Ce firme din Neamț au pompat sute de mii de euro în IRES-ul lui Dîncu, nou fruntaș al PSD. Banii ar fi ajuns la granguri din SRI

2
819

Fost senator PSD, fost ministru al Informațiilor Publice între 2000 și 2003, sociologul Vasile Dâncu a fost ales, în urmă cu două zile, președintele Consiliului Național al PSD. Bun prieten cu George Maior, fostul șef al SRI, Vasile Dîncu a fondat Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la care a renunțat în toamna anului 2015, când a cedat acțiunile administratorului firmei. Datele pe care atacul.ro le deține arată că IRES-ul lui Dîncu a primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la diverse firme din Neamț, pentru plata unor studii de piață. Numai că, arată informațiile noastre, firmele respective nu aveau nevoie de niciun studiu de piață, iar banii îi plăteau pentru că așa trebuia, sumele ajungând la oameni importanți din rândul Serviciului Român de Informații (SRI). Intermediarul acestor relații, între oameni de afaceri din Neamț și șefi din SRI, ar fi fost Culiță Tărâță, care a decedat în noiembrie 2014. Tărâță avea o relație deosebită cu George Maior, fostul șef al SRI și amic bun al lui Vasile Dîncu.

După alegerile din 2012, Culiță Tărâță a fost ales președinte al Consiliului Județean Neamț, iar Gheorghe Ștefan a câștigat încă un mandat la Primăria Piatra-Neamț. La alegerile parlamentare din același an, Tărâță și Pinalti au ajutat-o Elena Udrea să câștige un mandat de deputat în colegiul din zona Romanului.

Surse apropiate celor doi politicieni ne-au declarat că, la un moment dat, Culiță Tărâță i-ar fi spus lui Pinalti că trebuie să găsească o firmă care să plătească un studiu institutului IRES Cluj.

Informația ne-a fost confirmată de cel puțin doi oameni de afaceri, unul dintre ei cotizând la pușculița IRES.

 „În anumite cercuri se știa foarte bine unde trebuia să ajungă acești bani, adică la oameni cu funcții importante din SRI. Numai în 2012, cred că au plecat din conturile mai multor firme din Neamț în contul IRES-ului peste 500.000 de euro pentru plata unor studii de piață. Eu, personal, știu o firmă care, în 2012, a plătit 30.000 de euro, fără TVA, IRES-ului pentru un studiu de piață. Patronul, care era un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, a fost chemat de acesta la o discuție în timpul căreia i-a spus că trebuie să dea niște bani celor de la IRES. Patronul fost trimis de Pinalti la Culiță Tărâță care i-a dat mai multe informații. 30.000 de euro, fără TVA, a plătit firma respectivă în contul IRES”, au declarat surse bine informate.

50.000 de euro dintr-un foc

Într-un document cu caracter secret se arată că, la jumătatea lunii iulie 2014, Culiță Tărâță s-a întâlnit, la București, cu George Maior, șef al SRI-ului la acea dată, care i-a cerut să pună umărul și să ajute la realizarea unui sondaj/studiu la nivel național. După câteva zile, la Piatra-Neamț a venit Cornel Hirian, administratorul IRES, care i-a spus președintelui Consiliului Județean Neamț de la acea vreme, Culiță Tărâță, că are nevoie de un ajutor de 50.000 de euro, plus TVA, banii fiind necesari pentru a realiza studii de piață pentru cinci societăți comerciale din domeniul construcțiilor.


Cu alte cuvinte, trebuia să fie identificate cinci societăți comerciale dispuse să cotizeze cu câte 10.000 euro, plus TVA, pentru realizarea sondajului. Datele noastre arată că au acceptat să plătească studiul societățile Aqua Parc SRL Roznov, Moldinstal Com SRL Roman, Browse Construct SRL Târgu Neamț și Agricost Brăila. Ultima a contribuit cu 20.000 de euro, iar celelalte firme cu câte 10.000 de euro, bani care au fost achitați în rate, după cum spun sursele noastre.

Aqua Parc SRL este societatea de construcții controlată de Gheorghe Vlase, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. Aqua Parc SRL este, de mai bine de zece ani, abonată la lucrările finanțate cu fonduri publice de la Consiliul Județean Neamț.

Moldinstal Com SRL este controlată de soția lui Gelu Moldovanu, fost director OPC Neamț, iar Browse Construct SRL Târgu Neamț, de consilierul județean PSD Dragoș Andoni. Ambele firme aveau, în acea perioadă, contracte încheiate cu primării din Neamț sau cu firme subordonate Consiliului Județean Neamț. (Citește mai multe AICI)

„Îmi aduc aminte că a fost o firmă din Cluj care a făcut un studiu pe instalații, pe ceva. Da, este IRES, îmi amintesc! Am acasă o lucrare făcută de ei. Firma soției asta face, construcții, instalații… Nu-mi amintesc cine ne-a contactat de la IRES. Chiar nu știu, însă la momentul ăla este clar că am știut. Firma a primit un studiu făcut de ei, aplicat”, a declarat Moldovanu. L-am întrebat dacă studiul, pentru care a plătit 10.000 de euro, i-a fost de vreun ajutor, iar Moldovanu a răspuns: „Să știți că, uneori, dacă ții cont de toate informațiile și de tot ce ai, sigur că te orientezi. Trebuie să mai și cauți, să mai vorbești cu oamenii”, declara, pentru atacul.ro, Gelu Moldovanu.

