează să fie construit întrunește toate condițiile tehnice, astfel încât riscul ca el să devină un pericol este cât mai mic.

Concret, este periculoasă ridicarea unui pod fără consultarea specialistului, pentru că există riscul ca prima viitură să-l dărâme și să devină un obstacol în albie. Într-o astfel de situație, apa poate să provoace distrugeri uriașe.

De asemenea, un pod construit aiurea poate să blocheze mare parte din albie, dacă culeele (n.r. construcția de pe mal pe care se sprijină podul) sunt amplasate incorect. Tocmai de aceea, legiuitorul a prevăzut ca cei care vor să construiască poduri să obțină, în primă fază, acte de reglementare.

DNA-ul anchetează

Situația podurilor ilegale a intrat și în atenția procurorilor anticorupție, care verifică „jocul de glezne” practicat de unii angajați din instituții de stat, pe care nu i-a interesat aplicarea legii.

Cei care au urmărit subiectul afirmă că autoritățile statului nu și-au făcut treaba și că, prin proiectul de modificare a Legii Apelor, se urmărește: „amnistierea unor infracțiuni continue săvârșite timp de mai bine de 3 ani de către beneficiari și funcționarii publici cu atribuții de control care i-au ferit continuu de răspundere penală”. 

Astfel, procurorilor DNA le-au fost reclamate o serie de aspecte cu iz penal, care ar trebui să le creeze probleme serioase anumitor funcționari.

 

Pe masa anchetatorilor există un desfășurător al „abuzurilor” comise în cazul podețelor ilegale din Alexandru cel Bun:

