„Speranțele lui Gorbaciov s-au sfărâmat, pentru că ignoranța, sărăcia și prostia nu pot să creadă în vise”

0
1470
 

Vârsta nu l-a iertat nici pe Mihail Gorbaciov, poate cel mai important om al sec. XX, în sensul bun al cuvântului. Omul acesta a fost un vizionar al normalului, dacă se poate spune așa.
Născut și format ca om și conducător în fosta URSS, ajuns la conducerea Imperiului Roșu, și-a dat seama că statul sovietic este depășit mult de SUA și de occidentali și a avut curajul să promoveze reformele cunoscute sub numele de „perestroika” și „glasnost” într-o societate rigidă și împietrită în sărăcie și supunere.
El poate fi comparat cu Petru cel Mare, dar, spre deosebire de țar, nu a putut folosi forța, la sfârșit de secol XX nici nu mai era posibil.
Gorbaciov a fost un vizionar idealist, el visa la un stat sovietic federal, dezvoltat economic și democratic, poate ca SUA. Dar el nu a luat în calcul faptul că era stat multietnic, că nivelul de dezvoltare al republicilor componente era diferit, că problemele naționale ținute în frâu de cizma sovietică brutală și incultă pot să reapară în libertate și democrație. Și așa s-a și întâmplat, în 1991 majoritatea statelor componente s-au separat, numai regiunile extrem de sărace au rămas în componența Federației Ruse.
După ce URSS s-a desfințat, s-a văzut că fostul lider reformist nu a luat în calcul corupția, care, sub Boris Elțîn, a acaparat toată bogăția Rusiei, așa cum este și astăzi.
Democrația a sucombat și ea sub mâna de fier a lui Putin și din cauza ignoranței și a prostiei unei populații sărace, care s-a mulțumit cu o supraviețuire precară și cu vise de mărire susținute de un dictator sângeros și o biserică coruptă.
Speranțele lui Gorbaciov pe plan intern s-au sfărâmat, pentru că ignoranța, sărăcia și prostia nu pot să creadă în vise, ci doar simt cizma brutală pe grumaz, iar închisoarea și moartea sunt mai prezente decât dreptatea și libertatea.
Mihail Gorbaciov a eliberat însă Europa de Est, a permis reunificarea Germaniei, a stins pentru o perioadă „Războiul Rece”, a încercat să introducă democrația într-un stat autocrat și să racordeze URSS-ul la lumea civilizată!
Odihnă veșnică cetățean al lumii, Mihail Gorbaciov!
 
(Sursa foto: stririleprotv.ro)
 
Prof. Vălu Năstăselu
 
 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.