Moldinstal Com SRL Roman are ca obiect principal de activitate „lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat”. În 2014, când a încheiat contractul de 10.000 de euro, plus TVA, cu IRES, societatea a avut o cifră netă de afaceri de 2,8 milioane de lei, profit de 503.105 lei și 9 angajați.

În noiembrie 2015, Dîncu a cedat părțile sociale pe care le deținea la IRES omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu și fostului său colaborator de la Institutul de Sondare a Opiniei Publice, Cornel Hirian. Cel din urmă era administrator al firmei IRES SRL.

Elena Udrea: „Culiță Tărâță mi-a spus că duce bani la SRI!”

Informațiile publicate în urmă cu 2 ani de atacul.ro privind cotizațiile pe care unele firme nemțene le-au făcut către institutul de sondare a lui Dîncu au creat vâlvă în anumite cercuri, însă, instituțional, s-a pus batista pe țambal. Datele noastre arată că nimeni nu a avut curajul să investigheze serios dezvăluirile atacul.ro, deși ar fi fost foarte simplu. Facturile care atestă plățile făcute în conturile firmei pe care funcționează IRES-ul încă mai există. De asemenea, și oamenii sunt de acord să vorbească. Numai că trebuie să-i și cauți. Totul ar trebui să plece de la ideea că este greu de crezut că o firmă cu o cifră de afaceri derizorie poate fi de acord să achite 10.000 de euro pentru efectuarea unui studiu de piață.

Pe de altă parte, Udrea cu toate păcatele ei, a făcut o serie de declarații care, ne place sau nu, confirmă informațiile publicate de atacul.ro. În ianuarie 2015, Elena Udrea afirma public că știe despre implicarea unor oameni cu funcții importante din Serviciul Român de Informații (SRI) în afaceri oneroase.

În data de 30 ianuarie 2015, adică la o zi după ce DNA i-a adus la cunoștință că împotriva ei a început urmărirea penală pentru spălare de bani și fals în declarații avere în dosarul „Licențe IT”, Elena Udrea a acordat jurnaliștilor de la Hotnews.ro un interviu în care a adus grave acuzații lui Florian Coldea, adjunctul SRI, dar și Laurei Codruța Kovesi, pe care îi considera responsabili pentru situația în care se afla, respectiv cea de suspect într-un dosar de corupție.


Printre altele, Udrea a spus că știa că fostul ei soț, Dorin Cocoș, la sugestia lui Coldea, îi dăduse, prin intermediul fiului său, Alin Cocoș, lui Sebastian Ghiță suma de 500.000 de euro, bani necesari celui din urmă pentru televiziunea România TV. De asemenea, Udrea a mai declarat jurnaliștilor că Dorin Cocoș ar fi dus la fel, „la solicitare”, alți 500.000 de euro unui institut de sondare a opiniei publice.

Întrebată de reporter dacă are probe, Elena Udrea a amintit o discuție pe care a avut-o cu Culiță Tărâță.

„Dumnezeu să-l ierte pe Culiță Tărâță, undeva în 2012 sau după campania din 2012, în contextul în care stătem foarte mult de vorbă în campanie, mi-a spus, la un moment dat, că duce bani la SRI domnului Coldea, pentru a plăti un institut de sondare a opiniei publice. Ulterior, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, de câteva ori la rând, mi-a spus că parte din banii de pe niște firme cu care erau în scandal i-au fost ceruți de Culiță Tărâță să-i ducă SRI-ului pentru niște sondaje. Acum, în afară de Culiță Tărâță, toți acești oameni pot vorbi!”, a declarat Elena Udrea.

(Sursa foto: clujust.ro)

Daniel MURARU

Citește și:

Fostul director al SRI a intervenit ca IRES-ul lui Dâncu să prindă contracte. 50.000 de euro, plătiți dintr-un foc

Bani pentru greii din SRI. „A dat 30.000 de euro IRES-ului lui Dâncu, la sugestia lui Pinalti”

EXCLUSIVITATE! Greii din SRI și „cotizațiile” de zeci de mii de euro ale unor firme nemțene. Culiță Tărâță, Elena Udrea și institutul de sondare a opiniei publice

 

2 comments

    • V.Vasile 25 august, 2020 at 13:28 Răspunde

      Ca s-au reantors asa ,,valori,, ca Dancu si Grindeanu gasca se intareste si blatistii, fripturistii din PSD vor sifona si mai abitir iar partidul v-a deveni minuscul ca PNTCD.
      Cuc avem ,pupeze avem, lipseau doar aceste valoroase si performante personaje

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.