  • Existența și ilegalitatea podurilor din satul Vădurelede pe cursul de apă Secu-Vaduri a fost adusă atât la cunoștiința primăriei comunei, cât și a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt (și instituției ierarhic superioare, ABA Siret) din data de 04.2020, având ca singur rezultat din partea acestora, actiuni de tergiversare prin care:
  • nu se aplică nici o sancțiune, iar proprietarilor celor 7 poduri ilegale și li se oferă termene aberant de mari (8 luni – 15.02.2021) pentru o imposibilă intrare în legalitate;
  • la implinirea termenului respectiv, deși nici una dintre persoanele fizice sau juridice sancționate anterior prin “avertismente” nu a făcut timp de 6 luni nici un demers de intrare în legalitate denotând astfel un complet dezinteres față de lege , ABA Siret, în contradicție cu propriile măsuri dispuse (În cazul în care lucrările constatate nu pot fi reglementate prin acte de gospodărire a apelor, acestea vor fi refăcute respectând prevederile legale sau vor fi dezafectate/desfiinţate) ofera in mod nejustificat noi termene de intrare in legalitate (2 luni – 23.04.2021) pentru aceeasi imposibila intrare in legalitate;
  • la o lună de la împlinirea celui de al 2-lea termen (13.05.2021), proprietarii, deși depuseseră tardiv peste termen o documentație vădit incompletă sunt încă în “procedura de reglementare”;
  • finalmente, abia 2 luni mai târziu (20.07.2021), la 1 an și 3 luni distanță de la sesizarea inițială și doar datorită insistențelor și vigilenței cetățenești, ABA Siret și SGA Neamt depun 5 denunțuri penale în legătura cu edificarea și folosință de contrucții pe ape sau în legătură cu apele în lipsa Avizului și Autorizației de gospodărire a apei. De retinut este faptul că denunțurile vizează doar 3 poduri ilegale (2 deținute de persoane fizice și unul deținut de primărie, celelalte 2 denunțuri vizând lucrări neautorizate efectuate asupra malurilor și deși toate aceste poduri se află pe un curs de apă puternic afectat de viituri in fiecare an, nu efectuează nici un demers în sensul demolării acestora. Având în vedere simplitatea probatoriului acestor fapte și inexistența unor dosare penale în curs, asupra acestor denunțuri planează suspiciunea întemeiată că au fost retrase ulterior de către institutie.
  • podul edificat pe strada Secu deservind ca acces auto proprietătile de la numerele 10,14,16,97 apare in lista de pagube produse de inundatiile din anul 2018 reparate prin Hotararea nr. 563 din 24 iulie 2018 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale(“Refacere pod pe structură metalică cu platformă de lemn peste pârâul Secu Vaduri, culee de beton mal stâng distrusă, pilă pod pe saltea de gabion înclinată, platformă pod din lemn distrusă, sat Vădurele”). Identificarea exacta a acestuia (“Pod pe structura metalica cu platforma de lemn peste paraul Secu Vaduri, fam.Raspopa, culee de beton mal stâng distrusă, pilă pod pe saltea de gabion înclinată, platformă pod din lemn distrusă, valoare 7.000+12.000 lei”) se face prin Raportul Operativ CLSU nr.8033/30.06.2018, prin Procesul Verbal nr.214/04.07.2018 al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Neamt (privind constatarea si evaluarea pagubelor produse in comuna Alexandru cel Bun ca urmare a precipitatiilor inregistrate in perioada 29-30.06.2018) si prin Hotararea CJSU nr.16/08.07.2018, fondurile necesare repararii/refacerii sunt alocate de Primaria comunei Alexandru cel Bun prin HCL nr.61/30.08.2018, iar podul este refacut prin contractul de lucrări (achizitie directa SEAP nr. NR. DA21494745) nr. 12667 din 17.10.2018. Un detaliu