„Marea familie romașcană” și afacerile cu primăria. „USR servește intereselor unui singur om, care ține captivă o filială pentru a-și asigura lui salariul de viceprimar și acces la resursele orașului!”
Oricine are ceva de închiriat sau de vândut încearcă să obțină cel mai bun preț, iar pentru asta face tot ce-i stă în putință pentru ca anunțul să ajungă la cât mai multe persoane. Regula ar trebui să se aplice și administrațiilor publice locale care gestionează averea publică. Atunci când primăriile concesionează terenuri ar fi de bun simț ca informația să depășească chiar granițele țării. Iar acum, în era internetului, publicitatea se poate face ușor și pe bani puțini. Pe lângă publicațiile care îți pot promova anunțurile, mai există și posibilitatea publicității pe rețelele de socializare. Cu câteva sute de lei, de exemplu, pot afla și cei din Timiș, și cei din București sau chiar din străinătate, că Primăria Roman scoate la licitație câteva contracte de concesiune a unor terenuri extrem de atractive. Cum majoritatea terenurilor ce urmează să fie concesionate se află într-o zonă industrială bună a orașului, este limpede că oameni de afaceri cu potențial, din alte zone ale țării sau chiar de peste graniță, ar putea fi interesați să-și dezvolte afacerile și în Roman. Numai că pentru asta trebuie să afle că Primăria Roman concesionează terenuri. Mai multe oferte înseamnă mai mulți bani la bugetul primăriei.
Viceprimarul Radu Samson, cel care are în subordine Direcția Urbanism și Amenajarea Teritoriului, ar trebui să știe foarte bine acest lucru, mai ales că are experiență în afacerile imobiliare, unde, fără reclamă, este greu să vinzi la prețuri bune.
Licitații anunțate în „Luna cadourilor”
Concesionarea terenurilor reprezintă o activitate bănoasă pentru o comunitate, dacă primăriile obțin sume importante la buget. Numai că experiența ultimilor ani ne-a învățat că, de fapt, primăriile concesionează pe puțini bani și, mai grav, vând ulterior terenurile celor care le-au concesionat la prețuri nesimțit de mici. Sunt lucruri binecunoscute, însă tolerate de autorități poate și din cauza personajelor (interpuși de-ai primarilor, consilierilor locali etc) care sunt implicate în aceste tranzacții. Afacerile sunt extrem de profitabile, pentru că un teren concesionat de la primărie poate fi cumpărat, ulterior, la prețuri cu mult sub cel al pieței. Astfel, suprafețele tranzacționate pot să aducă profituri de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de euro.
La ședința Consiliului Local Roman din 30 septembrie, consilierii au aprobat hotărârea (HCL 202) privind concesionarea prin licitație publică a unor terenuri. În anexa atașată HCL-ului sunt menționate 12 terenuri, cele mai multe fiind în zona industrială a Arterei Roman Vest și pe strada Islazului (câte cinci terenuri), pe strada Mihail Jora și Mihai Viteazu câte un teren. Prețul de pornire a licitațiilor este cuprins între 1,50 euro și 3,50 euro/mp/an, așa cum se vede și în tabelul de mai jos.
Acestea nu sunt singurele terenuri pe care primăria le va concesiona, iar în anunțul publicat pe site-ul instituției în data de 17 decembrie mai apar 4 terenuri.
Concesionări aprobate prin HCL 30.06.2021:
- 520 mp, str. Colectorului, nr.6, CF 59715;
- 200 mp, Artera Vest, nr. 5, CF 59822
Concesionări aprobate prin HCL 133/03.07.2021:
- 372 mp, str. Artera Vest, nr 30, CF 60027;
- 382 mp, str. Artera Vest, nr. 28, CF 60029;
În total sunt 16 terenuri pentru care primăria așteaptă oferte, plicurile urmând să fie deschise în trei zile, 14, 21 și 31 ianuarie, așa cum se vede în tabelul de mai jos.
