Fantomele din dulapul M.A.I.

0
2909

Această imagine din 1970, cu distinșii membri ai Armatei Poporului păzind o „gaură strategică” este o ilustrare demnă de episoadele „Amintiri din Epoca de Aur” și amintește despre anxietatea structurală a regimului de tristă amintire: dușmanul de clasă, care pândește la orice colț de stradă, clădire suspectă, gură de tunel ori … groapă de canalizare. Din această vină, toate deveneau obiective de interes strategic, îmbrăcate în haina secretului de stat și păzite cu strășnicie, pentru că DUȘMANUL mișună chiar și printre noi, ba chiar zace în unii dintre NOI!

Observați că, dacă acum ne amuză în general, societatea a depășit acele temeri, secretomania a rămas însă adânc înrădăcinată în vintrele M.A.I. Se vede că aici s-a repliat ultima redută a ceaușiștilor fideli, generalii de izmene și socotitori de bețe. Numai așa putem înțelege încă apucăturile de a vedea peste tot, în jur, infractori, persoane suspecte și setea „băgatului la beci”, uitând că nu mai suntem miliția de odinioară. Așa găsești triste prezențe ce pun cotă și insistă pe amenzi, făcând praf imaginea Poliției Române și a Jandarmeriei, după excesele de zel din pandemie. În fața lor, exact ca pe vremuri, nimeni nu îndrăznește să spună „nu”, nici măcar să schițeze cel mai nevinovat gest de dezacord, neinspiratul are deja soarta pecetluită. Prostia lor trebuie preluată imediat și pusă în aplicare fără crâcnire: „Dom’le, știu că e o tâmpenie, dar vine de la M.A.I.!”.

Cine a consultat în viața lui măcar un dosar de urmărire informativă din epoca Securității, ar observa și multe alte continuități (aici mă opresc).

O altă trăsătură, păstrată fidel este secretomania … Groapa aceea „strategică” de unde pândește dușmanul îi sperie și azi. Altminteri de ce ar clasifica orice document care privește salarizarea polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, militarilor, câtă vreme sunt plătiți din banul public?! Ascund inclusiv de noi …, pentru că, așa cum am amintit mai sus, dușmanul de clasă nu este doar PRINTRE noi, ci și ÎN însăși persoana noastră … Când discuți cu oricine din afara „sistemului”, că nu știi din ce elemente îți este compus salariul și cum se calculează acesta exact, își fac cruce cu ambele mâini!

Ca să nu lungim mult, îmi amintesc de vorbele ministrului Lucian Bode, despre „putregaiurile” din M.A.I. și campania de curățenie anunțată, care însă încă nu a început, la fosilele comunismului se referea oare?

(Sursa foto: Photo Historia)

Vitalie Josanu, președintele SPR „Diamantul”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.