important conform listelor de la inundatii este faptul ca distrugerea acestui pod a venit impreuna cu distrugerea zonei de amonte a acestuia, mentiunea imediat urmatoare pe aceste liste (“aparare mal dreapta paraul Secu Vaduri, 100m lungime, amonte pod fam. Raspopa, distrugere aparare mal drept zid beton armat, valoare 52.500 lei”). Din raspunsurile Primariei, podul a fost construit ilegal de familia Raspopa si ulterior pe o perioada de 10 ani a fost reconstruit de apox.5 ori la fel de ilegal, fiind luat de ape. In 2018 din fonduri publice Primaria il reconstruieste tot ilegal fara nici un act de reglementare altaturi de o portiune de aprox.100m de mal erodati din cauza podului ce a blocat cursul viiturilor.
  • In Anexa la Hotarârea nr. 75 din 27.07.2021 CJSU Neamt (“Lista obiectivelor afectate de calamitatile naturale produse pe teritoriul judetului Neamt în perioada mai – iulie 2021 si necesarul de fonduri pentru înlaturarea efectelor acestora”) transpusa identic in HG 992/17.09.2021 intalnim urmatoarele mentiuni, lucrari ce au fost decontate din Fondul de Urgenta a Guvernului (Judetul Neamt, comuna Alexandru cel Bun):
    • Decolmatare albie pr. Secu, L=0,3 km, str. Secu zona fam Nemtanu Dumitru, sat Vadurele, comuna Alexandru cel Bun (pv. 81 din 29.06.2021) – SGA NEAMT – 24 mii lei
    • Refacere mal drept, pr. Secu, L=0,1 km, str. Secu zona fam Nemtanu Dumitru, sat Vadurele – PACB – 24,4 mii lei
    • Refacere platforma din balast, DS str. Secu, L=0,06 km, Str.Secu zona fam Nemtanu Dumitru, sat Vadurele – PACB – 0,42 mii lei
    • Decolmatare albie pr. Secu, L=0,25 km, str. Secu zona fam Popovici Niculita, sat Vadurele, comuna Alexandru cel Bun (pv.81 din 29.06.2021) – SGA NEAMT – 50 mii lei
    • Refacere mal drept, pr. Secu, L=0,03 km, str. Secu zona fam Popovici Niculita, sat Vadurele – PACB – 8,4 mii lei
  • Ce nu mentioneaza aceste liste este faptul ca cele 2 “zone” reprezinta in realitate amontele si avalul a 2 poduri ilegale construite chiar de catre familiile respective (Nemțanu Dumitru, Popovici Niculita), constructii private edificate pe domeniul public fara nici un tip de aviz sau autorizatie. Este vorba de poduri masive cu fundatii de beton care, la fel ca in fiecare de an de altfel, au obstructionat cursul viiturilor fortandu-l sa devieze in laterale si sa erodeze suplimentar malurile iar cele 2 poduri fac parte din cele 5 mentionate mai sus, beneficiind de tergiversarile nejustificate dispuse de ABA Siret si SGA Neamt intinse pe 1 an si 3 luni, indeajuns de mult incat sa mai produca pagube si in anul curent, pentru a ajunge in cele din urma la concluzia si masurile ce trebuiau dispuse de la primul control datorita imposibilitatii intrarii acestora in legalitate
  • si Garda de Mediu este sesizata in legatura cu aceste poduri prin sesizarea nr.136/CJNTP/22.06.2021, iregistrata si la Garda Nationala de Mediu sub nr.1602/CRP/25.06.2021: desi nici unul dintre poduri nu detine acte de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului (Decizia etapei de incadrare) GNM Neamt prezenta o suita de acte si fapte fara relevanta (asa zisele “incercari de intrare in legalitate”) care nu justifica in nici un fel lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului pe care nu le mentioneaza in nici un fel in actul de control. Drept concluzie, nu este aplicata nici o sanctiune sau masura pe legislatia protectiei mediului si nici nu sunt sesizate organele de cercetare penala in legatura cu exploatarea acestor constructii fara autorizatie de gospodarire a apei (GNM avand atributii de control si sanctionare si in acest domeniu)

