Un patron prins de două ori la furat balast, sancționat de instanță cu amânarea pedepsei

1
2688

 

Unul dintre patronii societății Piscicola Tupilați SRL, firmă ce are ca principal obiect de activitate „extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului”, a scăpat ieftin, după ce a fost prins de autorități furând aproape 3.000 de metri cubi de  balast din albia râului Moldova. Judecătoria Piatra-Neamț a stabilit pentru Lulu Boroș, în primă instanță, o pedeapsă, dar cu amânarea aplicării acesteia, termenul de supraveghere fiind de 2 ani. Sentința nu este definitivă, iar inculpatul a atacat-o deja, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Bacău.

Boroș a fost judecat pentru comiterea infracţiunilor de executare de activități miniere fără permis sau licență în formă continuată și pentru extragerea de agregate minerale în formă continuată fără autorizație de gospodărire a apelor.

De curând, Judecătoria Piatra-Neamț i-a stabilit lui Boroș o pedeapsă de „260 zile amendă la un echivalent de 50 lei/zi amendă, în speță pedeapsa de 13.000 de lei amendă penală”.

De asemenea, instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Totodată, Boroș a fost obligat să plătească către partea civilă – Administrația Bazinală de Apă Siret – suma de 133.912,26 lei, cu titlu de daune materiale și către partea civilă – Agenția Națională pentru Resurse Minerale – suma de 17.328,73 lei, cu titlu de daune materiale.

Furt de balast cu repetiție

Lulu Boroș a fost trimis în judecată în octombrie 2019, după ce a fost prins exploatând ilegal agregate minerale pe malul stâng al râului Moldova, în aval de satul Munteni, comuna Văleni. În zona respectivă, firma Piscicola Tupilați, la care Lulu Boroș deține 50% din părțile sociale, deținea o stație de sortare, în prezent nefuncțională.

În toamna anului 2017, Lulu Boroș a fost prins în flagrant în timp ce excava balast din râul Moldova. Conform măsurătorilor efectuate și depuse la dosar, cantitatea sustrasă a fost de 354,8 metri cubi, în valoare de 15.889 lei (prejudiciul în astfel de situații se calculează înmulțind cu 10 valoarea materialului furat).

Boroș nu s-a liniștit, iar câteva luni mai târziu, în primăvara anului 2018 a fost prins din nou în timp ce sustrăgea ilegal balast, tot din aceeași zonă. De această dată, cantitatea a fost mult mai mare, respectiv 2.641 metri cubi, în valoare de 118.052 lei.

Cele două dosare au fost conexate, iar după mai bine de doi ani de cercetări, patronul a fost trimis în judecată.

Interesant este că firma Piscicola Tupilați SRL, pe numele căreia a funcționat stația de sortare, a avut rezultate economice dezastruoase. De exemplu, în intervalul 2015-2019, firma a avut activitate doar în 2018, când cifra de afaceri a fost de 23.000 de lei, profitul de 5.218 lei și niciun angajat.  

D.MURARU

  Citește și:

Atacul.ro a avut încă o dată dreptate. Proprietarul balastierei care i-a umilit pe polițiști a fost trimis în judecată pentru furt de agregate minerale

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. sorin 4 septembrie, 2022 at 08:38 Răspunde

    In loc sa fie o preocupare permanenta de a da pe mana justitiei, pe golanii care de ani de zile fura agregate minerale, cu acte emise de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt si Directia Apelor SIRET Bacau devenita ulterior Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU, conducerile acestor balastiere, au facut presiuni pentru a li se emite de ani de zile avize si autorizatii de gospodarire a apelor.! Astfel acest ”haiduc al balastului” BOROS LULU, a incercat permanent sa fure agregate minerale din zona VALENI, zona malul stang al raului MOLDOVA, cu complicitatea celor de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT care i-au emis la presiunile acestuia Autorizatia de gospodarire a apelor pentru statia de sortare spalare aggregate minerale desi de ani de zile nu detinea perimetru de exploatare agregate.! Mai facea si el un “ smen “ cu cei care furau la randul lor agregate minerale din zonele adiacente.!
    Fostul primar de VALENI, judetul Neamt l-a reclamat pe BOROS LULU ca nu platise de ani de zile, ca societate, taxa de teren, pe care era amplasata statia de sortare agregate minerale!! Atunci cum a emis Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT, Autorizatia de gospodarire a apelor ( ultima), cand Adresa de accept de functionare, de la U.A.T. VALENI era obligatorie de a fi prezentata !!! Premiantul de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Neamt, sau marinarul, stia de aceasta ilegalitate a lui BOROS ????

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.