De ce Ginel nu apare în comunicatele DNA, deși a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție

0
3778

 

La mijlocul lunii trecute, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe Gheorghe Vlasie, Tănase Dragne și pe Antrerpriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fosta Aqua Parc) pentru fraudă cu fonduri europene în legătura cu investiția „Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”. Dosarul apare pe site-ul Tribunalului Neamț, însă Biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție nu a făcut nicio referire la el.

Atacul.ro a solicitat, în data de 14 decembrie, Biroului de presă al DNA informații cu privire la acest dosar, iar răspunsul a fost remis abia ieri. Așa am aflat că dosarul în care au fost trimiși în judecată Gheorghe Vlasie și Tănase Dragnea, amicul baronului „Ficățel” (Niculae Bădălău) va fi mediatizat în zilele următoare, „într-un buletin care va cuprinde mai multe cauze”.

Răspunsul DNA la solicitarea atacul.ro:

 

„La solicitarea  dvs. din data de 14 decembrie 2021, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri (n.red. Gheorghe Vlasie și Dragne Tănase) și SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L.) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului “Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”, administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi S.R.L. ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri.

În realitate, lucrările au fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene.

Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de administratorul SC Antrepriza de Construcţii Drumuri și Autostrăzi SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Așadar, din punctul de vedere al procurorilor DNA, Gheorghe Vlasie ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezultă că lucrările ar fi fost executate de societatea lui Tănase Dragne din Bolintin,  județul Giurgiu. În realitate, spun anchetatorii, lucrările au fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene. Ca urmare a acestor manevre, inculpatul Vlasie ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei.

Daniel MURARU

Citește și:

Ginel, trimis în judecată la pachet cu amicul baronului Ficățel. Subiectul: iazul unde politicienii și afaceriștii pun țara la cale

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.