Păpușarii au scăpat! Începe procesul angajărilor pe bază de proptele politice în funcții de conducere la „Apele Române”

0
2804

Peste fix o săptămână începe procesul în care Marius Nechita, fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, este judecat pentru fapte de corupție, alături de fostul șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret și fostul director al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani.

Dosarul a trecut de camera preliminară, iar Curtea de Apel Bacău constatat legalitatea sesizării Tribunalului Bacău de către DNA, cu rechizitoriul în care cei trei foști angajați de la „Apele Române” au fost trimiși în judecată.

Astfel, primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 19 iulie când, cel mai probabil, inculpații vor cere amânare pentru a-și angaja apărători.

 

„Constată legalitatea sesizării Tribunalului Bacău cu rechizitoriul nr.18/D/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE- Serviciul Teritorial Bacău, a administrării probelor ( cu excepția declarației martorului Pintilie Marius Nicolae) şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpații:

  1. Tănasă Ioan, cercetat pentru săvârșirea în concurs a infracțiunilor de “complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, (trei acte materiale), “complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”
  2. Rîznic Marius Andrei, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de “complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,” (trei acte materiale);
  3. Nechita Marius Mihai, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de “complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dispune începerea judecăţii pentru inculpații Tănasă Ioan, Rîznic Marius Andrei şi Nechita Mihai Marius. Definitivă”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

De pe lista inculpaților lipsesc cei care au tras sforile ca Rîznic și Nechita să fie numiți șefi la SHI Pașcani, respectiv SGA Neamț. Cei doi nu ar fi putut ajunge în funcții de conducere fără susținere politică, numai că persoanele care au girat și gestionat numirile nu au fost trimise în fața judecătorilor, pentru că nu au existat probe. Cu alte cuvinte, și de această dată vor răspunde cei care au executat ordinele venite pe linie politică, nu cei care le-au dat.

Despre cazul consilierului județean PNL Marius Nechita, numit director la SGA Neamț, atacul.ro a scris în nenumărate rânduri. Fără niciun fel de experiență în domeniul gospodăririi apelor, deși legea prevedea în mod expres acest lucru, Nechita a fost proțăpit în scaunul de director la SGA Neamț. Modul în care a aterizat pe această funcție este unul des folosit la nivel național, indiferent de culoarea politică a partidului/partidelor aflate la guvernare. În cazul lui Nechita, traseul a fost următorul: a fost numit consilier la cabinetul fostului secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Gelu Puiu, unde șef de cabinet era soția lui Mugurel Cozmanciuc, deputat PNL de Neamț. Imediat, Nechita a fost detașat la SGA Neamț în funcția de director.

Și Marius Andrei Rîznic, înainte de a fi șef la Sistemul Hidrotehnic Pașcani, a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași.

În ambele situații, procurorii DNA i-au luat la întrebări pe șeful Resurselor Umane de la ABA Siret Bacău și pe Răzvan Găină, fostul șef al acestei instituții.

Găină și-a recunoscut vina și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Tribunalul Bacău a admis cererea, iar Găină a fost condamnat la 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

În cazul celorlalți inculpați, procesul va începe peste o săptămână.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2020, Răzvan Găină, directorul ABA Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc) prin care inculpații Marius Nechita și Marius Andrei Rîznic ar fi fost numiți provizoriu la conducerea  Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, respectiv a Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.
O parte dintre documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ. 

 

COMUNICAT INTEGRAL AL DNA DIN DECEMBRIE 2021:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

TĂNASĂ IOAN, la data faptelor șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ din cadrul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,

RÎZNIC MARIUS ANDREI, la data faptei șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

NECHITA MARIUS MIHAI, la data faptei consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț și director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care inculpații Rîznic Marius Andrei și Nechita Marius Mihai ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.
O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.
Precizăm că, anterior numirii în acele funcții, inculpatul Rîznic Marius Andrei a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași, iar Nechita Marius Mihai și-a desfășurat activitatea ca și consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ulterior, aceștia ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret și mai departe ar fi fost numiți, în maniera de mai sus, pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 – februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).
Prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajați.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de Găină Răzvan Grigore.
Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul GĂINĂ RĂZVAN GRIGORE, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

Facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.