Liderii afacerii cu concedii medicale ilegale pentru TBC. Daniela Soroceanu, bolnavă de „TBC osos” când era șefa CJAS Neamț

5
7234

Procurorii DIICOT au descins, azi dimineață, la sediul Casei Județene de Sănătate Neamț, precum și la sediile altor două instituții publice și 13 locuințe din județ, unde au efectuat percheziții într-un dosar cu un prejudiciu de 6 milioane de lei, produs prin metoda concediilor medicale plătite unor falși bolnavi de tuberculoză, despre care atacul.ro a scris în urmă cu câteva luni. Este evident că sunt vizați angajați ai instituției care, după cum afirmă procurorii, au pus umărul la devalizarea bugetului CJAS Neamț. Conform comunicatului DIICOT, „liderii acestui grup infracțional sunt persoane care, prin prisma pozițiilor profesionale deținute, (consilier cls. I — grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006 — 31.10. 2006 și de șef serviciu CAS Neamț în perioada 01.11.2006 — 01.01.2013 sau șef Serviciu Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale din cadrul CAS Neamț) au cunoscut modul de funcționare al decontării concediilor medicale, astfel încât s-au folosit de toate pârghiile cunoscute, în conivență cu persoane din sistemul medical și au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obținerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză”.

Procurorii nu afirmă clar perioada în care au fost comise aceste infracțiuni, însă verificările parțiale ale celor de la Casa Națională de Sănătate arătau că, numai în intervalul 2017-2020, prejudiciul cauzat prin plata unor concedii ilegale s-a ridicat la 3 milioane de lei. Așadar, este clar că parte din prejudiciul de 6 milioane de lei a fost produs înainte de anul 2017.

În ceea ce privește persoanele implicate, pe două dintre ele, pe care procurorii le consideră liderii grupării, atacul.ro le-a făcut cunoscute încă din luna iunie. Părinții pensionari ai celor doi nemțeni implicați, foști colegi  la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț timp de trei ani, sunt vizați și ei de anchetă. După 2010, Nicoleta Mariana Stan era angajată pe funcția de consilier, iar Florin Neculăeș era șef de birou. În 2013, Neculăeș s-a transferat la Administrația Finanțelor Publice Neamț, unde lucra și în această vară în funcția de consilier AIF persoane fizice. Nicoleta Mariana Stan lucrează, de dinainte de 2010, la CJAS Neamț și a fost, pe rând, consilier, consilier superior Serviciu Compartiment Evidență Asigurați, Carduri și Concedii Medicale, șef serviciu. La ei se referă procurorii când fac referire la liderii grupării infracționale.

Anii menționați de procurori, atunci când indică parcursul profesional al celor implicați, coincid în mare parte cu perioada în care Daniela Soroceanu, actualul secretar general al Consiliului Județean Neamț, era președinte la CJAS Neamț.

Daniela Soroceanu a fost președinte director general al CJAS Neamț în perioada martie 2005 – iunie 2010. Anterior, între iulie 1999 și martie 2005, Daniela Soroceanu a fost șefa Serviciului juridic din cadrul CJAS Neamț. De asemenea, între iunie 2010 și mai 2012, a lucrat ca și consilier juridic la CJAS Neamț.

În 2009, Soroceanu a intrat în concediu medical pentru o perioadă de 1 an și 3 luni, fiind diagnosticată cu „TBC osos”. La vremea respectivă au fost voci care au afirmat că Soroceanu nu ar fi suferit de această boală, ci  s-a folosit de ea, intrând într-un concediu medical prelungit pentru a nu fi schimbată din funcție. Acum, la peste 10 ani de la acel moment, aflăm că DIICOT încearcă să destructureze o rețea care a prejudiciat bugetul asigurărilor de sănătate prin metoda acordării de concedii medicale pentru TBC unor persoane care nu sufereau de această boală.

Nu știm dacă este și cazul Danielei Soroceanu (FOTO), însă ceea ce știm este că afacerea ilegală a fost dezvoltată de persoane pe care le-a avut în subordine.

