Pensionarii de lux și restul amărâților. Cu cât a crescut pensia medie în Neamț

2
5108

Pensia medie în județul Neamț se situează sub nivelul celei de la nivel national. Potrivit unui clasament realizat de atacul.ro după valoarea medie a pensiei plătită în luna noiembrie, județul Neamț se situa pe locul 15 în țară, (1.473 lei/pensionar), fiind la egalitate cu Brăila, dar mai jos decât Covasna (1.475 lei/pensionar) și Harghita (1.484 lei/pensionar).

La nivel national, pensia medie a fost de 1.608 lei/pensionar, cea mai mică pensie fiind înregistrată în Botoșani (1.277 lei/pensionar), iar cea mai mare a fost consemnată în Hunedoara (2.132 lei/pensionar).

Tot luna trecută, foștii magistrați, procurori și judecători, persoanele care au lucrat la Curtea de Conturi, dar și personalul auxiliar din instanțe și parchete au primit pensii mai mari chiar și cu câteva zeci de lei. În același timp, restul cetățenilor cu pensii normale, adică cele calculate după contributivitate, au primit venituri crescute cu … 1 leu.

În 11 luni, pensia medie pe județ a crescut cu … 5 lei

Pensiile de serviciu sunt formate din două componente: una care este calculată pe bază de contributivitate, bani ce provin din bugetul asigurărilor sociale de stat, iar cealaltă, cea mai consistentă, este suportată din bugetul de stat.

Așadar, pensia medie a magistraților a ajuns, în noiembrie, la 20.118 lei (3.692 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat și 18.841 de lei au fost suportați de bugetul de stat), în creștere cu 39 de lei comparativ cu octombrie, în timp ce pensia normală medie pe județ a crescut cu un leu și a ajuns la 1.473 de lei. 1.466 de lei.

În ianuarie, pensia medie a foștilor magistrați a fost de 19.863 de lei, iar cea normală, de 1.468 de lei, ceea ce înseamnă că pensia de serviciu a foștilor judecători și procurori a crescut cu 255 de lei, în cele 11 luni trecute, iar cea normală, cu numai 5 lei.

O majorare cu 19 lei, luna trecută, a fost înregistrată și la pensia de serviciu medie a foștilor grefieri, informaticieni și registratori din instanțele judecătorești și parchete. În noiembrie, pensia medie a acestora a fost de 4.858 de lei (2.481 de lei au provenit de la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar 2.667 de lei, de la bugetul de stat.

Mai puțini pensionari

Luna trecută, județul număra 114.330 de pensionari, mai puțin cu 222 de persoane față de octombrie, cărora statul le-a achitat pensii în valoare de 168.423.653 de lei.

În numai o lună, 77 de persoane au dispărut din evidențele pensionarilor proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Valoarea medie a pensiei a agricultorilor din Neamț a fost de 639 de lei, în minus cu un leu, în total statul plătind, în noiembrie, 4.759.376 de lei.

La finele lunii noiembrie, în Neamț erau evidențiate ca beneficiari ai pensiei sociale 22.953 de persoane, în scădere cu 4 cetățeni comparativ cu octombrie, și 4.589 de pensionari agricultori, în plus cu 32 de persoane.

Pensia socială medie provenită de la bugetul de stat, în cazul pensionarilor din sistemul public, a fost de 291 de lei, în plus cu un leu, iar pensia socială medie a pensionarilor agricultori a fost de 162 de lei, la fel cu cea plătită în octombrie.

(Sursa foto: www.labunici.com)

N.R.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. FLORIN 14 decembrie, 2021 at 17:28 Răspunde

  Din cauza faptului ca aceasta clasa politica fara coaie, esuata de coruptie si slugarnicie vizavi de statul securisto mafiot nu vrea sa desfiinteze aceaste pensii speciale/serviciu si nici sa faca reforma salariilor aberante ale statului paralel securist delapidator si incompetent,PNRR nu se va mai face.

  O sa vedeti in urmatoarea perioada ce diversiuni o sa apara pentru a ”justifica” la renuntarea la acest plan PNRR care implica reforme structurale inclusiv renuntarea la aceste pensii speciale/serviciu aberante si imorale,un furt din banii tuturor.

  Nu se va mai face nici o autostrada,A7,A8,nimic.
  Deja CNAIR a ”amanat”licitatiile pentru Buzau-Focsani.

  Moldova va fi sacrificata inca odata si va ramane fara autostrazi pentru a se plati pensiile speciale/serviciu si a pastra privilegiile statului securist mafiot care conduce de facto aceasta tara.

  Romanica la anu va intra in recesiune,in Moldova nu vor fi nici un fel de investitii,ZERO.
  Vor creste taxele si impozitele pentru plata securistilor si a ratelor la cele 120 miliarde euro imprumutati,toti furati.

 2. Gabriel 15 decembrie, 2021 at 11:21 Răspunde

  Eu nu înțeleg asta cu pensiile pe județe. Adică un șofer din Neamț a fost mai puțin productiv/harnic decât unul cu aceeași vechime și categorie din alt județ? Sau o infirmieră, o asistentă medicală, un profesor…
  Cât despre pensiile speciale, cu siguranță vom auzi iar despre ele la următoarele alegeri. Ca și despre drumuri, spitale (mai mult sau mai puțin regionale), școli, autostrăzi. Clasa politică din România e o cloacă. O cloacă în care colcăie niște unii care și-au fabricat diplome și doctorate pentru a-și acoperi incompetența și care se rotesc la butoane fie după cum e curentul electoral, fie după cum sunt înțelegerile între clanuri.
  România – o țară în metastaze.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.