Gard reparat cu 44.000 de euro, la Poiana Teiului. Primărița refuză să facă publice documentele

2
4845

Sătenii din Galu, comuna Poiana Teiului, vor putea, în curând, să se mândrească cu unul dintre cele mai scumpe garduri din județ, dacă nu cumva și din țară. Primăria Poiana Teiului a investit aproape 44.000 de euro în lucrări de reparații la gardul ce împrejmuiește căminul cultural din sat. Cum primărița Ana Ancuța a refuzat să ne pună la dispoziție mai multe informații despre această investiție, nu putem decât să ne gândim că avem de-a face cu un contract care ar trebui să fie verificat de cei în drept.

Când confunzi primăria cu propria moșie, te folosești de resursele publice după bunul plac ca și cum ar fi ale tale. Un astfel de comportament îl au mulți primari care, încurajați de lipsa de reacție a autorităților, ajung efectiv să dispună de banul public după cum îi taie capul. Știu că atâta timp cât protecția politică funcționează, nici Poliția, nici Camera de Conturi sau vreo altă instituție a statului nu se atinge de ei.

Una dintre primăriile din județ, unde s-au instalat un soi de dictatură, mai ales la capitolul „nu interesează pe nimeni cum sunt cheltuiți banii publici”, este cea din Poiana Teiului, condusă de Ana Ancuța, aflată la al doilea mandat. Primărița, care are calitatea de victimă într-un spectaculos proces, în care Ion Buzdea, fostul viceprimar, este judecat pentru șantaj, nu vrea să pună la dispoziție informații privind investiții realizate în localitate, deși acestea au fost făcute cu bani publici. Un astfel de comportament nu face decât să ridice suspiciuni cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii cetățenilor la Poiana Teiului.

Sute de mii de lei pompați într-o firmă de construcții din Roman cu un angajat

La jumătatea lunii iulie, Primăria Poiana Teiului a încheiat un contract („Lucrări de reparații împrejmuire perimetrală cămin cultural din satul Galu, com Poiana Teiului) prin intermediul platformei electronice de achiziții publice cu firma ABG Esential Solutinons SRL din Roman, în valoare de 181.458 lei, fără TVA, adică aproape 44.000 de euro, TVA inclusă. Primăria plătește acești bani pentru lucrările de reparații la gardul căminului cultural din satul Galu.

Acum câteva zile încă se lucra, cetățenii din zonă spunându-ne că, de fapt, gardul a fost renovat și puțin înălțat. 

În data de 29 iulie, atacul.ro a solicitat primăriței Ana Ancuța mai multe informații privind această investiție, plus date despre alte două contracte încheiate cu aceeași societate din Roman, respectiv „Lucrări de reparații Primărie Poiana Teiului” (noiembrie 2021) – în valoare 128.619,62 lei, fără TVA și „Lucrări de reparații birouri sediu Primărie Poiana Teiului” (aprilie 2022) – în valoare de 127.592 lei, fără TVA,  (iulie 2022).

Atacul.ro a solicitat, pentru toate cele trei contracte, invitațiile de participare, contractele, actele adiționale, procesele verbale de recepție, adică documente publice.

În data de 8 august, sub semnătura Anei Ancuța (foto), Primăria Poiana Teiului ne-a transmis un răspuns care nu are nicio treabă cu solicitările pe care i le-am adresat.

Concret, primăria nu ne-a pus la dispoziție niciunul dintre documentele publice pe care le-am solicitat, în schimb, ironic, angajații de aici au bolmojit un răspuns, însăilând mai multe articole din legea achizițiilor publice. Am revenit cu o nouă adresă, însă degeaba. Ce nu înțelege Ana Ancuța este că cetățenii din Poiana Teiului au tot dreptul să știe cum sunt cheltuiți banii primăriei. A refuza să faci publice astfel de informații nu înseamnă decât că cineva are ceva de ascuns.

Despre firma ABG Esential Solution SRL Roman, publicația atacul.ro a mai scris.

Societatea, înființată în 2016, a avut mai multe contracte finanțate cu bani publici.

În iulie 2019, CSEI Roman a încheiat contractul „Lucrări de reparații curente la CSEIR Roman”, în valoare de 109.201 lei,, fără TVA, cu firma ABG Esential Solution SRL Roman, controlată de Bogdan Burlă.

Firma, care are are ca principal obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 656.909 lei și un profit de 245.506 lei cu numai un angajat. Un rezultat mult mai spectaculos l-a obținut în 2020 când, cu numai doi angajați, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.151.198 lei și un profit de 627.316 lei. Un profit de peste 50% din cifra de afaceri, în cazul unei firme de construcții, reprezintă, trebuie să recunoaștem, un adevărat record în materie.

D.MURARU

Citește și:

Foișorul de la CSEI Roman, mai scump decât o vilă. Construcția de zeci de mii de euro, ridicată de fiul infractorului Ursărescu

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Gigel 12 august, 2022 at 15:29 Răspunde

    Nu mai este un ziar liber în orașul asta. Daca scrii la un anumit ziar de rău de PSD nu ti publica, daca scrii la altul de PNL aceeasi soartă …..cred ca sunteți singurii care mai vă păstrați obiectivitatea. Povestea este in aceeasi schema cu semafoarele de la podul lui Tândală,asa cum un sfert ldin cartierul de pe Fermelor este al unei blonde de a lui Arsene….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.