După reținerile de la Cluj, Sindicatul Europol cere DNA să verifice toate împuternicirile pe funcții din Poliția Română

0
2728

Acțiunea spectaculoasă de săptămână trecută, când fostul șef al IJP Cluj a fost reținut de procurorii DNA pentru o perioadă de 24 de ore pentru fapte de corupție, fiind acuzat că a favorizat un ofițer pe care l-a împuternicit pe funcția de șef al Poliției Dej, i-a făcut pe reprezentanții Sindicatului Europol Neamț să solicite extinderea cercetărilor.

Ioan Cănărău, liderul Europol Neamț, a făcut un denunț la DNA în care afirmă că situații ca cele de la Cluj pot fi întâlnite în toate inspectoratele județene de poliție din țară și că ministrul Lucian Bode cunoaște foarte bine această situație.

„Ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, cunoaște foarte bine problematica împuternicirilor pe funcții de conducere în Poliția Română, cât de toxică este această instituție a instalării în funcții cheie a unor polițiști obedienți, nepregătiți, etc.  În ciuda acestui fapt susține și promovează această practică. La fel se comportă și șeful Poliției Române. Cazul recent de la IPJ Cluj, unde fostul șef, actualul șef, șeful SRU și șeful Poliției Dej au fost reținuți nu este un caz singular.

În mai toate inspectoratele de poliție se întâmplă exact la fel.

Cred că trebuie să vă sesizați din oficiu și să dispuneți, prin structurile teritoriale, cercetări la toate inspectoratele de poliție din țară.

Un caz cât se poate de elocvent este cel de la IPJ Neamț unde domnul cms. șef Osoianu Mihai Iulian se află la comanda instituției de mai bine de doi ani, singur, schimbat, desemnat, împuternicit, delegat, detașat între funcțiile de locțiitor, etc, doar să rămână numai el la frâiele inspectoratului. Există suspiciuni cu privire la legalitatea acestor manevre manageriale, dacă le putem spune așa.Bănuim că s-au comis multe abuzuri, încălcări ale legilor, ordinelor și procedurilor în domeniu. De asemenea, aproape pentru toate funcțiile de conducere din IPJ Neamț s-au folosit împuterniciri, desemnări, delegări, detașări, etc, cu încălcarea legii, posibil.

Cazul locțiitorului de la Poliția Mun. Roman, Cms. șef Băetanu Valentin, care s-a pensionat după ce i s-a retras certificatul ORNISS, cazul șefului Serviciului Rutier, despre care presa locala a scris că i se va retrage certificatul ORNISS, mutările de polițiști făcute între aproape toate funcțiile de conducere ridică mari suspiciuni privind legalitatea acestor acțiuni. Aproape toți au fost recompensați cu salarii de excelență fără vreun merit excepțional. Chiar și modul de organizare a concursurilor pentru ocuparea unor astfel de funcții ridică suspiciuni infracționale. Credem că se impun cercetări amănunțite din partea DNA pentru a se stabili dacă au fost comise sau nu fapte de corupție. Despre împuternicirile pe funcțiile se conducere ale domnului cms. șef Osoianu Mihai Iulian am tot reacționat și am făcut sesizări, fără vreo reacție publică din partea MAI și IGPR. Termenul de „desemnare” pe o funcție de conducere nu regăsește în legislația în vigoare iar o funcție este vacantă, nu temporar vacantă, Domnule Procuror Șef. Au fost organizate chiar și acțiuni de protest prin care am reclamat caracterul infracțional al acestor împuterniciri din Poliția Română. Ne punem nădejdea în instituția DNA. Din interiorul ministerului sau al poliției nu vor porni niciodată anchete. Când polițiștii reclamă abuzurile și ilegalitățile din interiorul sistemului către Direcția Națională Anticorupție trebuie să aveți convingerea că s-au epuizat celelalte căi” se arată în denunțul înaintat DNA-ului de liderul de sindicat Ioan Cănărău.

Procurorii DNA i-au reținut, săptămâna trecută, pe comisarul șef Ioan Mircea Rus, fost șef al IPJ Cluj, comisarul Daniel Graur, fost adjunct al IPJ Cluj, comisarul șef Paula Bob – șefa Serviciului de Resurse Umane din cadrul IJP și pe comisarul șef Elek Marton, șeful Poliției Dej, într-un dosar în care toți sunt acuzați de comiterea unor fapte de corupție. 

COMUNICATUL DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale in personam și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2022, a suspecților:

RUS MIRCEA – ION, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

GRAUR DANIEL – SORIN, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BOB IOANA-PAULA, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

MARTON ELEK, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la fals intelectual,
– purtare abuzivă,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada mai – iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.
În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

2. În intervalul iunie – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă. Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate).

3. În intervalul august 2020 – septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej”

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.