Terenuri cu dedicație pentru oamenii sistemului
Informațiile noastre, provenite din interiorul Primăriei Roman, arată că sunt deja cunoscuți cei care vor pune mâna pe terenurile municipalității. Pentru că multe dintre terenurile scoase la mezat vor fi concesionate ca urmare a dorinței celor care vor să pună mâna pe ele.
„Un romașcan simplu nu știe ce terenuri „libere” mai are primăria în oraș. Dar angajații primăriei, adică cei de la Urbanism, cunosc aceste date. Mulți dintre cei care au concesionat sau vor să concesioneze obțin aceste date de la oameni din primărie. Așa se ajunge la lotizări și licitații cât mai ascunse, pentru ca prețurile de adjudecare să fie cât mai mici”, ne-au declarat surse din Primăria Roman.
„Fiecare anunț de concesiune are la bază o cerere a unei persoane care cunoaște disponibilitatea acelui teren. În Primăria Roman se vorbește deja de beneficiarii acelor terenuri care vor fi concesionate. De exemplu, terenul CF 59997 și CF 59998 sunt vânate de aceeași persoană, M.C. Dar ele au fost parcelate pentru ca locatorul să nu dea un preț mai mare. Terenul de la stradă (CF 59997), cel de pe strada Artera Vest nr. 4, are un preț de pornire de 3,2 EUR/mp/an. Cel din spatele lui (CF 59998), lipit de el, de pe strada Artera Vest nr. 4A, are preț de pornire de 1,5 EUR/mp/an. În spatele terenului de la 4A mai este un teren (CF 60497) la nr. 4C, în suprafață de 1.790 mp. Adică cine le ia pe toate 3 va aduna 500+635+1790=2.925 mp. Adică primăria nu a scos la licitație un lot compact de 2925 mp cu un preț de pornire de 3,2 EUR/mp/an, pentru care ar fi avut deschidere la stradă, ci a scos pe bucăți, special ca prețul plătit de locator să fie mai mic”, ne-a declarat aceeași sursă.
Analizând harta se observă că, într-adevăr, cele trei terenuri, cu un potențial imens, pentru că se află într- zonă foare bună, lângă magazinul Kaufland, au fost lotizate, deși primăria putea să concesioneze întreaga suprafață, situație în care bugetul local ar fi câștigat mai mult, deoarece prețul de pornire la licitație ar fi fost mult mai mare. Dacă primăria ar anunța că scoate la licitație contractul de concesionare a terenului de lângă Kaufland, cu siguranță ar fi mai multe oferte.
Aceeași sursă ne-a dezvăluit o altă manevră a celor de la Urbanism: „Terenul de la CF 59822, în suprafață de 1200 de metri pătrați, este acum închiriat unei persoane (n.r. fostul soț al unei doamne adânc implicată în politică), care are amplasat un cântar, însă dorește să construiască o spălătorie self wash. Ar fi a o suta spălătorie din oraș. Dacă ne uităm pe hartă, observăm că în spatele acestui teren este un altul, în suprafață de un hectar, care nu face obiectul licitației. Cu alte cuvinte, cine prinde terenul de 1.200 metri pătrați de la CF 59822 va lua și hectarul la un preț super, pentru că nu va mai avea acces altcineva. Prețul de pornire pentru cei 1.200 mp este de 3,2 EUR/mp/an”.
Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că: „Terenul de la CF 55800, de 3.650 mp, este vânat de R. P., paravanul afacerii lui A. D., fost consilier PD-L și apropiat al tuturor administrațiilor locale. El are deja un teren acolo, pe care a construit 3 hale și le-a scos la închiriere. De fapt, la asta se rezumă antreprenoriatul romașcan, că despre creare de locuri de muncă nu poate fi vorba. Vorbim despre încasat bani din ponturi. Prin urmare, vânează să obțină și cei 3.650 mp de la CF 55800, cu un preț de pornire de 1,5 EUR/mp/an. În felul acesta ajunge și în posesia lui și terenul de la CF 59779, un teren de aproximativ 1.200 metri pătrați, care, de fapt, ar trebui să reprezinte un spațiu comun al celor două terenuri învecinate”.
