Bacalaureat 2022. S-au încins spiritele la Borca. Elevii care au picat și-au amintit de pana de curent din timpul examenului

0
2432

Examenul de Bacalaureat s-a terminat, rezultatele au fost afișate, iar șefii Inspectoratului Școlar Județean Neamț se umflă-n pene și afirmă că organizarea a fost fără cusur.

Numai că nu în toate unitățile școlare probele s-au desfășurat fără probleme. O demonstrează o situație întâlnită la Liceul din Borca, „Mihail Sadoveanu”, care, după afișarea rezultatelor, s-a transformat într-un subiect aprig disputat în special de cei care nu au promovat Bacalaureatul. La liceul din Borca au promovat examenul de Bacalaureat 40 de candidați, în timp ce alți 26 au picat.

Astfel, se vorbește insistent despre o situație înregistrată în ziua de 22 iunie, când a fost susținută proba la alegere a profilului, când liceul a rămas fără curent electric. Sursele noastre afirmă că au fost două întreruperi de curent, prima între orele 9 și 9.20, iar cea de-a doua, în intervalul orar 10 și 10.20. Acestea mai spun că, în timpul întreruperii, în anumite săli de clasă, elevii ar fi avut posibilitatea să se inspire.

Există voci care vorbesc și despre faptul că sistemul video de supraveghere nu ar fi funcționat o perioadă, din cauza întreruperilor de curent.

Însă chiar și așa, o verificare atentă a înregistrărilor existente ar putea să clarifice multe aspecte, inclusiv să elimine suspiciunile de fraudă.

Pentru mai multe informații, l-am contactat pe directorul Vasile Amariei, care, vizibil iritat de subiect, ne-a confirmat că, într-o zi, a fost înregistrată o întrerupere de curent, însă procesul de examinare nu a fost perturbat: „Da, a fost o pană de curent, dar s-a rezolvat, nu s-a întâmplat absolut nimic, au pornit generatoarele. Nu mai știu exact în ce zi, însă m-a anunțat comisia. Ideea este că nu s-a întâmplat nicio sincopă în înregistrarea examenului. Camerele au funcționat, laptopurile la fel, nu a fost nicio problemă. Nu s-a semnalat nicio problemă în funcționarea aparaturii de instalare, s-a rezolvat imediat, filmările sunt integrale”.

Acesta a mai menționat că întreruperea a fost cauzată de un vânt puternic înainte cu o zi de susținerea examenului: „A bătut un vânt puternic cu o zi înainte și probabil de acolo a fost. Însă totul a fost sub control, comisia nu a raportat altfel de incidente”.

Liceul din Borca nu se confruntă pentru prima dată cu o astfel de situație, adică să rămână fără curent electric în timpul examenului de Bacalaureat.

În vara anului 2015, în timpul probei de matematică de la Bacalaureat, patru elevi au fost prinși în toaleta liceului cu telefoane mobile asupra lor. Dosarul a fost clasat de anchetatori, deși, la acea vreme, s-a vorbit despre o mega fraudă în care ar fi fost implicați mai mulți elevi și cadre didactice.

De exemplu, informațiile noastre arătau că cei patru elevi prinși cu telefoane asupra lor în toaletă urmau să ia legătura cu un profesor aflat într-un local din apropierea liceului, care ar fi trebuit să le rezolve subiectele de la matematică.

Acestea au fost informațiile inițiale, pentru că, la final, anchetatorii au clasat cauza. Probabil, polițiștii și procurorul de caz au concluzionat că cei patru elevi, prinși în budă cu telefoanele asupra lor fix în timpul examenului, intenționau să-și sune iubitele și nu pe profesorul care trebuia să le rezolve subiectele.

D.MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.