Jaful de la Stațiunea Negulești, decizie definitivă. Câți bani trebuie să plătească Mădălina Ciubotaru, vicele CJ Neamț
De șase termene au avut nevoie magistrații Curții de Apel Bacău pentru a se pronunța definitiv în dosarul în care Mădălinei Ciubotaru, unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Neamț, i s-a atras răspunderea pentru intrarea în insolvență a societății Neamț Turism, firmă a CJ-ului. Dacă la Tribunalul Neamț, Mădălina Ciubotaru a fost obligată să plătească peste 570.000 de lei – pasiv rămas neacoperit al societății Neamț Turism, la Curtea de Apel Bacău, unde s-a judecat apelul făcut atât de Ciubotaru, cât și de Finanțe, lucrurile s-au schimbat. Astfel, magistrații băcăuani au redus cuantumul pasivului pe care Mădălina îl va suporta la suma de 110.489 lei.
„Respinge apelul declarat de reclamanta Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ, ca nefondat. Admite apelul pârâtei Ciubotaru Mădălina Veronica. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că reduce cuantumul pasivului de suportat de către pârâta Ciubotaru Mădălina Veronica la valoarea de 110.489 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Obligă intimata-reclamantă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ să plătească apelantei-pârâte Ciubotaru Mădălina Veronica suma de 100 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă, azi, 2 iunie 2022”, se arartă în decizia Curții de Apel Bacău.
Hotărârea instanței băcăuanei nu o disculpă pe Mădălina Ciubotaru, acuzată de lichidatorul judiciar că a jefuit Stațiunea Negulești, diferența față de ceea ce au stabilit judecătorii nemțeni fiind valoarea prejudiciului.
De altfel, instanța Tribunalului Neamț a admis cererea de atragere la răspundere personală, decizie rămasă valabilă și după judecarea apelului. Modificarea a apărut în ceea privește cuantumul pe care îl are de suportat pârâta Ciubotaru.
Este firesc ca după această decizie definitivă să apară întrebarea dacă mai este legal/moral ca o persoană acuzată că a băgat mâna în banii unei societăți a Consiliului Județean Neamț să rămână, în continuare, în funcția de vicepreședinte al … Consiliului Județean Neamț. Este o situație care, cu siguranță, va fi analizată cu atenție de prefectul Adrian Niță, foarte vigilent de felul său, dar și de către opoziția din legislativul județean.
În cazul Mădălinei Ciubotaru există o decizie definitivă, dar în cazul celorlalți doi șefi ai CJ-ului, care au probleme grave cu legea, Ionel Arsene și Dragoș Chitic, aceștia mai au de așteptat până când vor afla dacă vor fi condamnați pentru faptele pentru care sunt judecați.
Consiliul Județean Neamț este unic în țară în ceea ce privește problemele pe care le are conducerea.
Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție. Acum așteaptă judecarea apelului.
Dragoș Chitic, unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Neamț, a fost și el condamnat, tot în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupție. A atacat decizia cu apel care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Mădălina Ciubotaru (foto) este singura din conducerea CJ Neamț cu o condamnare definitivă. Nu e pentru corupție, ci o atragere personală într-un dosar privind falimentul unei firme unde Consiliul Județean Neamț este asociat unic.
În mod normal, dacă ar fi să ne raportăm la situația lui Ion Asaftei, fost vicepreședinte între 2016 și 2020, căruia i s-a atras și lui răspunderea personală pentru 800.000 de lei, după ce a fost prins cu mâna în banii firmelor sale, Mădălina Ciubotaru ar trebui să rămână în funcție. Însă există o diferență chiar mare între cazuri, în sensul că ea a fost condamnată pentru un prejudiciu cauzat unei firme a CJ-ului, unde deține funcția de vicepreședinte, iar Asaftei pentru prejudicii cauzate firmelor sale. Într-o țară normală, niciunul nu ar avea voie să ocupe astfel de funcții, însă la noi totul este posibil.
Tribunalul Neamț a tăiat în carne vie
Tribunalul Neamț s-a pronunțat, în martie 2021, în dosarul de faliment al societății Consiliului Județean Neamț, Neamț Turism SA – Stațiunea Negulești, în care lichidatorul judiciar a cerut atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru. Decizia, pronunțată în primă instanță, a stabilit că Ciubotaru este vinovată pentru situația în care a ajuns firma. Astfel, Tribunalul Neamț a dispus ca „pasivul rămas neacoperit al societăţii debitoare SC Neamț Turism, în cuantum de 573.298,86 lei, să fie suportat de către pârâta Ciubotaru Mădălina Veronica”. Cererea de atragere a răspunderii personale a lui Vasile Mihăilă și Ciprian Mihai Aileni, foști membri în CA-ul firmei, a fost respinsă.
Neamț Turism SA este societatea Consiliului Județean Neamț care a administrat Stațiunea Negulești.
„Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes a creditoarei ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, în formularea acţiunii în răspundere patrimonială, invocată de pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Respinge ca nefondată cererea formulată de creditoarea ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, de atragere a răspunderii patrimoniale personale a pârâţilor AILENI CIPRIAN MIHAI şi MIHĂILĂ VASILE, în calitate de foşti membri ai consiliului de administraţie al societăţii debitoare S.C. NEAMŢ TURISM S.A. Admite cererea de atragere a răspunderii patrimoniale personale, formulată de creditoarea ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, în contradictoriu cu pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Dispune ca pasivul rămas neacoperit al societăţii debitoare S.C. NEAMŢ TURISM S.A., în cuantum de 573.298,86 lei, să fie suportat de către pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la publicarea hotărârii în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, urmând ca cererea să fie depusă la Tribunalul Neamţ. Pronunţată astăzi, 04.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia de anul trecut a Tribunalului Neamț, ce a fost atacată la Curtea de Apel Bacău.
