Vremuri grele pentru „Regele semafoarelor” din Neamț. DNA îi încurcă afacerile, iar judecătorii i-au atras răspunderea personală în două dosare

3
7454

Cătălin Sorin Lungu, directorul general și fost acționar al firmei Katel Group SRL (care se ocupă cu semaforizarea, indicatoare rutiere, semnalizare rutieră etc) se află într-o situație delicată. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene trei firme și patru persoane care au administrat afacerile Katel, la un moment dat. Cele trei societăți au legătură cu Lungu, toate făcând parte din portofoliul de firme ale acestuia, în care a fost sau mai este asociat. Lungu are probleme și în două dintre dosarele în care firme de-ale lui se află în faza de reorganizare judiciară, cauze în care judecătorii au dispus să i se atragă răspunderea personală. Dacă deciziile vor rămâne definitive, afaceristul va avea de plătit peste 250.000 de lei.

În dosarul instrumentat de DNA, trimis astăzi spre judecare la Tribunalul Neamț, au calitatea de inculpați SC Katel Group SRL, SC Katel Route SRL și SC Optisem Service SRL, la care Lungu a fost asociat de-a lungul timpului. Cele patru persoane inculpate în cauză, cărora procurorii nu le-au divulgat identitatea, au avut calitatea de administratori la cele trei societăți, când firma Katel Group a implementat un proiect cu fonduri europene. În anul respectiv, asociat unic și administrator al firmei era Cătălina Lungu. 

Anchetatorii au stabilit că: „În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Creșterea Competitivității Economice”, administratorul firmei SC Katel Group SRL a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR NE) mai multe documente (facturi) în care au fost înscrise împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la prețul produselor achiziționate în cadrul realizării proiectului”
Practic, spun procurorii, a fost conceput și aplicat un mecanism de creștere artificială a prețului acelor echipamente, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați care au acceptat, cu știință, ca societățile comerciale pe care le dețineau să fie interpuse în lanțul de achiziție a echipamentelor finanțate din fonduri europene în vederea măririi substanțiale a prețului de achiziție. Prin aceste operațiuni ilegale, SC Katel Group SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 392.578 lei.

Concret, prețul echipamentelor achiziționate de Katel Group, prin implementarea proiectului cu fonduri europene, a fost ridicat prin introducerea în lanțul de achiziție a celorlalte două firme: Katel Route și Optisem Service.

De asemenea, procurorii DNA au mai descoperit că, în perioada 2010 – 2015, administratorii SC Katel Group SRL, SC Katel Route SRL și ai SC Optisem Service SRL au înregistrat în evidențele contabile cheltuieli ce nu au avut la bază operațiuni reale, respectiv prestări servicii ce nu au fost efectuate. Scopul: sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 871.265 lei (impozit pe profit de 334.372 lei și 536.892 lei – TVA).

În iunie 2016, asociații firmei Optisem Service SRL erau firma Katel Group SRL (95%) și Cătălin Sorin Lungu (5%). La fel arăta structura asociaților și în cazul firmei Katel Route SRL. În ambele cazuri, Cătălin Sorin Lungu cesionase, în luna respectivă, către Katel Group SRL 9 părți sociale (45%). Asta înseamnă că, în momentul în care a fost implementat proiectul problemă, firma Katel Group SRL era administrată de Cătălina Lungu, care avea și calitatea de asociat unic, iar Katel Group deținea câte 50% din părțile sociale la firmele Optisem Service și Katel Route. Celelalte 50% erau ale lui Cătălin Sorin Lungu.

Procurorii au anunțat că inculpații din acest dosar vor fi judecați pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori de declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit parte civilă, iar procurorii au dispus măsuri asigurătorii.

În prezent, cele trei firme inculpate se află în faza de reorganizare judiciară, în două dintre dosare instanța acceptând atragerea răspunderii personale a administratorului Cătălin Sorin Lungu.

În dosarul de faliment al firmei Katel Route SRL, la termenul din 9 noiembrie, instanța a admis atragerea răspunderii personale a „pârâtului Lungu Sorin Cătălin” și a dispus ca pasivul firmei, în valoare de 184.458 lei, să fie suportat de către acesta. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

De asemenea, în dosarul de faliment al firmei Optisem Service, la termenul din octombrie, instanța a dispus ca pasivul firmei, în valoare de 73.093 lei, să fie suportat tot de Lungu, căruia i-a fost atrasă din nou răspunderea personală. Nici această decizie nu este definitivă.

