„Putin are nevoie de o victorie pentru a hrăni orgoliul panslavist al unei populații ruse sărace și inculte”

2
2405
 

Situația lumii se înrăutățește pe zi ce trece, iar acest lucru se observă mai ales la marile puteri democratice ale planetei, unde democrația scârțâie din toate încheieturile, sufocată de cereri aberante de libertăți transformate în privilegii, de transformarea anormalului în ceva deosebit și a normalului în anost și perimat.
Tulburările interne, agravate și de pandemie, crează condiții perfecte pentru regimurile autoritare, în timp ce demonstrațiile aproape neîntrerupte din Europa Occidentală creionează un tablou sumbru și nesigur al viitorului imediat. În aceste condiții, ofensiva autoritarismului are teren propice, a se vedea Coreea de Nord, China și mai ales Rusia (nu Federația Rusă).
Criza ucraineano – rusă este una complicată, cu multe episoade desfășurate de-a lungul unei istorii amestecate etnic, dar și politic. Ucraina (Rutenia) a fost obiect de dispută între Polonia, Lituania, Rusia și Hanatul Tătar. După Primul Război Mondial și lovitura de stat bolșevică, urmată de un sângeros război civil, se formează U.R.S.S., stat federal comunist format din mai multe republici sovietice în care rolul principal îl joacă Rusia și Ucraina.
După al Doilea Război Mondial și după moartea lui Stalin în 1953, conducerea U.R.S.S. este preluată de liderii ucrainieni Hrusciov și apoi Brejnev. Ei acordă o atenție deosebită Ucrainei, care este puternic dezvoltată și primește Crimeea și sud-vestul Rusiei, zonă puternic industrializată. Niciodată, conducătorii sovietici nu s-au gândit că Ucraina Sovietică va urma un drum diferit de Rusia.
În 1991, U.R.S.S. se destramă, Ucraina devine independentă, dar face parte din Comunitatea Statelor Independente
(C.S.I.), condusă de Rusia. Rusia semnează cu N.A.T.O o înțelegere ca Alianța Nord – Atlantică să nu mai avanseze spre est, pentru ca Ucraina să rămână tot în sfera de influență rusă.
Revoluția de la Kiev a îndreptat Ucraina spre Occident și N.A.T.O. și a declanșat reacția lui Putin. Mai întâi, a anexat Crimeea și a alimentat războiul separatist din estul Ucrainei. În ultimul timp, forțe militare impresionante ruse au fost masate la graniță și un atac pare iminent. Putin joacă totul pe o carte, el are nevoie de o victorie pentru a hrăni orgoliul panslavist al unei populații ruse sărace și inculte, dar și pentru a anula orice revoltă din interior, pentru că dacă scapă puterea din mână, el știe va dispărea.
Chiar dacă Rusia nu mai este mare putere economică și pe plan militar este depășită clar de N.A.T.O., dictatorul de la Kremlin are ca atuuri armamentul nuclear pe care în disperare de cauză l-ar putea folosi, are petrolul, dar mai ales gazele naturale fără de care statele occidentale nu pot supraviețui.
Din aceste cauze, cred că Putin va obține o victorie, fie va ocupa estul Ucrainei prin război, fie va semna cu U.E. și N.A.T.O o înțelegere prin care influența lor să se oprească la granițele vestice ale statului ucrainean. Primul semnal de cale liberă pentru Putin a și fost transmis de occidentali, ei vor sancționa economic cu duritate Rusia, dar cum o vor face când gazul rusesc este vital pentru ei ?
Nu aș vrea să se întâmple așa, dar prevăd o confruntare între fapte din partea lui Putin și declarații zgomotoase din partea N.A.T.O.
Iar singura care va piede va fi Ucraina!
(Sursa foto: g4media.ro)
 
Prof. Vălu Năstăselu

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 14 decembrie, 2021 at 13:30 Răspunde

    Rusia este o super putere militara si tehnologica.
    Numai un ignorant poate spune ca sunt prosti.

    La capitolul tehnologii militare de avangarda sunt peste USA,a se vedea doar rachetele hipersonice,a caror ”tehnologie” americanii nu o ”stapanesc” inca.Au fost primii in spatiu,au cele mai bune servicii de spionaj si tehnologii militare la care americanii doar viseaza cu toata avutia lor si creierile adunate din toata lumea..

    Toate astea la o populatie de 100 milioane,de 4 ori mai mica decat a USA.
    Asta spune foarte mult despre cat de ”destepti”sau”prosti”sunt in raport cu”americanii”.
    Sunt GENIALI in comparatie cu ei.Au 28 de premii NOBEL castigate in FIZICA si STIINTA.

    SUA este in cadere libera si va deveni o putere irelevanta/regionala.Deja au pierdut ”razboiul”tehnologic impotriva Chinei iar aceste e doar inceputul.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.