Existenta si ilegalitatea podurilor din satul Bistritade pe cursurile de apa Valea mare si Valea mica este adusa atat la cunostiinta Primariei comunei cat si a Sistemului de Gospodarire a Apei Neamt (si institutiei ierarhic superioare, ABA Siret) prin sesizarile nr.21009/09.11.2021 si 21819/22.11.2021 ABA Siret – 8 poduri auto edificate si utilizate fara acte de reglementare a gospodaririi apei:

  • conform raspunsurilor nr.22955/MZ/2021 si 24126/MZ/22.12.2021, desi se constata savarsirea faptelor sanctionate penal prin art.93 alin.1 din Legea 107/1996 („Executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal […] constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.„), nu se sesizeaza organele de cercetare penala. De asemenea, desi se constata savarsirea faptelor sanctionate penal prin art.93 alin.2 lit.b) din Legea 107/1996 (“Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancționează și următoarele fapte: exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape ori în legătură cu apele […] fără autorizația de gospodărire a apelor;”),nu se sesizeaza organele de cercetare penala
  • Urmare a unei noi sesizari (trimisa catre ABA Siret si inregistrata la SGA NT cu nr.2219/14.04.2022), prin raspunsul nr.2861/13.05.2022 se comunica faptul ca in urma unui nou control efectuat asupra acestor traversari de cursuri de apa edificate si exploatate in lipsa actelor de reglementare a gospodaririi apelor, SGA Neamt au aplicat multiple sanctiuni contraventionale in baza art.87 pctul.1 din Legea 107/1996 numitilor: Irian Ana Cristina, SC ROMAUR COM SRL, Jitaru Mihai, SC POINT TRAVEL SRL, Gorea Gheorghe, Ghidiboaca Dragos, Dobranis Alina, respectiv UAT Alexandru cel Bun, conform art.87 pctul.47 din Legea 107/1996. Din nou, desi faptic se constata savarsirea faptelor sanctionate penal prin art.93 alin.2 lit.b) din Legea 107/1996 (“Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancționează și următoarele fapte: exploatarea sau întreținerea lucrărilor construite pe ape ori în legătură cu apele […] fără autorizația de gospodărire a apelor;”),nu se sesizeaza organele de cercetare penala, aplicandu-se doar sanctiuni contraventionale pentru “executare sau punere în funcțiune” de parca podurile respective nu ar fi fost exploatate zilnic de detinatori. Exploatarea zilnica si necesitatea ei este tocmai unul dintre principalele pseudo-justificari (“Nu au alta cale de a ajunge la proprietati”) vehiculate de ABA Siret si SGA Neamt prin presa si media deci institutiile sunt perfect constiente de savarsirea in mod continuu a acestor fapte penale
  • Constructiilor de mai sus, edificate si exploatate in lipsa autorizatiei de gospodarire a apei, li se mai adauga 3 de pe Strada Apusului nr.9,2 si 4 (detinatori: Nistor Ioan, Gherasim Mircea si Naclad Marius) actualmente exploatate fara autorizatie de gospodarire deoarece cele detinute (emise ilegal in lipsa avizelor de gospodarire a apei si a proceselor verbale de receptie – ilegalitatea emiterii a fost confirmata prin raportul Corpului de Control al Primului Ministru), au expirat in 17.04.2022, respectiv 08.06.2022 iar cererile pentru emiterea de noi autorizatii au fost respinse. Exploatarea ilegala in lipsa unei autorizatii de gospodarire a apei a podului de la Strada Apusului nr.9 a fost adusa la cunostiinta SGA NT din data de 13.04.2022 (SGA NT nr.2219/13.04.2022), cu ocazia controlului efectuat, SGA NT dispunand “masura de solicitare a unui punct de vedere cu privire la reautorizarea si reglementarea din punct de vedere al gospodaririi apelor la „Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt” cu termenul legal de 20.04.2022”, o aberatie fara nici un fundament juridic sau procedural. Nici cu aceasta ocazie SGA Neamt nu sesizeaza organele de cercetare penala in legatura cu savarsirea faptelor sanctionate penal prin art.93 alin.2 lit.b) din Legea 107/1996.
  • Ca urmare a unei noi sesizari (ABA Siret nr.11305/00.06.2022, SGA NT nr.3453/09.06.2022) in legatura cu exploatarea podurilor enumerate mai sus in lipsa unei autorizatii de gospodarire a apei, infractiune conform art.93 alin.2 lit.b) din Legea 107/1996, se primeste raspunsul nr. 3453/08.07.2022 din care reiese ca:
    • SGA NT a emis un numar de 9 “adrese” prin care “s-a solicitat desfiintarea/demolarea constructiei edificate (pod) pana la data de 16.12.2022” in caz contrar urmand a se “sesiza organele de cercetare penala
    • pentru unul din podurile neglijate in controalele anterioare (str.Valea Mare nr.44, Alcaz Cristina), s-a solicitat depunerea documentatiei tehnice in vederea autorizarii pana la data de 17.07.2022.
    • pentru podul de pe Strada Salciei, s-a solicitat UAT Alexandru cel Bun “depunerea documentatiei pentru emiterea autorizatiei de gospodarire pana in data de 17.07.2022” – UAT Alexandru cel Bun depusese aceasta documentatie in data de 21.12.2021, i-au fost cerute completari pe care aceasta nu le-a depus iar cererea de autorizare a fost respinsa in 15.03.2022 (conform raspunsului ABA Siret nr.3772/15.03.2022), podul fiind deschis circulatiei publice de aproape 2 ani, de la receptia partiala din data de 05.11.2020 (PV 13049), fara autorizatie de gospodarire a apeiNici cu aceasta ocazie, atat SGA Neamt cat si ABA Siret nu sesizeaza organele de cercetare penala in legatura cu savarsirea faptelor sanctionate penal prin art.93 alin.2 lit.b) din Legea 107/1996
  • Aceste noi “adresereprezinta a 4 ocazie pe parcursul a 8 luni de zile in care institutia, cu suportul si incurajarea institutiei ierarhic superioare ABA Siret, refuza sa isi indeplineasca obligatiile legale si prefera in mod intentionat sa apeleze la tertipuri fara baza sau justificare legala asumandu-si astfel competente de “interpretare” si aplicare facultativa a legii. Nu exista nici un cadru legal in legislatia curenta care sa permita institutiei sa:
    • inlocuiasca cu “adrese” intocmirea de procese verbale de constatare si sanctionare in aplicarea art.87-88, 93,95 si mai ales 106 din L107/1996
    • conditioneze constatarea si intocmirea de procese verbale in legatura cu savarsirea faptelor penale prevazute la art.93 si 95 din L107/1996 de vreo actiune preliminara
    • conditioneze sesizarea organelor de cercetare penala si înaintarea actelor de constatare catre acestea de vreun termen in care faptuitorii sa efectueze vreo actiune in legatura cu obiectul infractiunilor savarsite pentru care, conform legii, ar trebui cercetati penal
    • conditioneze si tergiverseze sanctionarea penala a faptelor de folosire/exploatare in lipsa unei autorizatii de gospodarire a apei, de epuizarea a macar unui termen de “intrare in legalitate” sau de “depunere a documentatiei in vedere autorizarii”, cand legea tocmai actiunea in sine, neautorizata, o sanctioneaza penal.
    • lase nesanctionate fapte pedepsite penal, prin oferirea de termene de peste 6 luni in care infractiunile sa fie comise in mod continuu sub protectia institutiilor cu atributii de control si cu garantia ca nu vor fi trasi la raspundere penala in aceasta perioada.

