Dezastrul ecologic, în cifre, provocat pe râul Bistrița de „balastiera lui Ginel”. Depășiri de 40 de ori ale concentrațiilor maxime admise la indicatorul „materii în suspensii”

0
2537

În ultimii ani, atacul.ro a acordat o atenție deosebită stațiilor de sortare a agregatelor minerale de pe raza județului Neamț, precum și modului în care cei care le exploatează respectă legislația în domeniu.

Una dintre problemele des întâlnite a fost cea cu privire la calitatea apelor deversate în râuri, după folosirea la spălarea balastului.

Nu o dată, autoritățile au constatat, în urma măsurătorilor efectuate, că  au fost depășite cu mult concentrațiile maxime admise ale poluanților din apele evacuate uzate din stațiile de sortare-spălare a agregatelor minerale.

Una dintre stațiile de sortare cu mari probleme, cel puțin până în vara anului trecut, cunoscută în special de pescari drept „balastiera lui Ginel”, este cea de pe râul Bistrița, din comuna Săvinești, care a aparținut firmei Aqua Parc SRL, în prezent aparținând firmei Helgra Decora SRL Borlești.

În ultimii ani, atacul.ro, prin articolele publicate, a reușit să miște autoritățile, care, în urma controalelor efectuate, au aplicat amenzi firmei Aqua Parc SRL obligând-o să facă investiții/modernizări în stația de sortare, respectiv în iazul de decantare a apei folosite la spălarea agregatelor minerale.

În august 2019, la doar câteva zile după ce atacul.ro a publicat articolul „Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată”, două  echipe, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și de la Garda de Mediu Neamț, au descins la balastiera firmei Aqua Parc SRL. În timpul controalelor efectuate, autoritățile au constatat că dezvăluirile publicației atacul.ro se confirmă, chiar dacă verificarea a fost făcută după trei zile de la publicarea articolului.

În alte situații, când autoritățile nu s-au grăbit să facă verificări imediat după luarea de cunoștință a fărădelegilor, balastieriștii și-au aranjat treburile astfel încât au fost scoși basma curată. A se vedea cazul de la Costișa.

În ceea ce privește Aqua Parc SRL, comisarii de la Mediu și cei de la SGA Neamț au stabilit că firma nu a respectat prevederile din autorizația de gospodărire a apei, drept urmare au aplicat amenzi. Cei de la Mediu au aplicat o sancțiune de 50.000 de lei, iar cei de la SGA – 35.000 de lei. În total – 85.000 de lei.

Sancțiunile au fost aplicate pentru depășiri mari față de valoarea maximă admisă, în unele cazuri de peste 40 de ori, ale indicatorului „materii în suspensii”. Vorbim despre apa mizerabilă provenită în urma spălării agregatelor minerale și deversată în cursul de apă.

Aproape toate stațiile de sortare folosesc apă pentru spălarea balastului exploatat din cursul de apă lângă care este amplasată. După ce este folosită, apa trebuie deversată în același curs, însă nu înainte de a se fi limpezit. Pentru asta, fiecare stație de sortare are un iaz decantor, unde apa se limpezește înainte de a fi deversată.

Amenzile pentru proprietarii de stații de sortare care deversează apa murdară sunt imense, fiind cuprinse între 35.000 de lei și 100.000 de lei.

Mulți proprietari de balastiere, în fuga lor după profit, nu dau doi bani pe aceste iazuri decantoare și, într-o totală bătaie de joc, deversează apa murdară în cursurile de apă. Nivelul dezastrului, așa cum atacul.ro a arătat, este vizibil din satelit.

Stația de sortare de la Săvinești, atentat la fauna piscicolă

Cele două amenzi aplicate de către Garda de Mediu și SGA Neamț firmei Aqua Parc SRL pentru problemele identificate la stația de sortare din Săvinești, au fost contestate la Judecătoria Piatra-Neamț, în procese separate. În ambele cazuri, firma Aqua Parc SRL a pierdut.

