Italienii de la General Energetic nu dau doi bani pe sănătatea locuitorilor din Pângărați și continuă să ardă găinaț. Chiar și amendați

0
4628

Patronilor centralei electrice de la Stejaru, comuna Pângărați, nu doar că nu le pasă de sănătatea localnicilor, care sunt nevoiți să inspire mirosul insuportabil provenit de la deșeurile pe care le ard pentru a produce curent electric, dar sfidează și autoritățile.

Ultimul incident de mediu înregistrat la centrala electrică a fost semnalat sâmbătă, 13 noiembrie, când mai mulți localnici s-au plâns de mirosul dezgustător de găinaț ars. Unul dintre ei a sunat la 112, cerând intervenția autorităților, iar solicitarea lor a fost direcționată către Garda de Mediu Neamț. Comisarii deplasați la fața locului, la Pângărați, au constatat că, într-adevăr, pe o suprafață semnificativă din jurul centralei aerul era irespirabil. Pentru că reprezentanții firmei nu au raportat incidentul de poluare prin arderea deșeurilor din paie cu găinaț, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 100.000 de lei. O altă amendă, tot de 100.000 de lei, fusese aplicată anterior acestui incident (în urmă cu 2 săptămâni) pentru o situație similară.

Centrala electrică de la Stejaru este autorizată să ardă inclusiv găinaț de pasăre, însă cu o condiție: să nu polueze. Numai că găinațul, atât cel depozitat, cât și cel ars poluează aerul, ducându-i la disperare pe cei care locuiesc în zonă.

Problemele au apărut în 2017, când a fost revizuită autorizația de mediu, în sensul că firmei i s-a permis să ardă și alte deșeuri, inclusiv așternuturi din crescătoriile de găini, în afară de cele din lemn pentru care fusese emisă autorizația inițială. Din acel moment, sătenii au sesizat regulat Garda de Mediu, disperați fiind de miros, dar și de numărul mare de șobolani adus odată cu deșeurile.

Proprietarii centralei electrice au fost obligați să facă măsurători la filtre, astfel încât să nu fie depășiți parametri legali. Cum sătenii se plâng de mirosul insuportabil, cum sunt monitorizate noxele la filtre? Pe de altă parte, autoritățile statului român nu au posibilitatea să facă măsurători la centrală, pentru a stabili indicii calității aerului, pentru simplu fapt că nu dețin un laborator mobil pe care să-l poată folosi în astfel de situații.

Localnicii sunt efectiv disperați și au cerut în nenumărate rânduri intervenția autorităților. Ei nu înțeleg de ce comisarii nu închid centrala.  

Contactat de atacul.ro, Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Neamț, a declarat: „Pe lângă sancțiunea contravențională aplicată sâmbătă, colegii mei au mai aplicat una în urmă cu două săptămâni. Le-am spus reprezentanților firmei să ceară la Agenția pentru Protecția Mediului revizuirea autorizației de mediu, la care noi o să ne opunem. Punctul nostru de vedere este clar: să nu mai polueze aerul în comuna Pângărați, să respecte cadrul legal. Această centrală, datorită faptului că se află efectiv într-o localitate, nu ar trebui să ardă astfel de deșeuri. Ea a fost proiectată să funcționeze pe deșeuri din lemn, ceea ce este altă treabă. Dacă vor continua să polueze, îi vom amenda din nou”.

În septembrie, General Electric a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu. La finele lunii august, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț a emis o somație în vederea suspendării autorizației de mediu, iar pe 1 septembrie, General Energetic a oprit centrala pentru a soluționa neconformitățile constatate de către autorități. Italienii au reușit să depășească cu bine această perioadă și au scăpat de suspendarea autorizației de mediu

Milioane din certificate verzi și găinaț ars

Istoria centralei electrice de la Stejaru, care funcționează din anul 2010, este una extrem de interesantă. A fost proiectată să folosească biomasa lemnoasă, adică deșeuri din exploatare forestieră (rumeguș, lemn de foc, talaș etc). Era perioada în care proprietarii de gatere nu aveau unde să depoziteze rumegușul, astfel că îl aruncau pe unde apucau. Situația s-a schimbat, iar după câțiva ani, deșeurile din lemn nu au mai fost la îndemână, ele fiind folosite, în special, de producătorii de pal. În acest context, cei de la General Energetic SA au solicitat și au obținut aprobare să folosească, din 2017, și biomasă agricolă, respectiv așternuturi de pasăre care conțin dejecții, amestecate cu rumeguș și talaș. A fost momentul din care a început calvarul pentru locuitorii din zona centralei. Pe lângă invazia de șobolani, aduși la pachet cu dejecțiile păsărilor, oamenii s-au trezit cu un aer irespirabil din cauza fumului greu rezultat în urma arderii găinațului.

