Tunurile de milioane de euro de la Spitalul Județean. Cine au fost beneficiarii reali și legăturile lor cu oameni din Servicii

3
9026

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, ieri, că i-a trimis în judecată pe Ioan Lazăr, fost director al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț în intervalul 2012-2016, și pe Oana Murariu, fosta șefă a Serviciului achiziții, ambii fiind acuzați de fapte de corupție în ceea ce presa a numit dosarul „Pediatria”. De altfel, publicația atacul.ro anunța, încă de anul trecut, că cercetările procurorilor sunt pe ultima sută de metri, iar inculpații urmează să fie trimiși în judecată. Alături de cei doi a mai fost trimis în judecată și Gheorghe Florin Tudor, fost administrator al firmei Medicare Technics SA București. Toți sunt acuzați că au pus umărul la jefuirea bugetului unității medicale, măsluind o licitație. Astfel, spitalul a cumpărat echipamente medicale și mobilier în cadrul unui proiect privind reabilitarea Secției Pediatrie, la prețuri mult supraevaluate. De exemplu, spitalul a achiziționat mobilier la prețuri astronomice: pătuțuri la 4.000 de lei/bucată sau birouri la 5.000 de lei/bucată. În plus, mare parte din mobilierul achiziționat a fost nepotrivit pentru această secție, fiind cedat altor secții din spital.

Toate personajele menționate, plus societatea comercială mai fac obiectul unor dosare aflate în faza de judecată, tot ca urmare a unor țepe date Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Lazăr, Murariu și Tudor sunt judecați, tot pentru fapte de corupție, în dosarul „Tomograful”, prejudiciul stabilit aici fiind de 2.194.172 lei. De asemenea, Lazăr și Tudor, alături de Mihail Popescu, fost șef și actual șef adjunct la Achiziții în Consiliul Județean Neamț, și Neculai Mazilu, fost angajat al Medicare Technics, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție în dosarul „Blocul Operator”, prejudiciul estimat de procurori fiind de 3.430.393 lei. Vorbim de trei dosare grele de corupție, în care apar cam aceiași indivizi care, prin tot felul de inginerii, au sifonat bugetul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Un simplu calcul arată că prejudiciul total, în urma celor trei afaceri, este de 8.155.986 de lei, adică aproape de 2 milioane de euro, la nivelul anilor 2012 – 2016, când au fost săvârșite faptele.

Oamenii din Servicii și prăduirea Spitalului Județean

Una dintre societățile care apare în absolut toate dosare este Medicare Technics SA București, care face comerț cu aparatură medicală. Despre Medicare Technics s-a spus că ar fi controlată de oameni din servicii, repectiv SRI, fiind indicat numele generalului (r) Florian Coldea. S-a spus asta și din cauză că o bună bucată de timp director al Medicare Technics SA a fost un personaj – George Tudor Coldea despre care fostul parlamentar Valer Marian afirmă că este vărul generalului Coldea. După izbucnirea scandalurilor de corupție, Medicare Technics fiind implicată și în alte dosare de corupție, George Tudor Coldea a renunțat la funcție.

În spatele firmei Medicare Technics s-a aflat, până de curând, o firmă offshore din Cipru – Compenia Associates LTD. În prezent, acționar majoritar al Medicare este o firmă cu sediul în România. Ani la rând, profitul obținut de Medicare Technics de pe urma tranzacțiilor pe care le-a făcut cu spitalele din România a ajuns în conturile firmei cipriote, iar de aici în buzunarele celor care o controlează. Numai ]n 2019,compania a obținut un profit de 23 de lei. Fiind vorba despre o firmă cu acționari ascunși, nu știm cine s-a înfruptat din profiturile de milioane de euro, dar putem bănui.

De exemplu, unul dintre cei implicați în cele trei dosare penale de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț declara unor cunoscuți că nu-i este teamă de nimeni și de nimic, pentru că protecția pentru afacerile ilegale vine de la oameni din Servicii și bătea apăsat cu două degete pe umăr, indicând persoane cu grade și nume grele din Servicii.

Cert este că toate cele trei tunuri au fost date Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț în perioada mandatului lui Ioan Lazăr, cel care a fost numit în funcție de Culiță Tărâță, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, decedat în noiembrie 2014.

Legăturile lui Tărâță cu George Maior, fost director al SRI, erau de notorietate în anumite cercuri. Mai mult decât atât, așa cum atacul.ro a arătat, IRES-ul, adică Institutul de sondare a opiniei publice deținut de Vasile Dâncu, bun prieten cu Maior, a prins câteva contracte extrem de interesante cu firme din Neamț (citește AICI).

Nu în ultimul rând, declarațiile Elenei Udrea despre banii pe care Culiță Tărâță îi dădea oamenilor din Servicii (citește AICI) sunt de analizat, chiar dacă nimeni nu le-a luat în considerare.

Este greu de crezut că Ioan Lazăr a făcut jocurile celor de la Medicare Technics de capul lui, fără știrea lui Tărâță. Asta nu înseamnă, însă, că poate scăpa de responsabilitate pentru faptele comise.

