La Tarcău, anchetatorii au pus cruce dosarului penal privind cheltuirea taxei de drum

0
1794

La Primăria Tarcău astrele s-au aliniat în favoarea fostei și actualei conduceri. Lucrătorii Serviciului de investigare a fraudelor economice, din cadrul Poliției Neamț, au clasat dosarul care a vizat verificarea modului în care a fost cheltuită suma încasată din taxa de drum, în cursul anului 2020. Soluția de clasare propusă de polițiști a fost confirmată de către procurorul sub supravegherea căruia s-au desfășurat cercetările, după ce primii au descoperit o hotărâre de consiliu local care justifica cheltuirea sumei de 52.833 lei, despre care Camera de Conturi Neamț afirma că nu există documente care să confirme că a fost cheltuită pentru întreținerea drumului comunal 135. „Norocul” polițiștilor de a da peste respectivul document i-a scăpat de probleme pe cei care erau vizați de această anchetă.

Primăria Tarcău a impus transportatorilor, în urmă cu mulți ani, să plătească pentru folosirea infrastructurii rutiere, respectiv pentru utilizarea drumului comunal 135, ce face legătura cu satele Ardeluța și Brateș. Astfel, în fiecare an, din această taxă la bugetul comunei se colectează o sumă importantă de bani care trebuia să fie folosită exclusiv pentru reparațiile drumului. Folosirea banilor în alte scopuri era ilegală.

În momentul în care auditorii Camerei de Conturi au constatat că o parte din suma încasată cu titlu de taxă de drum nu apărea în scripte ca fiind cheltuită pentru întreținerea șoselei, pe fir au intrat polițiștii. Ei au verificat încasările din 2020  când, până în octombrie, primar a fost Iulian Găină și viceprimar, Mircea Nistor, iar după octombrie 2020, Dănuț Fîrțală și, din nou, viceprimar, Mircea Nistor.  

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat că, în anul 2020, în conturile Primăriei Tarcău a intrat suma de 563.160 de lei, reprezentând taxa pentru utilizarea infrastructurii publice locale. Numai că plățile efectuate, în 2020, la Capitolul „Drumuri și poduri” au fost în valoare de 510. 327 de lei”, este menționat în raportul Camerei de Conturi.

Auditorii au găsit o diferență de 52.833 de lei între valoarea taxelor încasate pentru folosirea drumului și sumele plătite pentru întreținerea acestuia.

Mai mult decât atât, cei care au verificat aceste aspecte au concluzionat că există serioase suspiciuni privind și cheltuirea sumei de 510.327 de lei, în sensul că aceasta nu ar fi fost folosită integral pentru întreținerea, reabilitarea și modernizarea drumului comunal, așa cum prevede legea. Mare parte din sumă ar fi fost folosită în alte scopuri, însă aceste aspecte trebuiau să fie clarificate de polițiști.

Și au fost, concluzia fiind că nu a fost săvârșită nicio faptă ilegală și că banii colectați „la barieră” au fost cheltuiți exclusiv pentru întreținerea drumului comunal 135.

Curios este că niciunul dintre angajații primăriei nu a prezentat auditorilor Camerei de Conturi hotărârea consiliului local, act ce justifica cheltuirea sumei de 52.833 de lei.

Numai perseverența polițiștilor și ceva noroc au făcut ca hotărârea care justifica cheltuirea banilor să facă lumină în acest caz.

Clasarea dosarului înseamnă și eliminarea suspiciunilor potrivit cărora mare parte din banii încasați din taxa de drum a fost cheltuită în alte scopuri.  

În HCL-ul aprobat de consilierii locali din Tarcău în urmă cu mai mulți ani se stipula clar că: „taxa de drum constituie venit la bugetul local al comunei Tarcău și este destinată întreținerii, reparării, reabilitării rețelei de drumuri deschise circulației publice administrate de către Consiliul local al comunei Tarcău.

După demararea anchetei polițiștilor, în vara anului trecut, au apărut schimbări în privința taxei de drum, care, din septembrie 2021, a fost rebotezată în „taxă pentru mediu și infrastructură”.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.