Autoritățile, neobișnuite cu terenul, munca și frigul. O anchetă îngropată de nepăsarea angajaților statului
În urmă cu nicio lună, Comisia Europeană a dat în judecată România, pentru că nu a închis depozitele de deșeuri. Județul Neamț are două astfel de depozite, unul la Roman, celălalt la Târgu Neamț, gropi de gunoi de pe urma cărora unii au câștigat zeci de milioane de euro. Depozitele trebuiau închise de cei care le-au administrat și și-au umplut buzunarele. Amenzile nu le vor plăti ei, ci toți cetățenii acestei țări. Dacă instituțiile statului și-ar fi făcut treaba, nu s-ar fi ajuns aici niciodată. Dar într-un stat eșuat, normalitatea a devenit o necunoscută. Ne referim în special la ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător, un domeniu aflat în grija mai multor autorități.
Polițiști, și naționali, și locali, de cele mai multe ori fără chef de muncă, polițiști suspectați de legături chiar cu cei pe care ar trebui să-i sancționeze; comisari de la mediu indignați că trebuie să iasă și pe teren, inspectori de la „Ape” scârbiți de însăși meseria pe care au îmbrățișat-o. Rezultatul muncii lor este cel pe care îl vedem cu toții: un județ mizerabil, plin de gunoaie, cu albiile cursurilor de apă distruse de proprietarii de balastiere, cu terenuri acoperite de tone de deșeuri, cu stații de epurare defecte din care rahatul se scurge direct în apă etc.
O anchetă de toată jena
Un inspector din cadrul Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP), filiala Neamț, a monitorizat timp de câteva zile cum, pe un teren situat pe strada Răsăritului (zona Izvoare), din Piatra-Neamț, un excavator a săpat o groapă imensă din care a scos balastul, iar în loc a depozitat deșeuri. Activistul a făcut zeci de poze și filmulețe în care se vede cum excavatorul încarcă balastul într-o camionetă, iar cea din urmă îl transportă în curtea unei firme din apropiere, deținută de un anume Dan Chiruță.
Inspectorul ANCBP a sunat la 112, marți, pe 7 decembrie, la ora 9.40, și a reclamat ce a văzut. 20 de minute mai târziu, un echipaj de la Poliția Municipiului Piatra-Neamț a ajuns la fața locului. Excavatoristul i-a explicat polițistului că a fost trimis de șefu’ să aleagă niște balast. Patronul Chiruță a spus că are acceptul proprietarului terenului să ia moloz și piatră pentru a-și amenaja parcarea. A susținut că nu a făcut gropi și nici nu a luat balast, deși inspectorul ANCBP l-a contrazis, afirmând că deține probe video. Pe teren, aproape de drum, zăceau grămezi de deșeuri provenite din demolări. Au fost aduse, cu acceptul proprietarului, când a fost construit mall-ul de la 1 Mai.
Poze realizate de inspectorul ANCBP în intervalul 4-7 decembrie:
Hop și comisarii de mediu … după o oră
După mai bine de o oră de la apelul la 112, a ajuns și echipajul de la Garda de Mediu Neamț: comisarul Diaconu și colega sa, o doamnă ajunsă, parcă, fără voia ei într-un film cu gunoaie, balast și gropi. N-au coborât bine din mașină că i-a și cuprins frigul, deși reclamantul i-a așteptat mai bine de o oră. Deh, sunt puțini, salariile sunt mici, nici interesul pentru muncă nu poate fi mare.
Patronul, care a lipsit până să vină comisarii, a apărut imediat ce au ajuns și aceștia. Și a început, pe un ton ridicat, că n-are nicio vină, că nu a făcut nicio groapă, că a ales doar niște balast pentru parcare.
Inspectorul ANCBP le-a spus și comisarilor că deține probe cu excavatorul care a făcut gropi, balastul a fost dus în curtea firmei lui Chiruță, iar în gropi au fost depozitate deșeuri. Chiruță a negat.
Invitația la sediu și … sesizarea scrisă, direct de la locul faptei
Comisarii s-au uitat la câteva imagini din telefonul inspectorului, după care l-au anunțat pe patron că va primi o invitație. Nu la vreo petrecere, ci la sediul instituției.
