Cum a ajuns o firmă controlată de Ginel să construiască un bloc în curtea unei societăți a Consiliului Județean Neamț

2
6208

 

Consilierii locali pietreni au aprobat, la finele lunii septembrie, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Regulamentul Local de Urbanism pentru proiectul „Locuințe colective, schimbare subzonă funcțională”, dezvoltat pe terenurile proprietatea Ștef Edil CDP SRL și TCE Sef Petroforest SA și pe domeniul public al municipiului Piatra-Neamț, strada Petru Movilă.

În mare, proiectul imobiliar prevede modernizarea și mansardarea unui bloc de locuințe, proprietatea celor de la TCE Sef Petroforest SA (controlată de Mihăiță Tărâță), și construirea, de către firma Ștef Edil CDP SRL, a unui imobil cu demisol, parter, 5 etaje, cu terasă parțial circulabilă și acoperită. Terenul pe care va fi edificat noul imobil se află în spatele altui bloc (deținut de Ștef Edil CDP), situat pe strada Petru Movilă, a cărui modernizare a fost finalizată recent.

Noul bloc ce urmează a fi ridicat de Ștef Edil va avea 45 de apartamente, 42 cu o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați, iar 3 cu o suprafață mai mare de 100 de metri pătrați, și va fi construit parțial pe un teren care, până nu de mult, a fost în proprietatea companiei Drupo SA, firmă unde acționar unic este Consiliul Județean Neamț. Aproape jumătate din viitoarea construcție celor de la Ștef Edil CDP va fi ridicată pe terenul care a aparținut companiei județene până în aprilie 2020. Viitoarea construcție se va afla la o distanță de câțiva metri de actualul sediu al Drupo SA.

Cum a intrat firma Ștef Edil CDP în posesia terenului de la Drupo SA? Înainte de a dezlega misterul, să spunem că firma Ștef Edil CDP este controlată, prin interpuși, de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele inculpat al Consiliului Județean Neamț. Cei doi sunt judecați, în dosare separate, pentru fapte de corupție. De asemenea, sunt de notorietate afacerile pe care firmele controlate de Gheorghe Vlasie le-a făcut și încă le mai face cu Consiliul Județean Neamț și nu numai.

Pe scurt, vorbim despre un teren care a aparținut Drupo SA, firmă a CJ-ului condus de Arsene, ce a ajuns în proprietatea firmei Stef Edil CDP, controlată de Ginel. Din iunie și până în octombrie 2016, firma a fost administrată de Gheorghe Vlasie. De asemenea, Ștef Edil CDP are calitatea de parte responsabilă civilmente în dosarul de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat, în care și Ginel este inculpat.

Cea mai în măsură să ofere informații despre această afacere este Ana Monda, care, în momentul tranzacției, era director general la Drupo SA. Între timp, a fost condamnată pentru fapte de corupție și i s-a înființat un post special, de director tehnic, pentru că noua calitate de infractor era incompatibilă cu cea de director general la o companie de stat.

Am întrebat-o, în urmă cu câteva zile, pe Ana Monda dacă este adevărat că Drupo SA a înstrăinat unei firme (controlată de Ginel) suprafața de teren ca și compensare pentru o datorie pe care o avea către aceasta. Directoarea a negat, spunând că informația este incorectă. Ulterior, nu a mai dorit să răspundă altor întrebări, ridicând suspiciunea că ascunde informații despre operațiunea făcută.

Datele noastre indică faptul că Drupo SA a cesionat în favoarea companiei Ștef Edil, cu acordul membrilor Consiliului de Administrație, din care, la acea dată, făcea parte și directoarea Monda, o suprafață de 859 de metri pătrați de teren și o magazie de 219 metri pătrați, care, în trecut, a adăpostit popicăria celor de la Drupo. Valoarea totală a tranzacției a fost de 335.000 de lei, din care terenul 294.165 de lei, iar construcția 40.835 de lei.

Informația se află și în Raportul Administratorilor Drupo din anul 2020, în care se face mențiunea că s-a încheiat și o factură – 2758/22.04.2020.

Întrebarea este dacă Drupo a încasat suma menționată în factură, iar Ana Monda, dacă ar fi vrut, ar fi putut clarifica acest aspect. Informațiile noastre arată că Drupo nu a încasat acești bani, pentru că la mijloc ar fi fost vorba despre datorii pe care le avea către Ștef Edil, datorii pe care le-a stins cedând la schimb terenul.

Trei sunt aspectele care ar trebui obligatoriu lămurite, respectiv dacă CA-ul Drupo avea puterea să înstrăineze terenul fără aprobarea legislativului Consiliului Județean Neamț, dacă valoarea datoriilor este reală și dacă reflectă serviciile prestate de Ștef Edil și cum s-a ajuns în această situație.

Așa cum se poate lesne observa din schițele proiectului, firmei Ștef Edil i-ar fi fost imposibil să construiască blocul cu 5 etaje și 45 de apartamente fără terenul celor de la Drupo.

În prezent, între terenul proprietatea Drupo și cel al Ștef Edil, pe care urmează să fie construit noul bloc cu 5 etaje, nu mai există gard.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. constantin 17 decembrie, 2021 at 09:10 Răspunde

    Cum a intrat Ginel in posesia terenului de la Drupo ati prezentat documentat.Nu apreciati ca este bine sa prezentati si modul in care a intrat TCE Trei Brazi in propietatea blocului si a terenului.Pentru istorie fostul IFET Neamt, apoi Petroforest, are titlu de propietate potrivit legii? Cand TCE Trei Brazi a luat pachetul de actiuni majoritar era cuprins si terenul in valoarea actiunilor?Cat a platit TCE Trei Brazi pentru a deveni actionar majoritar la Petroforest?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.