Jaful de la Stațiunea Negulești, confirmat de judecători. Mădălina Ciubotaru, vicele CJ, obligată să plătească peste 100.000 de euro

1
5786

Tribunalul Neamț s-a pronunțat în dosarul de faliment al societății Consiliului Județean Neamț, Neamț Turism SA – Stațiunea Negulești, în care lichidatorul judiciar a cerut atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru (foto), recent aleasă în funcția de vicepreședinte la județ. Chiar dacă nu este definitivă, decizia instanței arată că Mădălina Ciubotaru este vinovată pentru situația în care  a ajuns firma. Astfel, Tribunalul Neamț a dispus ca „pasivul rămas neacoperit al societăţii debitoare SC Neamț Turism, în cuantum de 573.298,86 lei, să fie suportat de către pârâta Ciubotaru Mădălina Veronica”. Cererea de atragere a răspunderii personale a lui Vasile Mihăilă și Ciprian Mihai Aileni, foști membri în CA-ul firmei, a fost respinsă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Dacă va rămâne definitivă după judecarea apelului, Mădălina Ciubotaru va fi obligată să achite prejudiciul de peste 570.000 de lei pentru situația în care a adus Stațiunea Negulești, ce aparține județului pe care îl conduce împreună cu inculpații Ionel Arsene și Dragoș Chitic.

Neamț Turism SA este societatea Consiliului Județean Neamț care a administrat Stațiunea Negulești.

„Respinge ca nefondată excepţia lipsei de interes a creditoarei ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, în formularea acţiunii în răspundere patrimonială, invocată de pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Respinge ca nefondată cererea formulată de creditoarea ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, de atragere a răspunderii patrimoniale personale a pârâţilor AILENI CIPRIAN MIHAI şi MIHĂILĂ VASILE, în calitate de foşti membri ai consiliului de administraţie al societăţii debitoare S.C. NEAMŢ TURISM S.A. Admite cererea de atragere a răspunderii patrimoniale personale, formulată de creditoarea ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE NEAMŢ – din subordinea DIRECŢIEI GENERALE REGIONALE A FINANŢELOR PUBLICE IAŞI, în contradictoriu cu pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Dispune ca pasivul rămas neacoperit al societăţii debitoare S.C. NEAMŢ TURISM S.A., în cuantum de 573.298,86 lei, să fie suportat de către pârâta CIUBOTARU MĂDĂLINA VERONICA. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la publicarea hotărârii în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, urmând ca cererea să fie depusă la Tribunalul Neamţ. Pronunţată astăzi, 04.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

Stațiunea Negulești (Sursa foto: viziteazaneamt.ro)

Contabilitate fictivă, acte dispărute, bunuri lipsă

Societatea Neamț Turism care, începând cu anul 2009, a administrat Stațiunea Negulești, și-a dat obștescul sfârșit, diagnosticul care a îngropat-o fiind falimentul. Firma în care Consiliul Județean Neamț este acționar majoritar a avut o istorie zbuciumată. Modul defectuos în care Neamț Turism SA a fost condusă a dus la crearea un prejudiciu de peste 570.000 de lei, pe care lichidatorul judiciar l-a pus în sarcina Mădălinei Ciubotaru, fostul administrator al firmei.  În toamna anului 2015, când Neamț Turism a intrat în insolvență, datoriile firmei erau de 439.801 lei, din care 40.420 lei erau către furnizori, 186.592 lei obligații neachitate către bugetul de stat, 142.789 lei salarii angajați, 70.000 de lei-sume datorate asociaților. În timp, suma totală a crescut ca urmare a majorărilor și penalităților, ajungând la peste 570.000 de lei. În urma analizei efectuate de către lichidatorul judiciar, dar și a concluziilor trase în urma inspecției fiscale s-a ajuns la concluzia că vinovat de starea în care a ajuns societatea este Mădălina Ciubotaru, cea care a condus efectiv Neamț Turism din martie 2014 și până la intrarea în insolvență, în septembrie 2015. Astfel, lichidatorul a solicitat instanței atragerea răspunderii personale a Mădălinei Ciubotaru, dar și a altor doi membri din Consiliul de Administrație – Ciprian Ailenei și Vasile Mihăilă.

