Cum să îţi vopseşti caloriferul

0
1991

A vopsi caloriferul diferă faţă de vopsirea unui perete, iar în acest articol îţi vom prezenta paşii şi materialele necesare pentru vopsirea şi reîmporspătarea vechilor calorifere.

 

 

 

 

 

 

 

Caloriferele sunt absolut esenţiale, mai ales în perioada rece. Tocmai de aceea merită puţină atenţie şi îngrijire.

A vopsi caloriferul diferă faţă de vopsirea unui perete, iar în acest articol îţi vom prezenta paşii şi materialele necesare pentru vopsirea şi reîmporspătarea vechilor calorifere. 

PRIMUL PAS: Asigură zona de lucru

Anumite soluţii şi vopsele pe care le vei folosi vor fi extrem de dificil de curăţat, aşa că ai nevoie de protecţie atât pentru podea cât şi pentru peretele din jurul caloriferului. 

Aşadar, întinde folie de protecţie din plastic în zona în care vei lucra, atât pe perete cât şi pe podea. Recomandăm ca deasupra foliei să pui nişte materiale textile, iar pentru perete foloseşte bucăţi de carton. Acestea vor absorbi eventualele scurgeri de vopsea şi vor proteja cu succes zona de lucru. 

Asigură-te că, atâta timp cât lucrezi, caloriferul va fi scos din funcţiune. Este important să lucrezi în siguranţă, pe un calorifer complet rece. 

AL DOILEA PAS: Curăţă şi îndepărtează vechea vopsea

Nu este necesar să îndepărtezi vechea vopsea în totalitate, însă cu siguranţă trebuie să scapi de acele porţiuni de vopsea care se cojeşte (se exfoliază). Cel mai bun mod de a face asta este folosind o perie cu peri din sârmă şi nişte fosfat trisodic (fosfat de sodiu), produs destinat spălărilor grele în gospodărie şi/sau industrie.

Freacă caloriferul până ce ai scăpat de toată vopseaua care se cojeşte şi ai îndepărtat toată murdăria, iar apoi şterge caloriferul cu o cârpă. 

Pentru zonele mai puţin accesibile recomandăm să foloseşti o perie de sârmă mai subţire, de genul celor folosite în bucătărie pentru spălarea sticlelor.

În funcţie de forma caloriferului, mărimea periilor poate să difere, important este să foloseşti periile cu peri de sârmă pentru a obţine rezultatele dorite. 

AL TREILEA PAS: Îndepărtează rugina

Dacă nu tratezi rugina, aceasta îţi va distruge munca la scurt timp. Deci este necesar să îndepărtezi rugina înainte de a te apuca de vopsit. 

Pentru acest pas vei avea nevoie de o soluţie pe bază de acid fosforic. În magazine se găseşte sub denumirea de „soluţie pentru îndepărtarea urmelor de rugină”, de la diverse firme şi la diverse preţuri. 

Odată ce caloriferul este uscat, aplică soluţia pentru îndepărtarea ruginii folosind o pensulă normală. Nu uita să porţi mânuşi deoarece soluţia poate cauza arsuri ale pielii.

Asigură-te că aplici soluţia pe toate zonele afectate de rugină.

Dacă ai aplicat corect, în zonele ruginite soluţia va începe să „fiarbă” (vei observa cum se vor forma nişte bule) şi se va înnegri.

Lasă caloriferul să se usuce peste noapte.

AL PATRULEA PAS: Aplică grundul

Există diverse firme producătoare şi tipuri de grunduri, alege-l pe care-l preferi, dar asigură-te că este pe bază de ulei şi este special conceput pentru temperaturile ridicate. 

Poţi să îl aplici în două modalităţi: prin pensulare sau prin pulverizare.

Aplicarea grundului prin pulverizare este mult mai rapidă, mai uşoară şi eficientă deoarece reuşeşti să acoperi toate suprafaţa caloriferului. Dar o astfel de metodă necesită o aerisire şi o protecţie a pereţilor şi podelei corespunzătoare. 

Aplicarea cu pensula durează mai mult şi poate să fie mai dificilă, având în vedere că s-ar putea să existe zone în care să ajungi mai greu, însă este o metodă eficientă, mai ales dacă nu dispui de un pulverizator. 

AL CINCILEA PAS: Este timpul să aplici vopseaua 

Odată de grundul s-a uscat, este timpul să treci la ultimul pas: vopsirea.

Alege o vopsea pe bază de ulei şi rezistentă la temperaturi ridicate, şi procedează la fel cum ai facut-o cu grundul. Poţi aplica fie prin pensulare, fie prin pulverizare, atâta timp cât întreaga suprafaţă este acoperită. 

Ai grijă să nu vopseşti şi supapele deoarece vopseaua se va întări şi va îngreuna deschiderea acestora. 

După ce ai terminat de vopsit, aeriseşte bine încăperea şi lasă caloriferul să se usuce în totalitatea înainte de a porni căldura.

Respectând cei cinci paşi prezentaţi mai sus, vei obţine rezultatele dorite: un calorifer ca nou, fără cheltuieli exagerate şi fără prea multe eforturi. Un simplu strat de vopsea nouă poate să facă minuni! 

Dacă nu reușești pot apela la un profesionist de pe platforma Prolist.ro

Articol publicitar

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.