În mod aberant, comisarii i-au făcut o invitație și petiționarului, dar nu la sediu, ci la scris o … sesizare, că așa e procedura, deși ei se aflau fix la locul masacrului de mediu.
Patronul nu a vrut să dea alte explicații, afirmând că așteaptă invitația de la Mediu, și a plecat.
A urmat un dialog halucinant între comisar și petiționar. Comisarul de la Mediu l-a întrebat dacă este sigur că în groapă au fost depozitate gunoaie. Inspectorul a răspuns afirmativ, dar nu a mulțumit comisarul, prin urmare a întrebat din nou: „Dacă săpăm acum, găsim azbest, deșeuri?”, „Da, așa cred, că asta am filmat!”, răspunde inspectorul ANCBP. În acel moment, angajatul de la Mediu a declarat că ar fi bine ca un excavator să sape ca să vadă ce se ascunde în groapă. S-a răzgândit imediat, spunând că dacă nu sunt deșeuri în groapă, consumă motorină degeaba … „Cine suportă costurile?”.
Polițiștii și comisarii dădeau să plece, când redactorul atacul.ro i-a întrebat dacă lasă totul de izbeliște, fără măcar să verifice sursa grămezilor de balast din curtea firmei de transport. Sau dacă nu-l verifică și pe excavatoristul care, de fapt, ar fi ținut locul celui care manevra, de regulă, respectivul utilaj. Nu trebuia să-i sesizeze și pe cei de la „Ape”, dat fiind faptul că reclamantul afirmă că excavatorul a săpat până la pânza freatică?
Cu greu, comisarii s-au lăsat convinși să treacă pe la sediul firmei de transport ca să vadă și să fotografieze movilele de balast. De fapt, cu asta ar fi trebuit să se ocupe polițiștii și cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, pe care nu-i anunțase nimeni.
Polițiștii ar mai fi trebuit să-i cheme și pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă ca să verifice dacă „nea Costică” excavatoristul lucra cu acte legale.
Comisarul Iulian Osoianu, care a aflat despre cele petrecute, a dispus trimiterea unei echipe de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Primele verificări au dus la întocmirea unui dosar penal pentru exploatarea de agregate minerale fără permis sau licență. Cercetările continuă.
Terenul, groapă ilegală de gunoaie
Terenul pe care erau depozitate deșeurile și unde săpa excavatorul este în proprietate privată, iar în ultimii ani, a funcționat ca o adevărată groapă de gunoi ilegală. Din spusele patronului Chiruță și a excavatoristului, în zonă au fost depozitate nu numai deșeurile provenite în urma lucrărilor de construire a magazinului Lidl de la 1 Mai, ci și altele, aduse de cetățeni. Ilegal.
Situația era cunoscută de angajații Poliției Locale Piatra-Neamț și chiar de către cei de la Mediu. Și unii, și ceilalți ar fi trebuit să-l someze pe proprietar să igienizeze terenul și să-i sancționeze pe cei care abandonau gunoiul acolo. Acum, comparativ cu ceea ce se vede în imaginile pe satelit surprinse în 2017 (FOTO), o parte din deșeuri au dispărut.
Există suspiciunea că deșeurile au fost îngropate, iar balastul sustras, așa cum pare să se fi întâmplat recent. În fotografiile realizate cu o zi înainte de a ninge se observă urmele excavatorului pe o porțiune mai mare de teren, nefiind exclus ca acesta să fi săpat mai multe gropi din care să fi extras balastul și să fi îngropat deșeuri.
Comisarii de mediu ar fi trebuit să ceară excavatoristului să sape pentru a vedea dacă în groapă au fost sau nu îngropate deșeuri periculoase. Din afirmațiile inspectorului ANCBP, utilajul a săpat la o adâncime cât i-a fost permisă de lungimea brațului, adică câțiva metri, până a ajuns la pânza freatică.
Vorbim de un volum de câteva sute de metri cubi de balast. De asemenea, autoritățile ar trebui să afle dacă pânza freatică a fost sau nu poluată. Doar dacă le trezește cineva din amorțire ori au înghețat cu totul.
Daniel MURARU
Citește și:
Deșeuri ascunse în gropi din care s-a sustras balast. Autoritățile dorm cu ilegalitățile sub nas
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Acest Chirița se ocupa cu transport de agregate și moluz,da lovitura de odoua ori vinde agregate și poluiaza cu moluz de prin oras