Arderea găinațului pentru producerea de electricitate a adus și controale mai multe din partea comisarilor de la Mediu, dar și amenzi pentru poluare. Totul a culminat cu ultima decizie din august, respectiv cu somația, ca problemele să fie remediate, în caz contrar urmând să fie suspendată autorizația de mediu.

Înființată în anul 2006, firma General Energetic îi are, în prezent, ca asociați pe Lucas SRL (49%), Art Rebeka SRL (35%) și Rik Fer SRL (15%). Administratori sunt trei cetățeni italieni: Ceolin Luca, Ceolin Antonio și De Grado Paolo. În ceea ce privește acționariatul, în cele trei firme sunt numai cetățeni italieni.

Încă din primul an de funcționare, societatea General Energetic a început să primească certificate verzi. Până în prezent, valoarea certificatelor verzi primite de firma care operează centrala electrică de la Stejaru este de ordinul milioanelor de euro. Numai în 2011, adică al doilea an de funcționare a centralei, General Energetic a primit certificate verzi în valoare de 2,9 milioane de euro. În primele patru luni ale anului 2012, firma primise certificate verzi în valoare de peste 1,6 milioane de lei.

Vârful a fost înregistrat în 2013, când societatea a avut o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei. În cei 11 ani de funcționare, societatea care operează centrala electrică de la Stejaru a înregistrat doar în 4 ani profit. Din 2014 și până în prezent, firma a înregistrat numai pierderi. Nici arderea găinațului, activitate începută în 2017, nu le-a adus profit. Datele financiare sunt grăitoare. În anul 2020, General Energetic a avut o cifră de afaceri de 1.225 lei, pierderi de 5.766.601 lei, datorii de 40.680.002 lei și 18 angajați.

Iar ca tacâmul să fie complet, firma are datorii destul de mari și la bugetul local. Cu alte cuvinte, comunitatea, pusă la grea încercare în ultimii ani de activitatea centralei electrice, are de recuperat bani de la italieni. Iar suma nu este deloc mică.

Consilierul Laurențiu Radu Bogdan a solicitat conducerii Primăriei Pângărați o evidență a încasărilor la bugetul local de la firma General Energetic în ultimii ani. Potrivit instituției, pe 23 august, General Energetic avea datorii în valoare de 129.059 lei. În fiecare an, firma trebuie să vireze în conturile primăriei suma de 104.186 lei (impozite și taxe), iar în ultimii trei ani a achitat  doar o mică parte (20.017 lei în 2019, 190 lei în 2020 și 94.229 lei în 2021). Reprezentanții primăriei afirmă că, până la finele anului 2021, debitul va fi stins.

Câștigul primăriei de pe urma activității acestei centrale electrice, care i-a scos din sărite pe locuitori din cauza fumului degajat în urma arderilor de deșeuri, este modest.

De exemplu, în urmă cu două luni, Consiliul Local a votat pentru înființarea a 6 noi posturi (3 la fonduri europene, unul de consilier al primarului, unul la Casa de Cultură și un altul la Registrul Agricol). Presupunând că leafa unui astfel de angajat este, în medie, de 3.000 de lei, ar însemna un efort financiar de 18.000 lei/lună pentru toți cei 6 angajați, adică peste 200.000 de lei/an. Dublu față decât încasează primăria de la General Energetic. În această situație, localnicii se întreabă, pe bună dreptate, dacă merită să respire aer infect pentru câștigul infim pe care îl are primăria.

Daniel MURARU

Citește și:

Milioane de euro din găinaț ars și certificate verzi. Centrala electrică de la Stejaru, înglodată în datorii. Italienii au de dat bani și la primărie

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.