În completarea Raportului asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA, prezentată instanței în prima luna a anului 2017, se arată că Mădălina Ciubotaru este responsabilă pentru pierderea de peste 570.000 de lei. Neamț Turism SA ar fi intrat în incapacitate de plată din cauza unor acțiuni ce sunt imputabile administratorului Ciubotaru, care ar fi folosit suma de 70.000 de lei, primită de la acţionarul majoritar Consiliul Judeţean Neamţ, în alte scopuri decât pentru majorarea capitalului social. Debitorul nu a înregistrat suma în evidenţele contabile şi nu a efectuat menţiunea majorării de capital cu suma de 70.000 de lei la registrul comerţului. De asemenea, Neamț Turism SA nu a recuperat peste 40.000 de lei, sumă ce reprezenta investițiile efectuate în anul 2010 in imobilul Staţiunii Neguleşti, de la proprietarul acestuia de la acea vreme, Consiliul Judetean Neamţ. Lichidatorul a concluzionat că sunt întrunite condiţiile pentru atragerea răspunderii patrimoniale personale a fostului administrator statutar, Ciubotaru Mădălina Veronica, ce a exercitat, în mod efectiv, atribuţii de conducere a Neamţ Turism SA, începând cu data de 20.03.2014. Ciubotaru este acuzată că a folosit bunurile sau creditele firmei în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane. Astfel, în data de 30 septembrie 2015, Neamţ Turism SA figura în evidenţe cu active imobilizate în valoare de 42.664 lei, despre care Ciubotaru nu a oferit explicaţii şi nu le-a predat lichidatorului judiciar. De asemenea, laptop-ul achiziţionat pe data de 21.06.2013, în valoare de 4.655 lei, nu figura în evidenţa contabilă şi nici nu a fost găsit faptic. Suma de 70.000 lei, primită de la Consiliul Judetean pe 28.12.2012, pentru majorarea capitalului social al debitorului, a fost folosită în alte scopuri. Fostul administrator, Mădălina Ciubotaru, nu numai că nu a înregistrat suma de 70.000 lei în evidenţele contabile ale Neamţ Turism SA, dar nu a făcut nici menţiunile corespunzătoare în registrul comerţului, şi în plus nu a justificat cum a cheltuit banii. Inspecția fiscală a mai scos la iveală faptul că s-a ținut o contabilitate fictivă, iar unele documente contabile au dispărut. Toate acestea au dus la apariția stării de insolvență a firmei Neamț Turism SA. Ca urmare a celor constatate, lichidatorul a solicitat instanței de judecată atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru, pentru acoperirea prejudiciului creat societății în valoare de 573.298 de lei.

La termenul din decembrie 2018 al procesului de insolvență, instanța a sanctionat-o pe Mădălina Ciubotaru cu amendă juiciară de 1.000 de lei, pentru că nu a pus la dispoziția lichidatorului informațiile solicitate și documentele contabile.

Daniel MURARU

Citește și:

Trei, Doamne, și toți trei! Arsene și Chitic, inculpați pentru corupție, Ciubotaru, acuzată că a devalizat o firmă a județului

Consilierul județean Mădălina Ciubotaru, fiica primarului de Roznov, executat de Fisc. I se trage de la firma „jurnalistului” urmărit general

1 comment

  1. constantin 5 martie, 2021 at 07:58 Răspunde

    Iata ce elemente promoveaza marele om politic Arsenie.Cei care o cunosc pe Madalina si pe tatsu stiu ce le poate pelea.Cand a preluat statiunea Negulesti toti se uitau uimiti cum de este posibil asa ceva.Unul care a furat o punga de cafea a primit puscarie 9 luni.Madalina care a jefuit sute de milioane zambeste in continuare.Ce fac institutiile statului se multumesc cu mita deghizata.Asaftei care nu a dat un leu impozit si acumulase peste 900.000 lei datorie a fost promovat vice.Ciubotaru care a jefuit mai mult decat Asaftei promovata vice.O alta cucoana de la TG.Neamt care a omorat un tanar cu masina a devenit marea consiliera psd.Ala cae a omorat biciclistul la Dulcesti a fost senator.Chiar la nivel de filiala psd neamt nu mai gandeste nimeni?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.