Anchetatorii afirmă că activitatea infracțională a grupului s-a desfășurat sub mai multe modalități, pe un palier pe care a avut loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la anumite societăți comerciale, pe alt palier pentru obținerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintau anumite boli, iar pe palierul final, aceleași persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Județene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 6 milioane de lei.

Schema folosită pentru fraudarea bugetului asigurărilor de sănătate

Povestea a ieșit la iveală în vara anului trecut, când unui angajat al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita i s-a părut suspect că două firme, cu sediul la aceeași adresă din orașul Bălan, aveau toți angajații în concediu medical, fiind bolnavi de tuberculoză. A urmat o anchetă cerută de șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care a vizat casele județene de sănătate din Harghita, Neamț și Iași. Verificările au evidențiat faptul că cele două firme din Harghita, plus alte două cu sediul în Iași aveau angajate aceleași persoane, toate în concediu medicale, fiind, în acte, bolnave de tuberculoză. În plus, fiecare angajat avea salariul de încadrare puțin sub 20.000 de lei, adică  aproape de plafonul maxim care poate fi decontat pentru TBC. Un simplu calcul arată că doar pentru un singur angajat, CJAS-ul deconta aproximativ 240.000 de lei/an, adică aproximativ 48.000 de euro.

Au fost descoperite și falsuri, respectiv parafele falsificate ale unor medici pe certificatele medicale. De asemenea, s-a constatat că nu au fost anunțați reprezentanții DSP-ului cu privire la numărul mare de bolnavi de TBC etc. Prejudiciul creat, în perioada 2017-2020, cu plata ilegală a angajaților celor patru firme ar fi de peste 3 milioane de lei, însă nu este exclus ca valoare să crească în cazul în care ancheta se va extinde.

Unele firme au funcționat mai mult de 3 ani

Verificările inițiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au vizat numai activitatea firmelor implicate pe o perioadă de 3 ani (2017-2020), în condițiile în care aceste societăți, plus o alta, așa cum a stabilit atacul.ro,  funcționează de mai mulți ani.

Printre altele, procurorii au urmărit activitatea de angajare și plată a concediilor medicale pentru patru societăți comerciale. Două firme, Marcopont Prest SRL (asociat și administrator Neculai Stan, tatăl Nicoletei Stan) și Simi-Ana-Med Tex SRL (cu asociați, în acest moment, Cezar Neculăeș și Florin Neculăeș), au funcționat la aceeași adresă – orașul Bălan, strada 1 Decembrie, bloc 69, scara 2, ap. 12, județul Harghita. Celelalte două firme, Arz Med Farm SRL (cu asociați Neculăeș Florin și Neculăeș Cezar) și Zarec 48 Aparmed SRL (cu asociat Neculăeș Cezar, tatăl lui Neculăeș Florin), au funcționat la aceeași adresă din satul Hălăucești, județul Iași. Toate aceste patru firme ar fi fost implicate în afacerea concediilor medicale acordate ilegal unor bolnavi de TBC, care, în realitate, erau sănătoși. În acest moment, niciuna dintre aceste firme nu mai funcționează, fiind dizolvate în vara anului trecut, după demararea anchetei de către șefii CNAS. Deși deține părți sociale la Simi-Ana-Med Tex SRL din iulie 2019, după decesul mamei sale, Florin Neculăeș nu menționat acest lucru în declarația de interese, completată în mai 2020.

Marcont Prest SRL (cu obiect de activitate „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”) a fost înființată în septembrie 2012 de Neculai Stan, tatăl Nicoletei Stan, angajata CJAS Neamț. Sediul social a fost stabilit în Piatra Neamț, pe strada Băncii. În decembrie 2015, firma își muta sediul în orașul Bălan, județul Harghita. Din bilanțurile depuse rezultă că societatea nu a prea avut activitate, în patru din cei cinci ani ai existenței sale, având cifra de afaceri 0. În schimb, societatea a avut angajați: câte 1 în 2012, 2016 și 2017; 2 în 2018 și 3 în 2019. Foarte probabil, dat fiind modul de operare, ca toți angajații firmei să nu fi lucrat deloc, dar să fi încasat bani din concedii medicale ilegale.

