Rotaru a atacat sentința pronunțată în dosarul în care este judecat că și-a angajat ilegal fata la ADI „Urbtrans”. Aceasta lucrează încă acolo

3
3166

Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, și-a aflat luna trecută pedeapsa (în primă instanță, 1 an și 6 luni închisoare, dar cu amânarea aplicării pedepsei) în procesul în care a fost judecat pentru că și-a folosit funcţia pentru favorizarea unor persoane, pe motiv că și-a angajat fiica la ADI „Urbtrans”, în perioada în care era președinte. Situația a fost prezentată în exclusivitate de atacul.ro la finele lunii noiembrie 2018, când autoritățile au și demarat o anchetă penală pentru a stabili dacă Rotaru a greșit sau nu atunci când și-a angajat fiica la ADI ”Urbtrans”.

La aproape 5 ani de când a fost angajată de tatăl ei la ADI „Urbtrans”, Laura Oprea lucrează tot la ADI „Urbtrans”. Numai cu jumătate de normă, pentru că mai are un job la stat, evident, la Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Neamț.

Deși mulți se așteptau ca fiica lui Rotaru să-și dea demisia, mai ales după decizia Judecătoriei Piatra-Neamț , acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, o astfel de măsură va fi luată după pronunțarea unei soluții definitive în dosar.

Ion Rotaru a atacat decizia pronunțată luna trecută de Judecătoria Piatra-Neamț, la Curtea de Apel Bacău. O soluție definitivă va fi pronunțată, cel mai probabil, în vara anului viitor. 

„Stabileşte pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare în sarcina inculpatului R.I. (n.n. Rotaru Ion) pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prev. și ped. de art. 301 alin.1 Cod penal. În temeiul art. 67 alin. 2 Cod penal şi art. 66 alin. 1 literele a, b Cod penal, stabilește în sarcina inculpatului R.I. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat), pe o perioadă de 3 ani. În temeiul art. 65 Cod penal, stabilește în sarcina inculpatului R.I. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a și b Cod penal (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat). În temeiul art. 83 alin. 1 Cod penal, amână aplicarea pedepsei de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, a pedepsei complementare și a pedepsei accesorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 Cod penal şi calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (….)”, se arată în decizia Judecătoriei Piatra-Neamț, pronunțată la începutul lunii august.

Deși cazul nu a fost complex, ancheta și procesul au durat aproape 4 ani, la care se va mai adăuga, cu tot cu apel, cel puțin încă un an. Dosarul a fost instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din cadrul Poliției Neamț, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Rotaru a a fost trimis în judecată în februarie 2021. El a căpătat calitatea de inculpat după ce anchetatorii au constatat că și-ar fi folosit influența și funcția pentru a-și angaja fata, Laura Oprea, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Urbtrans, unde era președinte.

În 2018, Laura Oprea a fost angajată, fără concurs, cu jumătate de normă ca inspector de trafic rutier, funcție pe care a obținut-o extrem de ușor, cu o cerere doar.

D.MURARU

Citește și:

Primarul comunei Alexandru cel Bun, trimis în judecată. Rotaru, acuzat că a transformat primăria în propria moșie

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.