Prin această politică de parcelare, aplicată de oamenii din subordinea viceprimarului Radu Samson, pierde comunitatea romașcană. În primul rând, terenurile mari și compacte din zonele industriale sunt mai scumpe, pentru că pot găzdui fabrici ce ar genera sute, poate chiar mii de locuri de muncă. Prin parcelare, marii investitori care au nevoie de suprafețe mari de teren nu își pot dezvolta afacerile. Așa că totul se va rezuma la spălătorii, mic comerț cu diverse și ceva depozite.
Planul este clar unul păgubos pentru romașcani, dar foarte rentabil pentru cei care vor pune mâna pe terenurile ce vor concesionate.
Iar dacă tot este Luna cadourilor, Primăria Roman mai organizează o licitație de pe urma căreia vor câștiga tot niscaiva personaje din „marea familie romașcană”.
Începând cu 10 ianuarie vor fi deschise ofertele pentru cei care vor să închirieze teren de la primărie pentru a amplasa panouri publicitare. Unii, care desfășoară deja această afacere, sunt convinși că vor rămâne pe poziții, motiv pentru care au încheiat noi contracte înainte de a câștiga licitațiile pentru terenurile. La mijloc este vorba de 653 de metri pătrați pe care primăria îi va scoate la licitație cu un preț de pornire de 6 euro/mp/an. Sunt cinci firme care dețin panouri publicitare în Roman, iar trei dintre ele sunt controlate de politicieni. „Tortul” a fost deja împărțit, pentru că nimeni nu vrea să strice afacerea celuilalt. Ce nu știu romașcanii este că în timp ce la buget vor intra câteva mii de euro pe an din această închiriere, firmele vor câștiga sume substanțiale. Sunt societăți care, în acest moment, încasează 500 de euro/an/panou publicitar și plătesc primăriei doar 6 euro/mp/an/panou publicitar.
Vicele Samson, făcut „șah-mat” de consilierul Bogdan Roman
Cei 21 de consilieri locali ai Consiliului Local Roman tac. Cu o singură excepție: Bogdan Roman. Membru în Comisia de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, Bogdan Roman a luat atitudine și a devoalat planul, criticând, totodată, și modul în care sunt mediatizate licitațiile ce vor fi organizate de primărie.
„După mai bine de un an de mandat, nu s-a schimbat nimic. Ba mai mult, “oameni noi” girează și stau de „șase” în timp ce sistemul își face treaba ca până acum. După postarea mea de ieri, 20.12, cu link-urile de la anunțurile de licitații pentru închiriere din 16.12 și de concesiune din 17.12, a venit și postarea viceprimarului Radu Samson, garantul alianței PNL+USR. Revin în comentarii cu linkurile la care pot fi consultate detaliile licitațiilor, cu mențiunea că data limită pentru solicitarea clarificărilor este, pentru unele, 28.12.2021. Să spunem lucrurilor pe nume: în Roman nu există viziune de partid. Există consilieri care își dau mâna pentru binele marii familii, lucrări, posturi etc. USR la nivel local servește intereselor unui singur om, care ține captivă o filială pentru a-și asigura lui salariul de viceprimar și acces la resursele orașului”, a declarat consilierul Bogdan Roman.
Replica viceprimarului a fost extrem de palidă, Samson fiind fără reacție inclusiv la acuzația că „USR la nivel local servește intereselor unui singur om”.
Revenind la licitațiile pentru concesionarea unor terenuri, primarul Leonard Achiriloaei, dacă nu este implicat în această mascaradă, ar trebui să știe că municipalitatea încă mai are timp să mediatizeze serios aceste acțiuni și ia măsuri în consecință.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Instituțiile sunt conduse de familii și famiglii, oameni orientați, interesați de binele personal până la refuz.
Păi nu acest viceprimar are agenție imobiliară? Stie foarte bine să se orienteze cand vine vorba de terenuri. Ne-am lămurit cu cei din Usr Plus HOTII strigă HOTII.Cam asa a stat si sta treaba cu ei.