In perioada 2020-2022 , in legatura cu toate aspectele detaliate mai sus au fost depuse 2 denunturi penale la Directia Nationala Anti-coruptie Serviciul teritorial Bacau (nr.15 si 16/P/2022 conexate in dosarul penal nr.98/P/2021 aflat in lucru la procuror) documentand  faptele penale savarsite de angajatilor cu atributii de conducere si control din institutiile subordonate MMAP (ABA Siret, SGA NT, GNM Neamt) mai exact art.267 alin.1, art.269 alin.1, art.321 alin.1 NCP (functionarii publici implicati, in exercitarea sarcinilor de serviciu, omitand sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală in legatura cu savarsirea acestora in momentul constatarii lor si exercitand actiuni constante în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări in actele de control incheiate, sau mai simplu, prin neicheierea acestora) si respectiv art.297 alin.1 NCP coroborat cu art.13^2 din Legea nr.78/2000 (functionarii publici implicati, in exercitarea sarcinilor de serviciu neîndeplinind sau îndeplinind in mod defectuos actele de serviciu procurand astfel constructorilor/detinatorilor de poduri ilegale beneficiul folosintei/exploatarii fara drept a podului, pe o perioada de timp de cel putin 3 ani). Asemenea a fost depus denunt penal si la adresa primarului comunei (Ion Rotaru), fiind documentate aproximativ 50 de contracte in valoare cumulata de aprox. 1.294.276,00 EUR (conform preturilor de achizitie din SEAP) dintre care un minim de 2541.59 mii RON ceruti, obtinuti si cheltuiti din fondurile de urgenta si/sau interventie aflate la dispozitia Guvernului, ce prevad lucrari din spectrul celor reglementate prin art.48 alin.1 litera d) si art.54 alin.1 litera h) din Legea 107/1996 (“construcții de apărare împotriva acțiunii distructive a apei: îndiguiri, apărări și consolidări de maluri și albii, rectificări și reprofilări de albii, lucrări de dirijare a apei, combaterea eroziunii solului, regularizarea scurgerii pe versanți, corectări de torenți, desecări și asanări, alte lucrări de apărare” ; “dezvoltare, modernizare, retehnologizare – reparatii de drumuri si poduri”) contractate in perioada 2018-2020 de catre Primaria comunei Alexandru cel Bun. Toate aceste lucrari au fost efectuate in lipsa oricaror acte de reglementare atat din punct de vedere al gospodaririi apelor (aviz, autorizatie) cat si din punct de vedere al protectiei mediului (decizie etapa incadrare), actele emise in regim propriu de catre Primarie pentru aceste lucrari (certificate de urbanism, autorizatii de construire) au fost  emise avand la baza documentatii vadit incomplete si cu incalcarea intentionata a cerintelor legale impuse prin Legea 50/1991 iar majoritatea au fost efectuate de catre firme fara nici un tip de competenta in domeniu, avand alte obiecte de activitate.

In data de 14.09.2022, primarul Ion Rotaru face public pe reteaua de socializare Facebook raspunsul nr.2/R/1128/D.G.A/24.08.2022 prin care ministrul Tanczos Barna, sesizat de respectivul in legatura cu “situatia celor 19 poduri” ilegale, de altfel perfect constient de natura penala a ilegalitatii acestora datorita multiplelor sesizari primite si activitatii institutiilor subordonate:

  • sustine nemijlocit si vede ca rezolvare a savarsirii unor infractiuni, nu tragerea la raspundere a faptuitorilor ci schimbarea legii in sensul inlaturarii raspunderii penale atat a acestora cat si a functionarilor publici cu atributii de control din institutiile subordonate care prin acte de favorizare si omisiune a sesizarii, nu au aplicat legea.
  • sustine nemijlocit modificari legislative care contravin Directivelor Europene pentru Mediu, mai precis DIRECTIVA 2000/60/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 octombrie 2000 (de stabilire a unui cadru de politică comunitară îndomeniul apei) si DIRECTIVA 2011/92/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI ACONSILIULUI din 13 decembrie 2011 (privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului).
  • perfect constient de caracterul si consecintele acestora, sustine “adoptarea cu celeritate” a respectivelor modificari dand chiar indicatii clare in legatura cu traseul prin care acestea ar putea fi adoptate cu minimul de efort, control de legalitate si transparenta publica.