Marcont Prest SRL:

 

Firma Simi Ana Med Tex SRL (obiect principal de activitate – intermedieri în comerțul cu produse diverse) a fost înființată în februarie 2015 de către Anghelina Neculăeș (asociat unic și administrator), mama lui Florin Neculăeș, decedată în octombrie 2018. Firma a avut sediul, încă de la înființare, în orașul Bălan, la adresa la care avea să se transfere câteva luni mai târziu și firma Marcopont Prest SRL a tatălui Nicoletei Stan de la CJAS Neamț.

Simi Ana Med Tex SRL a avut în fiecare an de activitate cel puțin un angajat, iar din cei cinci ani pentru care a depus bilanțuri doar unul a fost cu cifră de afaceri. În 2015, 2016 și 2017, a avut câte un anagajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cu cifră de afaceri 0; în 2019 – 3 angajați și cifră de afaceri 75.000 de lei.

Simi Ana Med Tex SRL:

 

Tot în februarie 2015, Cezar și Anghelina Neculăeș, părinții lui Florin Neculăeș, înființau firma Arz-Med Farm SRL (intermedieri în comerțul cu produse diverse), cu sediul în Hălăucești-Iași. În 2015, 2016 și 2017, firma a avut câte un angajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cifră de afaceri 0, iar în 2019 – 3 angajați – cifră de afaceri 60.000 de lei.  

Arz-Med Farm SRL:

Tot în aceeași lună și an, respectiv în februarie 2015, Neculăeș Cezar înființa firma Zarec 48 Aparmed SRL (intermedieri în comerțul cu produse diverse), cu sediul tot în Hălăucești, Iași, la aceeași adresă ca și Arz Med Farm SRL. În 2015, 2016 și 2017, firma a avut un angajat și cifră de afaceri 0; în 2018 – 3 angajați, cifră de afaceri 0; în 2019 – 3 angajați, cifră de afaceri 65.000 de lei.

Zarec 48 Aparmed SRL:

 

Vasiana SRL, firma fără cifră de afaceri, dar cu angajați, a părinților Nicoletei Stan

O altă societate care ar trebui să atragă atenția procurorilor se numește Vasiana SRL și a fost înființată în decembrie 2007, cu sediul pe strada Băncii, nr. 10, de către Neculai și Mariana Stan, părinții Nicoletei Stan de la CJAS Neamț. Societatea, cu obiect principal de activitate „activități de consultanță pentru afaceri și management”, a funcționat doar câțiva ani. Suspect este că în anii de funcționare societatea nu a avut niciun leu cifră de afaceri, dar a avut angajați: 2 în 2008; 1 în 2009; 2 în 2010; câte 1 în 2011 și 2012.

Vasiana SRL:

Dată fiind practica dezvăluită în urma controlului CNAS nu este exlus ca și angajații de pe firma Vasiana să nu fi lucrat o zi, dar să fi încasat bani din concedii medicale ilegale.

Daniel MURARU

Citește și:

Jaful din Sănătate. Milioane de lei încasate ilegal de falși bolnavi de tuberculoză. Sunt implicați părinții unor angajați de la CJAS Neamț

Schema și firmele folosite de părinții celor doi angajați de la Fisc și CJAS Neamț pentru a frauda bugetul asigurărilor de sănătate

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. FLORIN 24 noiembrie, 2021 at 17:56 Răspunde

  Circ pentru PROSTI.

  Inca odata se dovedeste inutilitatea acestor institutii esuate de incompetenta si coruptie SRI/PARCHET/DIICOT/MAI/DGA,ETC care nu previn sau macar sa faca aceste anchete/descopere inca de la inceput aceste hotii si nu dupa 10 ani cand s-au produs pagube colosale care nu vor fi recuperate niciodata asa cum s-a dovedit in ultimii 30 de ani.

