Garda de Mediu, despre centrala electrică de la Pângărați care arde găinaț: „O sursă reală de disconfort”. Amenzi de aproape jumătate de milion de lei

1
1131

Centrala electrică pe biomasă de la Stejaru-Pângărați, care folosește drept combustibil așternuturi de pasăre cu dejecții, reprezintă pentru locuitorii din zonă o sursă uriașă de disconfort. Mirosurile degajate împânzesc zona și fac aerul irespirabil, obligându-i pe cetățeni să ceară ajutorul autorităților. Problemele au apărut în 2017, când firmei General Electric SA i s-a permis să ardă în centrala electrică de la Stejaru și așternuturi de pasăre care conțin dejecții de pui crescuți la sol, uscate, amestecate cu rumeguș și talaș. S-a ajuns aici din cauza lipsei deșeurilor din lemn, centrala fiind proiectată să funcționeze pe biomasă lemnoasă: coajă, rumeguș și deșeuri din lemn. Din anul 2017, din momentul în care centrala a început să ardă găinaț au apărut și defecțiuni la diverse componente ale centralei. Tot de atunci, cetățenii au început să reclame mirosul puternic de găinaț.

Din 2017 și până în prezent, Garda de Mediu Neamț a aplicat celor de la General Electric SA patru amenzi în valoare totală de 450.000 de lei. Ultima sancțiune a fost aplicată în urmă cu 10 zile, o amendă de 100.000 de lei pentru că nu a anunțat Garda de Mediu și Agenția Pentru Protecția Mediului de producerea unei avarii, în data de 13 noiembrie, care a dus la poluarea zonei, aerul fiind, ore bune, irespirabil.

 

În urma publicării articolului „Italienii de la General Electric nu dau doi bani pe sănătatea locuitorilor din Pângărați și continuă să ardă găinaț”, Garda de Mediu Neamț ne-a transmis o serie de informații cu privire la activitatea din ultimii ani a centralei electrice de la Stejaru-Pângărați:

 

 

Daniel MURARU

Citește și:

Italienii de la General Electric nu dau doi bani pe sănătatea locuitorilor din Pângărați și continuă să ardă găinaț. Chiar și amendați

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. comanescu 26 noiembrie, 2021 at 08:11 Răspunde

    Asa cum se procedeaza de zeci de ani cu mafia balastierelor cand sunt prinsi furand, distrugand dar si nerespecatand modul tehnic de exploatare a agregatelor minerale, sau emitand ilegal acte de reglementare de mediu si de ape asa si in acest caz, nu este determinare sa fie inchisa activitatea acestui poluator permanent ! In alte state era de mult inchisa ! Tergiversarea organelor abilitate sa ia masuri legale, duc la aceste poluari, respectiv in cazul balastierelor la furturi si nerespectari repetabile, ale legislatiei in domeniu.! Alta cauza este coruptia generalizata care este instaurata in toate organismele statului !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.