Pentru firma Katel Group SRL, problemele financiare au apărut după anul 2015, când a implementat proiectul cu fonduri europene. În ultimii patru ani, cifra totală de afaceri nu a depășit 25.000 de lei, iar datoriile au ajuns la 6,2 milioane de lei. Asta nu înseamnă că afacerea cu semafoare, semnalizări și indicatoare a rămas de izbeliște. Site-ul care a fost al firmei Katel Group funcționează și în prezent, numai că firma care oferă produsele și serviciile este alta, dar tot cu Katel în componența denumirii. Se numește Katel Semnalizare Rutieră SRL, cu sediul în Vădurele, comuna Alexandru cel Bun. În anul 2020, societatea a avut o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, un profit de 1 milion de lei și 0 angajați. Telefonul de contact al noii firme, unde asociați sunt Doina Săndulcahe (95%) și Laura Elena Zaharia (5%), este același ca și cel al Katel Group SRL.

Katel Group SRL:

Katel Route SRL:

Optisem Service SRL:

Ultimele informații arată că la Katel Group SRL administrator era Cătălin Sorin Lungu, iar asociat unic Cătălina Lungu; la Katel Route – administrator Cătălin Lungu și asociați Cătălin Lungu (95%) și Polis Solutions SRL (5%); la Optisem Service- administrator Cătălin Lungu și asociați Cătălin Lungu (95%) și Polis Solutions SRL (5%).

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. O sa dai Sama Osama 11 decembrie, 2021 at 10:25 Răspunde

    Asa pentru stiinta unora dosarul de evaziune fiscala a celor de la Katel Group a fost facut de cei de la IPJ Neamt SICE dupa care a fost unit cu dosarul de fonduri europene a celor de la DNA Bacau. Asta pentru cultura generala a unor bieti neica nimeni ce injura toata ziua institutia fara ca macar sa-si dea seama cate urechi au. Indivizi din institutie si din afara ei si tot spre stiinta tuturor marfa este ca nu s-a prezentat altii sunt de vina.

  2. Polițist mă vrea mămică 13 decembrie, 2021 at 11:05 Răspunde

    Domnu de la Sice, avetz grijă să nu vă “desconspirati”, vorba unui “jurnalist” în “veatza”. Eu îs unul dintre ăia care înjură fără ureche muzicală, să trăitz! Da’ putetz ca să îmi spuneți dacă ăsta e dosar de evaziune fiscală sau o glumă proastă??????? Vreau ca să spun DOAR ATÂT??????? Restul oamenilor de afaceri, pardon, infractorilor pe când??????? Și, domnu Sice, 6 ani????

  3. O sa dai Sama Osama 13 decembrie, 2021 at 16:00 Răspunde

    Domnul meu oricine sunteti daca v-ati fi obosit sa cititi cu atentie un pic textul ati fi putut observa scris negru pe alb ca CA MARFA ESTE CA NU S-A PREZENTAT ALTII SUNT DE VINA. Daca va mai obositi sa va amintiti de celebrul dosar IDAC EXPORT 2000SRL Piatra Neamt cu o gaura de 10 milioane de euro – incercati sa numarati domnul meu pana acolo – dosar instrumentat tot de cri de la SICE si de care a scris in 2005 toata presa – ei nu chiar toata. Dosarul a fost trimis la DNA Bacau cu privire la vreo 25 de persoane dar in fata instantei mare minune a anuns doar bietul Ilie Filip. Dosar cu prejudiciu de 7 milioane de lei in care s-au dat la 4 inculpati nici mai mult nici mai putin decat vreo 18 ani de inchisoare ci achizitii intracomunitare de cereale. Dosare au fost zeci si zeci ajunse in fata instantei dar de ce conducerea IPJ Neamt nu le-a prezentat cine nu trebuia suparat. Au fost facute sute de perchezitii la firme celebre de catre IPJ Neamt SICE s-a muncit in draci zibsi noapte dar nu s-a adus la cunostinta locuitorilor judetului absolut nimic. Nu cei care au muncit zi si noapte in dosare sunt vinovati ca aceste date nu au ajuns la cunostinta OPINIEI PUBLICE ci doar cei ce reprezentau managementul in perioada anilor 2000 cam pana la zi. Ati vedea domnul meu ca au ajuns la instanta peste 1000 de dosare in care s-a muncit dar dupa opinia dvs se pare ca nu. Dar daca POLITIST VA VREA MAMICA o sfatuiesc pe biata doamna sa va dea un pic la scoala la politie sa vedem ce o iesi si din persoana dvs. Cu profund respect,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.