Cum au cumpărat doi parlamentari de la AUR lemn de foc tăiat ilegal
Atacul.ro a descoperit că parlamentarii AUR de Neamț au cumpărat o anumită cantitate de lemn de foc pentru a o dona unor nevoiași, însă furnizorul, o persoană fizică autorizată din comuna Pipirig, a menționat în aplicația SUMAL doar jumătate din marfa pe care a vândut-o demnitarilor. Asta înseamnă că jumătate din cantitatea de lemn vândută celor doi parlamentari provine din tăieri ilegale, un fenomen cu care România se confruntă de zeci de ani fără ca nimeni să se implice pentru a-l stopa.
Probele sunt fără echivoc și arată obrăznicia de care dau dovadă mulți dintre cei care fac afaceri cu lemn pentru foc.
Deputatul Dumitrina Mitrea a confirmat pentru atacul.ro că a cumpărat, din banii personali, lemn de foc pentru o familie nevoiașă din comuna Stănița. A plătit 1.800 de lei pentru o camionetă încărcată cu 3,84 metri cubi de lemn de foc. Același lucru l-a făcut și senatorul Sorin Lavric, care a plătit 1.800 de lei pentru o camionetă încărcată cu aproape 4 metri cubi de lemn, pe care l-a donat unei persoane ce locuiește pe strada Strămutați din Piatra-Neamț.
În ambele situații, lemnul a fost furnizat de PFA-ul din comuna Pipirig, care, sâmbătă, 18 decembrie, a efectuat două transporturi. Ambele de la un depozit din comuna Pipirig. Primul la Stănița, iar cel de-al doilea la Piatra-Neamț.
Datele din SUMAL arată că pentru transportul de lemn de foc de la Stănița a fost emis aviz la ora 3.49, valabil până la ora 21.49, pentru o cantitate de 2,09 metri cubi de lemn de foc.
Documentul de mai jos arată toate aceste informații, inclusiv fotografiile mașinii încărcate cu lemn pentru foc. Se vede clar că este vorba de o cantitate de 2,09 metri cubi, însă parlamentarul AUR a plătit aproape 4 metri cubi.
Cel de-al doilea aviz (FOTO JOS), cel pentru lemnul de foc transportat la Piatra-Neamț, a fost emis la ora 12.29, valabil până la ora 20.29, cantitatea menționată fiind tot de 2.09 metri cubi.
Datele oficiale din sistem nu reflectă realitatea din teren, pentru că cei doi parlamentari au primit documente care demonstrează că au cumpărat aproape dublul cantității menționate în SUMAL. A confirmat acest lucru deputatul Dumitrina Mitrea, care ne-a spus că a primit chitanță pentru cantitatea de 3,84 metri cubi de lemn de foc, pentru care a plătit 1.800 de lei, situația fiind valabilă și pentru colegul Lavric.
„Și eu, și domnul Lavric am plătit câte 1.800 de lei pentru lemnul de foc pe care l-am donat. Am primit chitanță cu această sumă pentru cantitatea de 3,74 sau 3,84 metri cubi, din câte îmi amintesc. Au fost lemne multe, să știți, sigur o mașină a avut aproape 4 metri cubi”, a declarat Dumitrina Mitrea.
Când i-am spus că în sistemul SUMAL cel care le-a vândut lemnele a menționat o cantitate mult mai mică, aproape la jumătate, Mitrea a menționat că atât ea, cât și colegul Lavric au plătit pentru cât și ce au primit. În ceea ce îl privește pe furnizorul din Pipirig, acesta a fost găsit cu ajutorul unui membru de partid (AUR) din zonă.
Dumitrina Mitrea spune că a plătit cât a cumpărat, iar că în mașină se afla cantitatea menționată pe chitanță – 3,84 metri cubi.
Am cerut și ajutorul unui bun cunoscător al unor astfel de afaceri care, după ce a analizat pozele și filmulețele cu mașina încărcată cu lemn, ne-a spus că, într-adevăr, sunt aproape 4 metri cubi de lemn de foc.
Că furnizorul lemnului are mari probleme în ceea ce privește cantitatea pe care declară că o transportă, o demonstrează datele pe care le transportă în SUMAL atunci când face câte o livrare de lemn pentru foc.
Astfel, la un transport cu lemn pentru foc, pe care l-a făcut în data de 17 decembrie, a menționat 1,46 metri cubi de lemn de foc, deși cantitatea, așa cum se vede în poze, este aceeași ca și în cazul celor două transporturi din 18 decembrie.
La un alt transport pe care l-a făcut astăzi cu aceeași camionetă, a declarat cantitatea de 1,46 metri cubi, adică la fel ca și în cazul transportului din 17 decembrie.
Din fotografii se observă că, de fiecare dată, camioneta este încărcată la fel, însă diferă volumul declarat. De asemenea, se vede că pozele din spate ale mașinii nu cuprind întreaga încărcătură, ceea ce ar trebui să ducă la aplicarea unei sancțiuni. L-am căutat în cursul zilei de azi pe cel care a vândut parlamentarilor AUR lemnul de foc, însă la telefonul PFA-ului nu a răspuns nimeni.
Comerțul cu lemn de foc, mai mult ilegal decât legal
Afacerile ilegale cu lemn de foc merg unse, în această perioadă. Cantități impresionante de marfă sustrasă din pădurile statului ajung, în fiecare sezon rece, în gospodăriile celor care își încălzesc casele cu sobe pe lemn. La nivel național se vorbește de milioane de metri cubi de lemn de foc sustras anual din fondul forestier și introdus în circuitul comercial.
Sunt cunoscute foarte bine metodele folosite de cei care au astfel de afaceri, însă autoritățile, adică polițiștii, silvicultorii, cei de la Garda Forestieră, nu au niciun interes să se implice serios pentru a elimina aceste practici ilegale. Transportul multiplu, adică folosirea unui singur aviz pentru mai multe transporturi de lemn, funcționează perfect, deși ar putea fi combătut foarte ușor dacă ar exista și voință.
O altă metodă folosită de cei care vând lemn de foc, pe care îl transportă cu camionetele de câteva tone, „acoperă legal” parte din sutele de mii de metri cubi de lemn furat din fondul forestier. Transportatorul introduce în sistemul SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) o cantitate mai mică de lemn decât cea pe care o transportă și vinde în realitate. De multe ori, cantitatea transportată ilegal este dublă față de cea pentru care există documente legale.
Menționarea în SUMAL a unei cantități mai mici față de cât se transportă în realitate reprezintă una dintre cele mai folosite metode prin care se „acoperă legal” lemnul de foc furat din fondul forestier.
De exemplu, în sistemul SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) transportatorul introduce cantitatea de 2 metri cubi de lemn de foc, însă, în realitate, cantitatea este mai mare, chiar dublă. Diferența de lemn fără acte are, evident, o sursă ilegală. Lemnul din pădure nu poate fi furat fără știrea silvicultorilor, așa că diferența vândută fără acte intră în buzunarele celor care ar trebui să păzească și să ocrotească pădurea, dar și a celor care ar trebui să verifice aceste transporturi. Informațiile noastre arată că afacerile ilegale ale samsarilor și pădurarilor sunt protejate de oameni din Poliție și Garda Forestieră.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.