Lemnarii, mai presus de lege. Și-au depozitat, din nou, lemnele în micul baraj de la Izvorul Muntelui

0
2851

La fix o săptămână de când a expirat termenul impus de autorități pentru curățarea de bușteni a albiei și a interiorului lucrării hidrotehnice „Captarea secundară Izvorul Muntelui”, firma de exploatare a lemnului a revenit la vechile metehne.

Societatea, care a scăpat doar cu un avertisment în condițiile în care amenzile în astfel de situații sunt cuprinse între 75.000 și 80.000 de lei, a depozitat din nou bușteni într-un loc interzis, respectiv în zona de protecție a lucrării hidrotehnice.

Fotografiile realizate sâmbătă, 20 august, scoate în evidență disprețul lemnarilor față de lege și de mediul înconjurător, exploatatori de păduri care și-au lăsat lemnele în interiorul micului baraj, lângă zidul lucrării hidrotehnice, ceea ce este absolut interzis.

Este de notorietate faptul că exploatatorii de păduri din zona Izvorul Muntelui – Bicaz obișnuiesc să depoziteze lemnul în incinta  lucrării hidrotehnice „captarea secundară Izvorul Muntelui”, iar cei plătiți de stat să vegheze respectarea legii să treacă nestingheriți pe lângă albia plină de bușteni, fără să se sesizeze. Și asta se întâmplă de câțiva ani.

De abia în momentul în care redactorii atacul.ro au tras un semnal de alarmă, autoritățile s-au autosesizat, intervenind în urma articolului <<Albia pârâului Izvorul Muntelui, transformată în depozit de lemne. „În cazul unor debite crescute, buștenii pot bloca cursul apei!” >>, publicat pe 9 august.

O echipă formată din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, ai Hidroelectrica SH Bistrița (care administrează lucrarea hidrotehnică), „Apelor Române” și Primărie Bicaz s-a deplasat la fața locului pe 11 august, când reprezentanții firmei din Bicaz Chei, anunțați cel mai probabil, reușiseră să elibereze aproape toată zona de bușteni.

Societatea comercială nu a fost amendată, iar persoanelor responsabile li s-au pus în vedere să igienizeze zona până pe 13 august și să nu mai depoziteze lemn în interiorul lucrării hidrotehnice. Într-adevăr, pe 13 august, firma ridicase toți buștenii, numai că situația s-a schimbat în doar câteva zile.

Atât de tare s-au „speriat” muncitorii, că la o săptămână de la expirarea termenului de igienizare, lângă zidul de protecție al lucrării hidrotehnice a apărut o nouă grămadă de lemn de fag.

Comportamentul angajaților societății comerciale arată cât nivelul la care a ajuns respectul față de lege și de autoritățile statului român.

Ani la rând, niciun salariat de la „Apele Române”, primărie, Hidroelectrica, Garda de Mediu, nu a observat că în albia pârâului, în interiorul barajului sunt depozitate cantități uriașe de masă lemnoasă.

La mijloc nu poate fi vorba decât fie de indolență crasă, fie de protecția de care beneficiază societățile care exploatează masă lemnoasă sau poate chiar de amândouă. Ca să nu mai punem la socoteală și „somnul” polițiștilor rutieri care niciodată nu au observat grămezile de noroi cărate pe carosabil de utilajele societății respective.

Specialiștii de mediu ne-au explicat că depozitarea unei cantități atât de mari de lemn în albia unui pârâu de munte, poate provoca pagube imense în situația unor ploi torențiale. Într-o astfel de situație, albia pârâului ar fi blocată de bușteni, iar apa acumulată în amonte s-ar putea transforma într-un adevărat val devastator ce va distruge totul în cale. Un specialist dintre cei cu care am discutat cunoștea situația de la izvorul Muntelui, afirmând că nu este prima dată când exploatatorii de lemn din zona respectivă își depozitează marfa ilegal, în interiorul bărăjelului și pe malul pârâului.
„Nu e prima dată când cel care desfășoară lucrări în domeniul forestier nu respectă legislația specifică exploatărilor forestiere. Ceea ce se vede acolo nu poate fi o platformă primară, reglementată de legislația din silvicultură. Mai mult, acea amenajare hidrotehnică aparține companiei Hidroelectrica, dar ei o folosesc după bunul plac și mai ales implicând riscuri majore în cazul unor debite crescute, buștenii depozitați acolo putând bloca cursul apei în cazul unei viituri, generând inundații pentru locuințele din zonă. Categoric NU au voie să depoziteze lemn în zona respectivă! E o atitudine sfidătoare! Iar cursurile de apă din zona de munte au debite cu o viteză foarte mare în caz de precipitații însemnate cantitativ”.

Legea apelor prevede amenzi uriașe pentru depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă ale canalelor, lacurilor, bălților și pe faleza mării, pe baraje și diguri sau în zonele de protecție ale acestora a materialelor de orice fel. Amenzile sunt cuprinse între 75.000 la 80.000 lei, în cazul persoanelor juridice, și între 25.000 și 30.000 lei, în cazul persoanelor fizice.
Lucrarea hidrotehnică de la Izvorul Muntelui se află în grija Hidroelectrica S.A. – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, astfel că salariații companiei sunt responsabili pentru tot ce se întâmplă cu captarea.

D.MURARU

Citește și:

Atacul.ro a pus la treabă autoritățile! Albia pârâului Izvorul Muntelui a fost eliberată de bușteni

FOTO Albia pârâului Izvorul Muntelui, transformată în depozit de lemne. „În cazul unor debite crescute, buștenii pot bloca cursul apei!”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.