EXCLUSIVITATE! Greii din SRI și „cotizațiile” de zeci de mii de euro ale unor firme nemțene. Culiță Tărâță, Elena Udrea și institutul de sondare a opiniei publice

4
350

 

Declarațiile explozive făcute, în ianuarie 2015, de Elena Udrea, fost parlamentar de Neamț, fost ministru al Turismului, condamnată recent la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, despre implicarea unor oameni cu funcții importante din Serviciul Român de Informații (SRI) în afaceri oneroase, încep să se confirme. În Neamț, investigațiile atacul.ro arată că cel puțin trei societăți comerciale au cotizat sume importante de bani la un institut de sondare a opiniei publice, controlat până nu de mult de un om important din Partidul Social Democrat. Vorbim de câte 10.000 de euro, plus TVA, bani care au plecat din conturile celor trei societăți comerciale din Neamț către institutul de sondare. O altă societate, ce-și are sediul în Brăila, a cotizat cu 20.000 de euro, plus TVA, către același institut. Acoperirea legală a fost „realizarea unor studii de piață în domeniul construcțiilor”. Datele noastre arată că reprezentanții acestor  companii au acceptat să „cotizeze” la realizarea sondajului la sugestia lui Culiță Tărâță, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, decedat în noiembrie 2014. La rândul său, Tărâță dăduse curs unei „rugăminți” venite din partea unui personaj care la acea vreme avea o funcție importantă în SRI. „Rugămintea” adresată lui Tărâță era aceea de a ajuta la realizarea sondajului de opinie, costul avansat pentru județul Neamț fiind de 50.000 de euro plus TVA. Atacul.ro a reușit să stea de vorbă cu reprezentanții a trei firme din cele patru care au acceptat să contribuie cu câte 10.000 de euro la realizarea sondajului de opinie, iar reacțiile acestora au fost mai mult decât interesante. În ediția de mâine o să vă prezentăm declarațiile reprezentanților celor trei societăți, dar și alte elemente, inclusiv denumirea institutului de sondare, toate acestea urmând să contureze un scenariu la limita penalului. Până atunci, ne oprim la declarațiile făcute de Elena Udrea, în ianuarie 2015, cu privire la sumele de bani pe care fostul ei soț, Dorin Cocoș, dar și Culiță Tărâță, le-ar fi dat, prin intermediul unui institut de sondare, lui Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI.

„Culiță Tărâță mi-a spus că duce bani la SRI”

În data de 30 ianuarie 2015, adică la o zi după ce DNA i-a adus la cunoștință că împotriva ei a început urmărirea penală pentru spălare de bani și fals în declarații avere în dosarul „Licențe IT”, Elena Udrea a ieșit la rampă. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Hotnews.ro, Udrea a adus grave acuzații lui Florian Coldea, adjunctul SRI, dar și Laurei Codruța Kovesi, pe care îi considera responsabili pentru situația în care se afla, repectiv cea de suspect într-un dosar de corupție.

Printre altele, Udrea a spus că știa că fostul ei soț, Dorin Cocoș, la sugestia lui Coldea, îi dăduse, prin intermediul fiului său, Alin Cocoș, lui Sebastian Ghiță suma de 500.000 de euro, bani necesari celui din urmă pentru televiziunea România TV. De asemenea, Udrea a mai declarat jurnaliștilor că Dorin Cocoș ar fi dus la fel, „la solicitare”, alți 500.000 de euro unui institut de sondare a opiniei publice.

În acest moment, redactorul a reacționat, întrebând-o pe Elena Udrea dacă are cu ce proba acuzațiile sale extrem de grave la adresa numărului doi din SRI. A avut loc următorul dialog:

Reporter: Aș reveni la o acuzație extrem de gravă pe care o aduceți, și anume că fostul soț v-a relatat că, la solicitarea generalului Coldea, ar fi mers cu 500.000 de euro la Ghiță ca să-i finanțeze televizunea la început. Asta cu ce o puteți proba?

Elena Udrea: Păi cu Dorin Cocoș și Alin Cocoș…

R.: Și ați crezut varianta lor, pur și simplu. V-au dat elemente de susținere a ceea ce vă povesteau, că poate au inventat așa o poveste…

E.U.: Știți de ce i-am crezut, pentru că a mai fost o situație. Dumnezeu să-l ierte pe Culiță Tărâță, undeva în 2012 sau după campania din 2012, în contextul în care stătem foarte mult de vorbă în campanie, mi-a spus, la un moment dat, că duce bani la SRI domnului Coldea, pentru a plăti un institut de sondare a opiniei publice. Ulterior, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, de câteva ori la rând, mi-a spus că parte din banii de pe niște firme cu care erau în scandal i-au fost ceruți de Culiță Tărâță să-i ducă SRI-ului pentru niște sondaje. Acum, în afară de Culiță Tărâță, toți acești oameni pot vorbi!

 

Așadar, Elena Udrea avea niște date pe care le-a făcut publice. Nu a spus tot ce știe, credem noi, pentru că un personaj care, din punctul nostru de vedere a avut un rol esențial în această afacere a sondajelor de opinie plătite cu forța, a beneficiat de protecția Elenei Udrea. Despre toate acestea, dar și despre cum își recuperau banii pe care firmele îi dădeau institutului de sondare, vom reveni. Să nu se înțeleagă că aducea cineva bani de acasă. Nu! Sumele erau recuperate tot prin lucrări finanțate de la bugetul de stat.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. George lazar 9 iulie, 2018 at 16:27 Răspunde

  nu vreau sa comentez informațiile publicate..dar imi este foarte greu.spre imposibil mie personal sa iau de bune ce zice Udrea..si sa pun la îndoială cinstea si profesionalismul angajaților din Serviciul Român de Informații.
  Este hilar ,chiar ridicol ca orice persoana serioasă,care a trăit realitatea ultimilor ani din România sa poata sa o creadă pe doamna din Costa Rică si sa puna la îndoială una dintre cele mai importante instituții ale statului român.

 2. Ion 9 iulie, 2018 at 17:31 Răspunde

  Abia astept sa vad ce firme au cotizat si de unde si-au luat banii de spagi! Aia din costa rică n-a mîncat xxx de pomană! Incep sa iasă la iveală mizeriile! Iar daca george lazăr, sper sa nu fie avocatul, nu a inteles ce a vrut sa spună autorul sa stea jos, are nota 4! Mai citeste o data, mon cher, ca sa te poți abtine de la comentarii

 3. Vladimir 10 iulie, 2018 at 11:40 Răspunde

  Întrebarea este: de ce Tarita a fost nevoit, presupun, sa dea bani acestor “profesionisti”, care fac ce, domnule Lazăr? Iar aceste firme, de ce nu au refuzat “sondajele”? Toate se leagă! “Profesionistii” dumitale, nea Lazare, nu fac altceva decit sa “fructifice” in buzunarele lor informatiile pe care le obtin, legal sau ilegal. Sa nu te trezesti intr-o zi ca ai si dumneata de plătit niste sondaje! Nu de alta, dar piața e miscătoare!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.