Născut să fie șef peste pădurile Neamțului. Gherghel se pregătește să revină în fruntea Direcției Silvice, sub oblăduirea PSD

1
4485

 

Agitație mare la Direcția Silvică Neamț, acolo unde se fac, din nou, cărțile pentru șefia instituției. De această dată nu mai este vorba nici despre Toderiță, nici despre Timișescu, nici despre un alt silvicultor care tânjește să ajungă în fruntea instituției care gestionează fondul forestier național din Neamț.

În cărți este nimeni altul decât Doru Gherghel, cel care a mai ocupat această funcție în câteva rânduri, în special în guvernările PSD și cu sprijinul PSD.

De altfel, spun sursele noastre, Gherghel este titlarul funcției de director, el fiind doar detașat ca șef de ocol la Vaduri. La fiecare două luni, când este împuternicit pe funcție Valentin Tămăslăcaru, Gherghel declară își dă acceptul să mai rămână șef de ocol la Vaduri (!!!).  Adică e de acord cu detașarea.

Acum, Doru Gherghel, spun sursele noastre, se gândește să revină pe postul de director și să nu mai semneze că vrea la Vaduri, încurajat fiind și de liderii locali ai PSD.

Mișcarea este una suspectă, pentru că în Coaliție s-a stabilit, cel puțin la Neamț, ca șefia conducerii Direcției Silvice să revină PNL-ului. Acum, nu știm cât de liberal este actualul director interimar Valentin Tămăslacaru, adus pe această funcție din poziția de șef la Ocolul Silvic Pipirig, unde a fost promovat în perioada guvernării PSD. Poate Tămăslăcaru s-a convertit la liberalism, însă despre Gherghel este greu de presupus că s-a lepădat de PSD pentru a implementa ideile liberale în sectorul forestier.

De altfel, datele noastre arată că Doru Gherghel este susținut puternic de PSD-ul local, adică de Arsene autosuspendatul și de Harpa care-i ține locul la șefia partidului.

Lăsând la o parte politica păguboasă a partidelor care ajung la guvernare, mai ales din ultimii ani, aceea de a împărți funcțiile din interiorul Silvicului pe criterii politice, este greu să ratezi ceea ce se întâmplă la Neamț, unde Gherghel se încălzește pentru un nou episod în fruntea Direcției Silvice Neamț, de parcă în această instituție nu mai există niciun inginer capabil să facă față acestei provocări. Ca să nu mai spunem că există mulți specialiști silvici în afara sistemului, care nu sunt agreați și acceptați de tartorii RNP-ului, deși cunoștințele și experiența lor ar fi de un real ajutor sectorului forestier.

Gherghel și dosarul penal

Doru Gherghel (foto) s-a născut într-o zi e norocoasă, la doar câțiva ani de la angajarea la Direcția Silvică Neamț, ajungând șef de ocol la Roznov, în urma unui concurs la care a participat primind, spun sursele noastre, o derogare, deoarece nu avea vechimea necesară. Dar asta nu avea cum să fie o problemă, mai ales că tânărul inginer era discipolul șefului Direcției Silvice Neamț, Costache Rusu, omul PSD-ului și al baronului Culiță Tărâță, care, la acea dată, avea afaceri grele în domeniul forestier.

Astfel, în ultimii 20 de ani, Gherghel a deținut numai funcții de conducere, în cea mai mare parte în perioada guvernărilor PSD, semn că-i priește culoarea roșie.

A fost șef de ocol la Roznov, Văratec, Vaduri, director tehnic, director comercial, director plin. Nu a fost director economic, însă timp mai este.

La începutul anilor 2000, Doru Gherghel a făcut obiectul unui dosar penal, fiind cercetat sub aspectul comiterii mai multor infracțiuni – abuz în serviciu, uz de fals și asociere în vederea comiterii de infracțiuni. Alături de Gherghel, cercetat a fost și Vasilică Cucoș, șef al Corpului de Control din cadrul Direcției Silvice Neamț în acea perioadă.

Anchetatorii au vrut să atașeze această anchetă renumitului dosar „Dămuc”, cel privind defrișarea a mii de hectare de pădure. A fost începută și urmărire penală împotriva celor doi, însă, în final, procurorii anticorupție au dispus scoaterea de sub urmărire penală din cauză lipsei probelor.

Inițial, polițiștii au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Vasilica Cucoș, Doru Gherghel, Elena Niculescu Oglinzanu și Manuela Scutariu, infracțiunile reținute fiind cele de înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor peroanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, asociere în vederea comiterii de infracțiuni, precum și infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea 31/ 1990.

În cadrul cercetărilor s-a stabilit că, în luna august a anului 2000, Vasilică Cucoș, de la Corpul de control, și Doru Gherghel, șef al Ocolului Văratec, au primit o informație care arăta că, în incinta unei societăți –  Atalanta Venti International din  Agapia, se află lemn fără documente legale de proveniență. A fost găsită cantitatea de 137,5 metri cubi de lemn de fag fără acte, marfa fiind lăsată în custodia firmei.

Ulterior, a fost întocmit un proces de constatare a contravenției și confiscare a lemnului. Polițiștii au mai constatat că, în prima jumătate a lunii septembrie, Doru Gherghel a primit dispoziție de la Cucoș să întocmească o factură fiscală prin care Ocolul Silvic Văratec vindea firmei Atalanta Venti International 157,9 metri cubi lemn, adică marfa confiscată, la care se adăuga alta ce fusese confiscată de la Petru Abiculesei. Anchetatorii au opinat că între cei patru a existat o întelegere, lemnul fiind vândut sub prețul pieții și fără a intra în patrimoniul firmei.

Lucrurile s-au clarificat după efectuarea expertize contabile, care a stabilit că cei vizați au respectat legea. Cel care a efectuat expertiza a menționat în raport că între prețul trecut în NIR, de 1.400.000 de lei, și prețul trecut pe factura fiscală, de 1.200.000 de lei, exista o diferență cauzată de o eroare de calcul. Drept urmare, cei patru au fost scoși de sub urmărire penală.

Daniel MURARU

Citește și:

Direcția Silvică Neamț s-a transformat în „Gherghel SRL”

Râsu`- plânsu` la Direcția Silvică Neamț. Toderiță zboară din funcția de director. Cine îi ia locul

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Liviu 11 septembrie, 2022 at 10:11 Răspunde

    E clar că-i departe de a fi vreun sfânt Gherghel, dar acum este obligat de sustinatorii lui politici sa renunte la autodetasarea de la Vaduri. PSD, care nu a vrut la negocieri silvicul, stia situatia de acolo, respectiv ca Gherghel e titular. Si nu e singura smecherie.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.