Deșeuri ascunse în gropi din care s-a sustras balast. Autoritățile dorm cu ilegalitățile sub nas

1
3341

Cum poți să scapi de tonele de deșeuri depozitate, de-a lungul anilor, pe propriul teren pe care intenționezi să-l vinzi sau să-l folosești pur și simplu? Una dintre variante este asta: sapi gropi imense, iei balastul rezultat, iar în loc bagi gunoaiele de pe teren. Și uite așa rămâi cu banii câștigați că ți-ai dat acordul ca pe terenul tău să fie depozitate deșeuri rezultate în special din demolări și nici nu cheltuiești nimic pentru a-ți curăța proprietatea și mai și câștigi ceva de pe urma balastului vândut. Este una dintre variantele pe care autoritățile ar trebui să le ia în calcul, după ce, azi dimineață, un reprezentant al Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP), filiala Neamț, a sunat la 112 reclamând că pe un teren de pe strada Răsăritului (zona Izvoare), din Piatra Neamț, este în plină desfășurare o acțiune de îngropare a unor deșeuri, la pachet cu sustragere de balast. Activistul a anunțat autoritățile după ce, timp de câteva zile, a urmărit cu atenție, filmând și pozând, cum un excavator sapă o groapă imensă, iar balastul rezultat este transportat cu un camion în curtea unei firme din apropiere. În locul balastului, excavatorul a împins deșeurile adunate, în ani, pe teren.

Un echipaj de Poliție a fost primul care a ajuns la fața locului, fiind urmat, după mai bine de o oră, de o echipă de la Garda de Mediu Neamț. Și polițiștii, și comisarii de mediu au tratat cazul cu indiferență, în condițiile în care membrii ANCBP le-au pus la dispoziție probe concludente care confirmau că în zonă s-a săpat masiv, iar balastul rezultat a fost dus în curtea unui patron din zonă. Ca să exploatezi balast trebuie să ai permis sau licență, altfel riști dosar penal, fapta fiind pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. Însă, polițistul prezent nu s-a arătat interesat de acest aspect, așa cum nu s-a gândit că ar trebui să vadă ce este cu balastul extras din groapă (FOTO) și transportat în curtea patronului care a pus utilajul să excaveze.

Cei doi comisari zgribuliți de la mediu, vizibil afectați de gradele puține de afară, deși cei care îi așteptau au stat în frig mai bine de o oră fără să se plângă, au discutat și cu reclamantul, și cu patronul acuzat, iar în final au decis să-l invite pe ultimul la sediu. Săptămâna viitoare. Nu i-a interesat că în groapă au fost băgate deșeuri care ar putea afecta grav pânza freatică, cum ar fi azbest, deșeuri din plastic, deșeuri din beton etc. La un moment dat, s-au gândit să excaveze groapa pentru a vedea dacă sunt sau nu deșeuri, însă au renunțat repede la idee.

În fotografiile și filmulețele realizate de activistul de la ANCBP înainte de a ninge,  se văd urme ale excavatorului pe o suprafață mult mai mare, ceea ce ar putea însemna că în zonă au mai fost îngropate deșeuri. Dar despre acest aspect și ceea ce s-a întâmplat astăzi la groapa de pe Răsăritului,  în ediția de mâine.

Șeful Poliției Neamț a trimis, după plecarea de la fața locului a echipajului de la Poliția Municipiului Piatra-Neamț și a celor de la Garda de Mediu, o echipă de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) care, după analizarea situației, a întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă. Cum există suspiciuni că în zonă au fost îngropate zeci sau poate sute de tone de deșeuri, autoritățile sunt obligate să verifice, iar dacă va fi cazul să ia măsuri pentru igienizarea terenului și sancționarea vinovaților.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. lara lionel 8 decembrie, 2021 at 14:59 Răspunde

  M.A.I. – I.P.J. NEAMT trebuie sa solicite dezgroparea intregii sectiuni excavate initial de utilajul in cauza ! trebuie vazut ce volum de deseuri din demolari de constructii s-au ingropat ilegal in golul lasat prin furtul de agregate minerale, ce tipuri de deseuri sau ingropat ( azbest este clar ) ! si da, lucrarea trebuia reglementata si de SGA Neamt intrucat deseurile influenteaza panza freatica ! si are legatura directa cu aceasta panza freatica !
  A, ca nu mai este “moca di coca” si dadea inainte vreme, S.G.A. Neamt cate o “gogoasa ” de NOTIFICARE pentru o ” asaziza lucrarica” nu mai se poate !!! In zona sunt puturi forate , fantani si S.G.A. Neamt are obligatia sa stie care este nivelul hidro in zona, cu asta se ocupa S.G.A. NEAMT si A.B.A.SIRET cu APELE si protectia lor , asa se spune in situul de prezentatre al activitatii ANAR !!!!???
  Din nou conducerea S.G.A. Neamt si A.B.A.SIRET Bacau au dat dovada delasarii in activitatea din teren si de nepasar , a se vedea din nou situatia poluarii permanente si continue a raului MOLDOVA de la ROMAN cu deseuri ape menajere !!!! Unde sunt echipele de monitorizare, unde sunt Rapoartele zilnice de monitorizare a calitatii cursului de apa MOLDOVA!! canci ! unde este faxul de informare a lui BARNA si a lui Barabasz !??? O institutie care “lucreaza “ mai nou numai pe Facebook !!!
  …“Preluate din practică europeană, Administrația Națională “Apele Române” își ghidează activitatea după următoarele principii europene:
  Principiul utilizării durabile, unitare şi raţionale a apei reprezintă creşterea rolului resurselor de apă în menţinerea dinamicii echilibrului ecologic, necesitatea integrării condiţiilor de calitate şi cantitate ale resurselor de apă cu ecosistemele acvatice. “….
  Nu se spune nimic despre efectuarea de gropi din furat si exploatarea de agregate minerale si apoi ingroparea de deseuri inclusiv azbest – coli, in groapa executata!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.