Și ar fi fost greu să fie altfel, dacă ținem cont de ceea ce au constatat cei de la SGA Neamț în urma măsurătorilor efectuate la câteva zile după ce atacul.ro făcuse public dezastrul provocat de balastiera respectivă.  

În data de 26 august 2019, cei de la SGA Neamț au ajuns la stația de sortare de la Săvinești și au constatat că apa uzată provenită de la spălarea agregatelor minerale care se varsă după decantare în râul Bistrița prezintă o turbiditate mare, având culoarea maro. S-a mai constatat și faptul că decantorul și canalul de evacuare a apelor uzate în râul Bistrița sunt colmatate, dar la acea dată se efectuau lucrări de decolmatare a decantorului stației de sortare‑spălare agregate minerale. Inspectorii de la Ape au stabilit ca măsuri decolmatarea decantorului și a canalului de evacuare a apelor uzate, iar până la remedierea problemelor constatate, stația de sortare a fost oprită chiar în aceeași zi.

Au fost prelevate probe din apa deversată, însă nu în ziua efectuării controlului, de către cei de la SGA. Și chiar și așa, rezultatele au fost îngrozitoare, depășirile la indicatorul materii în suspensii fiind și de 40 de ori mai mari decât valoarea minimă admisă.

„S-au constatat depășiri mari ale indicatorilor de calitate a apei uzate‑evacuate în râul Bistrița astfel cum au fost trecute în Raportul de încercare nr. 655/30.10.2019 și Raportul de încercare nr. 486 din 28.08.2019 comparativ cu concentrațiile stabilite prin Autorizația de gospodărire a apelor nr. 208 din data de 05.12.2018. Astfel, actul de reglementare stabilește o valoare a suspensiilor de 35 mg/l, iar conform raportului de prelevare nr. 486/28.08.2019 s‑a determinat o valoare de 1506 mg/l, iar conform raportului de prelevare nr. 655/30.10.2019 s‑a determinat o valoare de 843 mg/l. Ca urmare, au fost încălcate prevederile autorizației de gospodărire a apelor nr. 208/05.12.2018, cu termen de valabilitate 31.10.2021 în care este specificat că decantorul bicompartimentat trebuie să fie decolmatat de suspensii cu o frecvență care să asigure epurarea eficientă a apelor tehnologice uzate care se evacuează în râul Bistrița în vederea realizării indicatorilor de calitate a apelor uzate epurate și evacuate”, au arătat cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț

Deși s-a vorbit despre investiții în modernizarea instalației, decolmatarea decantorului etc, problemele nu au dispărut.

În august 2021, atacul.ro a constat, din nou, că stația de sortare din Săvinești deversează apă murdară. Prin urmare, Garda de Mediu a aplicat o nouă amendă în valoare de 50.000 de lei.

Localnicii îi spun „balastiera lui Ginel”, datorită faptului că ea a fost deținută de firma Aqua Parc SRL, înființată și condusă de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, o lungă perioadă, până în 2013. Atunci, Ginel s-a retras de la conducerea firmei, locul acestuia revenind tatălui său, cu același nume ca și fiul, Gheorghe Vlasie. Anul trecut, Ginel lucra ca și consilier juridic la firma Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, denumirea sub care funcționează, în prezent, Aqua Parc SRL. Chiar dacă oficial Ginel nu mai este administrator/asociat al firmei, sursele noastre afirmă că societatea este condusă, de fapt, tot de el.

Firma Helga Decora SRL, care deține, în prezent, autorizația de mediu pentru balastiera de la Săvinești, îl are asociat unic pe Eugen Ginel Vlasie și este administrată de Ionuț Bogdan Varvara.

Firma are ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și a fost înființată în anul 2011, iar cifra de afaceri a explodat în anul 2019. Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 83,7 milioane de lei, un profit de 807.666 lei și 90 de angajați.

Citește și:

(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

FOTO&VIDEO. Dezastrul provocat pe râul Bistrița de balastiera lui Archip. Indiferența angajaților de la „Ape” și Mediu naște criminali ai mediului. Cine-i protejează?

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.