Prin Adresa nr.R5020/BT/04.03.2022 este sesizat direct MMAP în legătură cu ilegalitatea atât din punctul de vedere al protecției mediului, cât și a gospodăririi apelor a celor 20 de poduri din comuna Alexandru cel Bun jud. Neamț, solicitand astfel un control în regim de urgență asupra acestora, dar abia după 3 reveniri și la 1 an distanță de când GNM avea cunoștință de ilegalitatea acestora, GNM-Comisariatul general, prin intermediul comsarilor proprii respectiv numitele Ilie Alina-Valentina (legitimatie speciala de control nr.2941/2019) si Socaciu Laura (legitimatie speciala de control nr.2952/2020) efectueaza o noua serie de controale in datele de 13.09.2022-15.09.2022 si 20.10.2022, activitate finalizata prin intocmirea Notei de constatare nr.164/20.10.2022. In cadrul Notei, pe parcursul a 19 pagini cei doi comisari GNM-CG:

  • prezinta in mod detaliat istoricul fiecarui pod in parte si a masurilor dispuse atat de catre Primaria comunei Alexandru cel Bun cat si de catre reprezentantii SGA Neamt
  • consemneaza faptul ca per total, pentru 10 poduri SGA Neamt a dispus masura demolarii pana la data de 16.12.2022, pentru 5 a dat termene de intrare in legalitate (expirate de la jumatatea anului 2020) fara vreo alta masura ulterioara iar in total au fost depuse 4 denunturi penale
  • noteaza faptul ca „pe raza acestui UAT Alexandru cel Bun sunt functionale 19 poduri functionale” care nu detin acte de reglementare din punct de vedere al gospodaririi apelor (aviz si autorizatie de gospodarire) sau protectiei mediului (decizia etapei de incadrare)
  • nu dispun nici o sanctiune, nu fac nici o mentiune in legatura cu sesizarea organelor de cercetare penala desi Garda de mediu are competente de control si sanctionare pe Legea apelor
  • in Nota de constatare este inserata mentiunea nr.6 din sectiunea „Concluzii finale”:
    UAT Alexandru cel Bun adresează memoriu nr.7012/06.06.2022 primului ministru, domnul Nicolaie Ciuca, caree contine descrierea situaţiei acestor constructii. Acesta a fost redirectionat către MMAP, iar prin adresa nr. 2/R/1128/DGA/24.08.2022 MMAP raspunde că „situaţia poate fi rezolvată prin adoptarea cu celeritate a propunerilor de modificare si completare a Legii 107/1996, propuneri depuse de domnul Laurentiu Leoreanu, deputat de Neamt, la Comisia Legislativă a Parlamentului Romaniei„. Mentiunea, preluata din raspunsul Ministrului catre Primari si introdusa voluntar de catre inspectori, probeaza faptul ca instigari in sensul ne-sesizarii organelor de cercetare penala au fost facute la nivel ministerial si transmise descendent pe verticala institutiilor subordonate MMAP, in asteptarea unei (eventuale) modificari legislative care sa ii absolve de raspunderea penala pe faptuitori. Instigarea la nivel ministerial este sustinuta si de activitatea celorlaltor institutii cu atributii de control din subordinea MMAP, respectiv ABA Siret si SGA Neamt care timp de 3 ani de zile au avut un comportament similar inspectorilor GNM-GC

In paralel, Ministerul Mediului vine cu propunerea de OUG (http://www.mmediu.ro/articol/ministerul-mediului-apelor-si-padurilor-mmap-supune-dezbaterii-proiectul-de-ordonanta-de-urgenta-a-guvernului-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-apelor-precum-si-aprobarea-unor-masuri-de-eficientizare-a-activitatii-turistice/5680?fbclid=IwAR2R4IsZxVSq9dzZ45gcsAi1NzGmSGDYZBvFlqe7cQlSScwrmtSFNBMo8M4) si deputatul Laurentiu Leoreanu (PNL) cu initiativa legislativa de modificare a Legii 107/1996 (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=20533), ambele introducand  articole care sa ii fereasca de raspundere penala atat pe detinatori/constructori/beneficiari cat si pe functionarii publici cu atributii de control care au lasat in mod intentionat nesanctionate fapte penale.