Raportat la cele trei mari țepe date de Medicare Technics, cu complicii săi, spitalului nemțean, merită menționată declarația unui fost parlamentar român. Este vorba despre fostul senator Valer Marian care, în mai 2013, a făcut o declarația politică în care acuza că George Tudor Coldea, președinte al Medicare Technics SA la acea vreme, era favorizat în afaceri cu aparatură medicală cu spitale din România. Valer Marian a menționat că, în cursul anului 2010, șeful SRI Satu Mare a intervenit pe lângă președintele Consiliului Județean Satu Mare de la acea vreme să-l primească pe George Tudor Coldea și să-l sprijine în afacerea pe care acesta o avea, respectiv să cumpere aparatură medicală pentru spitalele din județ de la firma pe care o conducea. Scenariul seamănă destul de bine cu ceea ce s-a întâmplat la Piatra-Neamț.

Ce spune DNA-ul?

Ioan Lazăr, care riscă să înfunde pușcăria, va da socoteală și pentru țeapa denumită „Pediatria”, lucrările din cadrul proiectului încheiat în 2015 nu au fost finalizate nici până în ziua de astăzi.

Contractul, cu valoare de peste 11 milioane de lei (reparații și dotarea cu aparatură și mobilier), a fost câștigat de asocierea de firme Edas Exim SRL, Medicare Technics SA și Editronic International SRL.

Edas Exim SRL apare și în dosarul „Blocul Operator”, societatea colaborând, în cadrul altor proiecte, cu SC 3T Construct Piatra-Neamț, firmă unde omul lui Liviu Dragnea, Petre Pitiș, directorul Teldrum SA, a fost asociat majoritar și administrator. La Poliția-Neamț este în lucru de ceva timp un dosar privind presupuse ilegalități comise la SC 3T Construct SRL, firmă care a lucrat inclusiv cu Teldrum SA, doar că o soluție întârzie să apară. Datele noastre arată că există presiuni serioase pentru ca în dosar să fie dată soluția de clasare.

La rândul ei, denumirea firmei Editronic International apare în afacerea „Blocul Operator”.

Comunicatul DNA – 18 noiembrie 2012:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
LAZĂR IOAN și MURARIU OANA – DANA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică (n.red. Florin Gheorghe Tudor), la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, în cursul anului 2015, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de achiziție publică ce a vizat „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”. Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză.
Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.
În același context, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menționat mai sus (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.
Deși lucrările din cadrul proiectului susmenționat nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.
Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018.
Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

 

Comunicat DNA decembrie 2020 – Blocul operator:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POPESCU MIHAIL, la data faptei șef al Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

LAZĂR IOAN, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

Două persoane fizice (n.red. Gheorghe Florin Tudor și Neculai Mazilu), administrator, repectiv angajat al unei societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț…”.
Concret, între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.
În contextul menționat mai sus, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei).
Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Județean Neamț un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.
 Consiliul Județean Neamț a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de menționată mai sus”

 

Comunicat august 2018 – Afacerea „Tomograful”

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
LAZĂR IOAN și MURARIU OANA – DANA, la data faptelor manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț respectiv șef al Serviciului de achiziții din cadrul aceleiași unități medicale, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MIHUȚOIU CRISTIAN, PĂTRAȘCU ALIN-MIRCEA și TUDOR FLORIN-GHEORGHE, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.
Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.
Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte unități de sănătate.
Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 2.194.172,70 lei, având în vedere prejudiciul ce ar fi fost cauzat de inculpați prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică”

 

Daniel MURARU

Citește și:

Vlad Voiculescu și corupția din sănătate. Nu a îndrăznit să se atingă de firmele de casă ale SRI. Medicare Technics și contractele scandaloase cu Spitalul Județean Neamț

Ce firme din Neamț au pompat sute de mii de euro în IRES-ul lui Dîncu, nou fruntaș al PSD. Banii ar fi ajuns la granguri din SRI

EXCLUSIVITATE! Greii din SRI și „cotizațiile” de zeci de mii de euro ale unor firme nemțene. Culiță Tărâță, Elena Udrea și institutul de sondare a opiniei publice

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Iosif 19 noiembrie, 2021 at 21:59 Răspunde

    Lazăr și complici lui scăpa basma curată,întâlnire de taină la o mănăstire de lângă Roznov unde se fac cărțile cu anchetatori ,întâlnire de sute de ori.lazar se roagă în fiecare sâmbătă la slujba.Mare credincios.

  2. FLORIN 20 noiembrie, 2021 at 07:52 Răspunde

    Ce sa faca si ei securistii saracii,sunt atat de prosti pe cat de ”speciali”sunt.
    Fiind prosti,incompetenti,analfabeti si”speciali”(a se citi handicapati)nu-i duce capu sa”fure”din alta parte(din alta tara)sau sa faca bani niste ”afaceri”pe bune.
    NU
    TOT pe noi ne FURA.
    PE noi,cetatenii acestei tari care muncim pana la 70 de ani sa le platim PENSII SPECIALE/SERVICU la 40 de ani si salarii COLOSALE aberante.
    Suntem FURATI de 2 ori.
    Fura cu rahaturi de 2 bani,de gradinita,preturi umflate si licitatii trucate.
    Cumpara dintr-o parte si vand la supra-pret in alta parte.
    EXACT ca tiganii speculanti din piata.
    Atat ii duce capu ca doar de aia tara asta a fost furata si vanduta bucata cu bucata.
    Sub patronajul acestor hoti.
    Sunt singurele servicii din lumea asta care isi FURA propriul popor.
    Este HALUCINANT.
    Asteptam de la PSD/PNL sa gaseasca bani in ciuda falimentului acestei tarii pentru a mari bugetele acestor de-servicii esuate bineinteles in detrimentul sanatatii,invatamantului si a investitiilor.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.