Un consilier local și un fost primar, declarați colaboratori ai Securității
Trei foști aleși locali nemțeni, respectiv un fost consilier local, un fost primar și un fost consilier județean, fac obiectul unor dosare în instanță, după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat să li se constatate calitatea de colaboratori ai fostei securități.
Asta înseamnă că membrii CNSAS au găsit în arhive documente care, în opinia lor, confirmă faptul că cei trei nemțeni au fost colaboratori ai Securității, însă ultimul cuvânt în acest sens îl au magistrații care judecă acțiunile promovate de CNSAS, de constatare a calității de colaborator.
Săptămâna trecută, Milucă Zabulic, fost consilier local în comuna Ceahlău în perioada 2016-2018, a pierdut, în primă instanță, la Curtea de Apel București, procesul cu CNSAS și a fost declarat colaborator al Securității. Decizia nu este definitivă, Zabulic având posibilitatea să o atace cu recurs.
Judecătorii au constatat că Zabulic a fost colaborator al Securității în sensul art.2 lit. b din OUG nr. 24/2008, care prevede:
- colaborator al Securităţii – persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie.
Un alt fost ales local declarat, în primă instanță, colaborator al Securității, este Ioan Onisei, fost primar și fost consilier al comunei Păstrăveni.
Curtea de Apel București a constatat, la cererea CNSAS, calitatea lui Ioan Onisei de colaborator al Securității. Decizia a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde cauza se află încă în procedură de filtru, primul termen de judecată nefiind încă fixat.
Ioan Onisei a fost primar până în 2016, când a pierdut alegerile în fața actualului primar, și consilier local până în 2020.
Într-o situație mai bună se află fostul consilier județean Adrian Smarandei. CNSAS a solicitat și în cazul acestuia constatarea calității de colaborator al Securității, însă Curtea de Apel București a respins acțiunea CNSAS ca neîntemeiată. Decizia a fost atacată de juriștii CNSAS cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen de judecată fiind fixat pentru luna mai 2023.
Candidații la alegerile locale și parlamentare sunt obligați, în conformitate cu prevederile legale, să declare pe proprie răspundere că nu au fost colaboratori/lucrători ai Securității.
După alegeri, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității demarează o acțiune de verificare a celor care au câștigat mandatele de primar, consilier local, județean sau parlamentar.
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.