Problemele de la Stațiunea Negușești
Societatea Neamț Turism a administrat, începând cu anul 2009, Stațiunea Negulești, care a sfârșit în faliment.
Firma în care Consiliul Județean Neamț este acționar majoritar a avut o istorie zbuciumată. Modul defectuos în care Neamț Turism SA a fost condusă a dus la crearea un prejudiciu de peste 570.000 de lei, pe care lichidatorul judiciar l-a pus în sarcina Mădălinei Ciubotaru, fostul administrator al firmei.
În toamna anului 2015, când Neamț Turism a intrat în insolvență, datoriile firmei erau de 439.801 lei, din care 40.420 lei erau către furnizori, 186.592 lei obligații neachitate către bugetul de stat, 142.789 lei salarii angajați, 70.000 de lei – sume datorate asociaților. În timp, suma totală a crescut ca urmare a majorărilor și penalităților, ajungând la peste 570.000 de lei. În urma analizei efectuate de către lichidatorul judiciar, dar și a concluziilor trase în urma inspecției fiscale s-a ajuns la concluzia că vinovată de starea în care a ajuns societatea este Mădălina Ciubotaru, cea care a condus efectiv Neamț Turism din martie 2014 și până la intrarea în insolvență, în septembrie 2015. Astfel, lichidatorul a solicitat instanței atragerea răspunderii personale a Mădălinei Ciubotaru, dar și a altor doi membri din Consiliul de Administrație – Ciprian Ailenei și Vasile Mihăilă.
În completarea Raportului asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA, prezentată instanței în prima luna a anului 2017, se arată că Mădălina Ciubotaru este responsabilă pentru pierderea de peste 570.000 de lei. Neamț Turism SA ar fi intrat în incapacitate de plată din cauza unor acțiuni ce sunt imputabile administratorului Ciubotaru, care ar fi folosit suma de 70.000 de lei, primită de la acţionarul majoritar Consiliul Judeţean Neamţ, în alte scopuri decât pentru majorarea capitalului social. Debitorul nu a înregistrat suma în evidenţele contabile şi nu a efectuat menţiunea majorării de capital cu suma de 70.000 de lei la registrul comerţului. De asemenea, Neamț Turism SA nu a recuperat peste 40.000 de lei, sumă ce reprezenta investițiile efectuate în anul 2010 in imobilul Staţiunii Neguleşti, de la proprietarul acestuia de la acea vreme, Consiliul Judetean Neamţ. Lichidatorul a concluzionat că sunt întrunite condiţiile pentru atragerea răspunderii patrimoniale personale a fostului administrator statutar, Ciubotaru Mădălina Veronica, ce a exercitat, în mod efectiv, atribuţii de conducere a Neamţ Turism SA, începând cu data de 20.03.2014. Ciubotaru este acuzată că a folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane. Astfel, în data de 30 septembrie 2015, Neamţ Turism SA figura în evidenţe cu active imobilizate în valoare de 42.664 lei, despre care Ciubotaru nu a oferit explicaţii şi nu le-a predat lichidatorului judiciar. De asemenea, laptop-ul achiziţionat pe data de 21.06.2013, în valoare de 4.655 lei, nu figura în evidenţa contabilă şi nici nu a fost găsit faptic. Suma de 70.000 lei, primită de la Consiliul Judetean pe 28.12.2012, pentru majorarea capitalului social al debitorului, a fost folosită în alte scopuri. Fostul administrator, Mădălina Ciubotaru, nu numai că nu a înregistrat suma de 70.000 lei în evidenţele contabile ale Neamţ Turism SA, dar nu a făcut nici menţiunile corespunzătoare în registrul comerţului şi în plus, nu a justificat cum a cheltuit banii. Inspecția fiscală a mai scos la iveală faptul că s-a ținut o contabilitate fictivă, iar unele documente contabile au dispărut. Toate acestea au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA. Ca urmare a celor constatate, lichidatorul a solicitat instanței de judecată atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru, pentru acoperirea prejudiciului creat societății în valoare de 573.298 de lei.
La termenul din decembrie 2018 al procesului de insolvență, instanța a sanctionat-o pe Mădălina Ciubotaru cu amendă judiciară de 1.000 de lei, pentru că nu a pus la dispoziția lichidatorului informațiile solicitate și documentele contabile.
Daniel MURARU
Citeste si:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nu este corect si moral ca o individa ce a folosi banii din buget in interes personal sa nu raspunda penal.Este o mare mizerie in institutiile de drept sa acopere asemenea infractiune chiar daca este madalina.Practic ea a jefuit statiune si o pregatea pentru vanzare.Intre timp lucrurile s-au schimbat si statiunea a ramas cu paguba.Asa este la statiunea Negulesti:ba ne minte pruteanu cu niste investitori din Israel adusi de un avoca,ba o ia tce,etc.
Ciubotaru Madalina Veronica nu va plati nici un leut din acest prejudiciu, pentru ca nimeni din CJ Neamt nu va solicita recuperarea prejudiciului si nu va actiona nici sub aspect penal, impotriva celei care a fost protapita vice la CJ Neamt. Cele doua actiuni de recuperare a prejudiciului, ar distruge iremediabil, fragila majoritate din CJ Neamt. Probabil, cu acei bani si-a cumparat functiile detinute pana acum. In rest, doamna se ocupa cu organizarea de premieri si cu dantuiala pe scena TT din Piatra Neamt.
Este plin de infractori , practic daca nu ai la cv abilitati de infractor nu ajungi in functie de conducere. Ce a făcut Madalina cu banii? A luat shaorma de 3 ori pe zi?