  Hotii raman cu hotiile iar noi cu pagubele.

  In rest,numai circ si spectacol de 2 bani cu aceste anchete tardive care nu ne ajuta cu nimic.

  Aceste institutii esuate de comoditate,coruptie si incompetenta platite cu miliarde de euro pe an absolut DEGEABA care produc numai circ si diversiuni cu rezultate ZERO trebuie reformate/desfiintate altfel furaciunile vor continua la nesfarsit.

 2. Iosub 24 noiembrie, 2021 at 20:28 Răspunde

  In fruntea instituțiilor publice sunt pusi oameni slabi ,coruptibili și când ajung in aceste funcții sunt Dumnezei. Soroceanca la pus pe soțul ei să facă (***).Daca instituțiile statului și-ar face datoria și mă refer la Poliție ,Justiție lucrurile s-ar diminua mult.

 3. Ion 25 noiembrie, 2021 at 07:41 Răspunde

  Și la Direcția Agricola un angajat a stat în medical un an de zile(tot TBC osos). Se întâmplă prin 2013,2014,iar angajatul se numește VĂRARU TRAIAN. Verificați și o sa vedeți că așa este. Caz identic cu al lui SOROCEANU.

 4. florin 25 noiembrie, 2021 at 19:21 Răspunde

  Stati linistiti,banii furati nu se vor recupera niciodata.Ancheta se va finaliza la pastele cailor daca e Soroceanu implicata.

  Avem din nou, circul obisnuit cu mascati si” luptatori ”pe computer care s-au dus sa ”confiste” stick-ul?cine dracu mai foloseste asa ?,calculatorul si ”inscrisurile”.
  E ancheta serioasa.Bine ca s-au dus cu”fortele”speciale.Era bine daca aduceau si un TAB de la unitatea militara.
  Cum sa te duci cu mascati la CAS sa sperii babele si mosnegii aia….este de rasu universului cosmic.
  Apropo DIICOT,pe la interlopii din Neamt care s-au apucat din nou de afaceri nu aveti ”curajul”sa se duceti cu mascatii?Nu aveti voie?Nu va dau voie interlopii?Nu?Pe aia nu vreti sa-i ”speriati”?Oare de ce?
  Hmmmmmmmmmm……
  Daca ati observat,la toate”anchetele”se confisca ”stick-ul”.Hahahaaaa,oamenii sunt tari.
  Numai anchete serioase la DIICOT,2 tigani cu taxa de protectie din Piata Centrala,3 parliti cu etnobotanice si 2 razii intr-un bar din Piatra.
  Orasul este salvat domle.
  Chiar isi salariile mega colosale de sute de milioane pe luna/persoana.
  Da,asemnea anchete complexe,atat consum psihic si fizic,ce mai,eu nu stiu cum rezista la asemenea presiuni.
  Nu,e clar.Merita.Se justifica salariile pe care le iau.

 5. Florin 26 noiembrie, 2021 at 10:04 Răspunde

  Ce vacă bună de muls, această CJAS…. Numai să fii văcar priceput.
  Vă mai aduceți aminte de un Roland Jehac? Și el șef pe la casa asta de asigurări de sănătate. A prejudiciat spitalul județean cu milioane. ȘI?
  Ăștia de acum, la fel. Probabil încurajați de faptul că fostul șef, Jehac, e bine mersi și-n ziua de azi, ce și-au zis: ia hai să trăim și noi bine pe banii proștilor.
  Pacientul de rând e umilit zi de zi. De cine? De niște lepre puse în funcții de conducere. De 30 de ani, schemele de păpat banul public au fost atât de bine puse la punct, că milioanele curg fără niciun efort.
  Între timp, cronicii fac cozi la ușile șmecherilor, unii mor, alții își cumpără zilele pe banii lor. Iar la spital, se știe! Te duci cu multe de acasă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.