Cheltuieli aberante la Târgul de Crăciun. Sumă record pentru montarea căsuțelor

0
3533

 

Consiliul Județean Neamț a ținut neapărat să organizeze și în acest an Târgul de Crăciun, așa că a pus la bătaie câteva sute de mii de lei pentru acest eveniment: 75.000 de lei direct și 200.000 de lei prin intermediul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, aflat în subordinea CJ-ului. La rându-i, Primăria Piatra-Neamț a contribuit cu 160.000 de lei, asigurând Caravana lui Moș Crăciun, artificiile din noaptea dintre ani, spectacolul, paza etc.

Ca și în anii anteriori, „Carmen Saeculare” a achiziționat/închiriat diverse servicii necesare organizării târgului. De exemplu, pentru un podium remaforsat pentru spectacole (probabil, închiriat) a plătit 63.000 de lei, fără TVA; pentru închirierea unui led tip totem, alți 6.290 de lei, fără TVA; pentru închiriere servicii de sonorizare și lumini – 10.000 de lei, fără TVA; pentru echipamentul de sonorizare – 25.881 lei, fără TVA etc.

Ca sărbătorile să fie dulci, „Carmen Saeculare” a cumpărat praline la cutie în cantități industriale de la societatea Complex Comercial Vaduri SRL (unde asociat majoritar, cu 67%, este Radu Păduraru, fost polițist, în prezent, afacerist). Pe 1.000 de cutii cu bomboane „Compliment”, achiziționate în două tranșe, de 400, respectiv 600 de cutii, „Carmen Saeculare” a plătit 11.450 lei, fără TVA, adică 11,45 lei/cutia, fără TVA.

Însă cei mai mulți bani au fost cheltuiți cu renumitele căsuțe ce au fost cumpărate la suprapreț în urmă cu 5 ani de la firma fiului omului de afaceri Viorel Crețu (Nord Arin SRL). Există o decizie definitivă a instanței, prin care Consiliul Județean Neamț este obligat să recupereze 100.000 de lei de la firma Salamandra SRL Gheorgheni, care a umflat prețul căsuțelor (despre acest aspect, citiți AICI).

În acest an, căsuțele au fost montate mai devreme, fiind folosite și la Târgul „Produs în Neamț”.

Ulterior, în noiembrie, Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” a plătit 15.412 lei (4 lei/mp), fără TVA, pentru lucrări de ignifugare a căsuțelor. Firma care a executat această lucrare a fost MMV Agrotour SRL, cu sediul în Scăricica, Alexandru cel Bun. Firma, unde asociați sunt Mihai și Maria Ciobanu, are ca principal obiect de activitate „activități de testări și analize tehnice”, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 176.510 lei, profit de 57.197 lei și niciun angajat.

Zeci de mii de euro cheltuiți numai cu montatul/demontatul/transportul căsuțelor

De departe, însă, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți cu transportul (din depozitul de la Drupo!), montarea/demontarea căsuțelor. Pentru aceste activități, „Carmen Saeculare” va plăti 78.151 lei, fără TVA, adică 92.999 lei cu TVA inclusă (18.802 euro). Suma este enormă, mai ales că în acest an nu au fost montate toate cele 39 de construcții din lemn, cumpărate în anul 2016. Din lipsă de spațiu, au fost montate doar 26 de construcții, respectiv 24 de căsuțe de diverse suprafețe, o terasă și căsuța lui Moș Crăciun. Cel puțin asta se vede în captura de pe camera web amplasată pe sediul Primăriei Piatra-Neamț. Dacă cele 39 de construcții din lemn au o suprafață de 522,33 metri pătrați, cele 26 de construcții montate au o suprafață totală de aproximativ 348,2 mp. Un calcul simplu arată că pentru demontare/montare/transport un metru pătrat de construcție din lemn, „Carmen Saeculare” a plătit 267 de lei sau 53,9 euro (TVA inclusă).

Aceste servicii sunt prestate de firma Ștef Top Machinery SRL din Borlești, unde asociați sunt Vasile Andrei Ștefan (50%) și Bogdan Gheorghe Topilă (50%). Societatea care are ca principal obiect de activitate „Lucrări de pregătire a terenului” a fost înființată anul trecut, în luna martie. Contractul cu „Carmen Saeculare” a fost încheiat pe platforma electronică de achiziții publice în mai puțin de patru ore.

De la prima ediție a Târgului de Crăciun, din decembrie 2016, și până în prezent, Consiliul Județean Neamț a cheltuit zeci de mii de euro numai cu montatul/demontatul/transportul căsuțelor. Iar în anii anteriori au fost montate toate cele 39 de structure din lemn, nu numai 26 ca în acest an.

– Nord Arin – 17.000 de euro numai pentru demontat căsuțe, în 2016;

– Naty Criand Company SRL – 62.679 lei, fără TVA, adică 13.508 euro pentru montat/demontat căsuțe, în 2017;

– Electrosan SRL- 57.530 lei, fără TVA, adică 12.349 euro, pentru de transport, montaj, demontaj căsuțe – ediția 2018;

– Pro Instal – 56.484 le, fără TVA, adică 11.821 euro, pentru transport/montaj/demontaj căsuțe – ediția 2019

 „Suma este, într-adevăr, mare”

Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare”, a explicat cum a ajuns la aceste costuri, de aproape 20.000 de euro, pentru transportul/montatul/demontatul celor 26 de construcții din lemn: „Costurile cu aceste servicii au crescut, pentru că și manopera în construcții a crescut foarte mult. Suma este, într-adevăr, mare și tocmai din această cauză am preferat să le montăm și să le folosim la mai multe activități. Am început cu Târgul „Produs în Neamț”, Târgul de Crăciun și sperăm să le putem folosi și de Mărțișor sau măcar de Dragobete. Ideal ar fi să găsim un loc în care să le amplasăm definitiv și să le putem folosi tot anul. S-a discutat și cu cei de la primărie aceste lucruri, iar colegii din Consiliul Județean caută și ei soluții. Dacă nu vom găsi un loc, sperăm să se găsească o soluție să fie transformate în panouri, pentru că sistemul actual, tip lego, este foarte greoi. De aici și costurile foarte mari”.

Carmen Năstase a mai precizat că nu au mai fost montate și celelalte 13 construcții din lemn din cauza lipsei spațiului.

În ceea ce privește câștigul din închirierea căsuțelor, între 20 și 30 de lei/zi, suma colectată este departe de a acoperi cheltuielile.

Achiziționarea celor 39 de construcții din lemn de către Consiliul Județean Neamț a fost o afacere neinspirată și păguboasă. Pe lângă faptul că au plătit plătit mai mult decât prețul pieței, în fiecare an sunt cheltuite sume importante de bani cu depozitarea, transportul, montatul/demontatul.

Daniel MURARU

Citește și:

REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

Atacul.ro a avut dreptate. Au furat la Târgul de Crăciun. Cât a plătit CJ Neamț pe căsuțe și cât costau în realitate

Târgul de Crăciun la Neamț, lecție de prăduit banul public

Cui i-a dat Consiliul Județean 10.000 de euro ilegal la Târgul de Crăciun

Iată dovada jafului de la Târgul de Crăciun! Sume importante de bani au fost sifonate cu nesimțire

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.