D.MURARU

Citește și:

Dezastru! România, țara cu mii de poduri construite ilegal. Comuna Alexandru cel Bun, punct de plecare pentru o anchetă de proporții la nivel național

Primarul Rotaru, protectorul mahărilor care și-au făcut poduri ilegale ca să aibă scurtătură spre vile. Cine a descoperit ilegalitățile

Direcția Silvică Neamț, complice în afacerea podurilor ilegale din comuna lui Rotaru. Procurorii îi caută pe cei care au scos o suprafață de teren din amenajamentul silvic

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. COSTEA 8 decembrie, 2022 at 09:29 Răspunde

    Dacă aceste poduri, podețe sau punți (spuneți-le cum doriți) asigură accesul pe o proprietate, lucrurile sunt mai complicate de cât par….Codul Civil spune undeva că nu poți îngrădi accesul pe o proprietate a proprietarului! Deci lucrurile ar sta cam așa: pune-l pe proprietarul podului să-l demoleze….dar fă-i tu, autoritate publică locală, alt pod, pentru a-i asigura accesu pe proprietate! Cum vi se pare?

    • Andrei 8 decembrie, 2022 at 15:16 Răspunde

      Acelasi Cod Civil spune destul de clar ca nimeni nu se poate prevala de propria greseala si in cazul de fata e raspunderea totala a cumparatorului sa se asigure ca terenul ce il cumpara are cale de acces, raspundere pe care nu si-o rectifica singur prin constructii ilegale si savarsirea de infractiuni. La Alexandru cel Bun nu vorbim de „saracii oameni care nu mai pot ajunge la case” si de niste nesimtiti care au cai de acces catre proprietati dar nu sunt exclusive si nu dau direct din casa in drum necesitand imensul efort de a merge cateva zeci de metri in plus pe drumuri pe care mai merg si altii. Alaturi de ei avem primarul care a si construit poduri ilegale si apoi le-a si reparat la fel de ilegal, fara nici un act de reglementare din punct de vedere al gospodaririi apelor si protectiei mediului. Pe final aveti dreptate, solutia e corecta si se putea face de la inceput: beneficiarul direct vine cu fondurile, autoritatea publica vine cu terenul (ca e domeniu public) si cu avizele si autorizatiile iar la final podul apartine comunei dar sa fim seriosi, i-ar fi costat de 4 ori mai mult sa faca poduri calumea in normele legale nu cu culee ingropate prosteste in albie si deh, la final nu se mai lauda ca au podul lor.

      Romania – tara in care solutia la nerespectarea legii e schimbatul legii. Cat de curand vom avea hotii plangandu-se ca „situatia insusirii fara drept a bunului altuia fara a scapa de raspundere penala nu e reglementata legal nicaieri”

      • COSTEA 12 decembrie, 2022 at 09:38 Răspunde

        Corect, așa este! Dar despre gardurile laterale care merg până in apa lacului Vaduri sau pontoanele construite pe malul aceluiați lac, ce părere aveți? Știam că pe malul fiecărui lac trebuie să existe o cale de acces….

        • Andrei 14 decembrie, 2022 at 10:31 Răspunde

          Cel mai probabil sunt ilegale cu totul atat din punct de vedere al gospodaririi apelor cat si al protectiei mediului si disciplinei in constructii. Gardurile n-ar fi o problema mare dar in multe cazuri sunt folosite pentru „improprietariri” abuzive, intre limita terenului privat si lac fiind sectiuni din domeniul public pe care astfel proprietarul le ocupa ilegal. De cealalta parte, chiar daca in timp lacul si-ar fi marit dimenisiunile intrand astfel in proprietatea privata (sau limita acesteia intra in lac), pe aceste zone de protectie chiar si in propietate privata exista interdictii totale de constructie deci pontoanele respective sunt mai mult ca sigur ilegale cum e exemplul celor de pe lacul Bicaz (o puzderie) despre care Atacul a scris destul de detaliat iar batista s-a pus pe tambal prin concursul tuturor institutiilor statului care ar fi trebuit sa le sanctioneze

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.