Firma din străinătate a lui Arsene, împrumuturile și Agenția Națională de Integritate

1
3279

Ionel Arsene (foto), inculpatul din fruntea Consiliului Județean Neamț, condamnat în primă instanță la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de corupție, a intrat din nou în afaceri după o pauză de câțiva ani. De acestă dată, șeful CJ-ului nu s-a mai încurcat cu firme din țară, care i-au creat, în trecut, multe probleme (insolvență, faliment etc). Acum, Arsene face afaceri în străinătate, acolo unde deține 50% din părțile sociale ale firmei Building Services SRL.

În ultima declarație de interese, completată și depusă luna trecută, șeful CJ-ului a menționat ceea ce nu a făcut în declarațiile anterioare, și anume că Building Services SRL se află „în afara țării”.

Cum în „Ghidul de completare a declarațiile de avere și de interese” se menționează că declarantul este obligat să menționeze și adresa firmei, am solicitat inspectorilor de integritate să-i pună în vedere lui Arsene să-și completeze corect declarațiile de avere și de interese. Intervenția atacul.ro a mai vizat un aspect, și anume faptul că Ionel Arsene, în declarațiile de avere, nu menționează numele celor pe care i-a împrumutat cu bani, respectiv ale celor de la care a luat bani cu împrumut. Iar asta o face de câțiva ani, fără ca ANI să intervină.

Răspunsul celor de la Agenția Națională de Integritate (ANI) ne arată că Ionel Arsene nu avea nici măcar obligația să menționeze în declarația de interese că este asociat/acționar la o firmă din străinătate, pe motiv că Building Services SRL este o persoană juridică străină nereglementată de Legea societăților comerciale nr. 31/1990.

„Din informațiile obținute exclusiv prin raportare la surse publice și analiza declarațiilor de interese depuse de domnul Arsene Ionel, rezultă faptul că Building Services SRL, societate la care acesta deșine calitatea de asociat, este o persoană juridică străină. Având în vedere faptul că Building Services SRL este o persoană juridică străină, nefiind reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aceasta nu trebuia menționată de către domnul Arsene Ionel în declarațiile de interese”, se arată în documentul întocmit de inspectorii de integritate.

De precizat că în Ghidul de completare a declarațiile de avere și de interese nu se face nicio precizare despre firmele din străinătate la care declaranții sunt asociați/acționari.

În ceea ce privește faptul că Ionel Arsene nu a menționat numele celor de la care a luat bani cu împrumut, dar nici numele celor pe care i-a împrumutat, în ambele cazuri fiind vorba despre sume substanțiale, Agenția de Integritate ne-a lămurit, din nou, transmițându-ne că: „Legea 176/2010 nu prevede sancțiuni pentru lipsa mențiunilor referitoare la numele și prenumele persoanelor care au calitatea de <<beneficiar de împrumut>>, respectiv creditor”.

Vorbim despre o „românească clasică”, care zice că dacă nu respecți legea, nu  e nicio problemă, nu ești tras la răspundere, nu există nicio sancțiune care să te corijeze. În multe declarații ale șefului CJ, sumele pe care declara că le-a acordat cu împrumut nu aveau corespondent în venituri/sume luate cu împrumut. Despre aceste aspecte, atacul.ro a scris de mai multe ori. 

Ionel Arsene a devenit asociat al firmei Building Services SRL în intervalul iunie 2019 – iunie 2020. Cel puțin asta reiese din declarațiile de interese completate în perioada respectivă. Astfel, în declarația din iunie 2019, nu apare nicio mențiune, la fel și în cazul celei din iunie 2020. În schimb, în declarația de avere rectificativă din iulie 2020, Ionel Arsene menționează calitatea de asociat în firma Building Services SRL, fără a menționa și sediul firmei.

La fel a procedat și un an mai târziu, cu ocazia completării declarației de interese: a menționat firma, fără a oferi date despre sediu.

Abia în acest an, Arsene a făcut mențiunea în declarația de interese că firma se află în afara țării.

Arsene, probleme cu justificarea averii

Recent, inspectorii ANI au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 196.100 Lei (aproximativ 43.519 de euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Ionel Arsene, împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului, 2017 – 2018. 

În aceste condiții,  Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Ionel Arsene.

De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Ionel Arsene a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat în declarațiile de avere, completate în perioada 2017 – 2018, suma totală de 196.100 de lei, reprezentând împrumuturi  acordate în nume personal unei societăți comerciale.

Inspectorii de integritate s-au aplecat doar asupra perioadei 2017-2018, deși atacul.ro a identificat probleme și în alte declarații de avere completate „la mișto” de Arsene. Este vorba despre autoturisme care au apărut și dispărut din declarațiile de avere ale inculpatului Arsene fără nicio explicație. De asemenea, împrumutul de 60.000 de euro pe care Arsene l-a luat în vara anului 2015 de la omul de afaceri Mihai Bîrliba (foto), de la Bico Industries, nu a fost menționat în declarația de avere.

Când a luat bani cu împrumut de la omul de afaceri, Arsene era deputat și președinte al PSD Neamț. Legal, împrumutul ar fi trebuit menționat în declarația de avere a lui Arsene depusă în 15 iunie 2016.

Inculpatul a înscris împrumuturile de la bănci, plus două împrumuturi de la persoane fizice, de 135.000 lei și 40.000 euro, cărora nu le-a dat numele și a declarat că ambele împrumuturi au fost făcute în anul 2016, cu scadență în 2017.

D.MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Jenel 28 iulie, 2022 at 12:45 Răspunde

    Sefa de la ambulanta si seful cj au 5 împrumuturi, oare sunt pe același stil? toată lumea stie ca sunt milionari în euro amândoi!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.